Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

torsdag

Kålväxter i köksträdgården - Brassica oleracea


Palmkål - Nero di Toscana


Brassica oleracea L.
Kål är förutom både nyttigt och gott också väldigt vackert, både från det att de är unga plantor till att de står stora och pampiga långt in i november, faktiskt ända till frosten kommer och förser dom med ett vackert täcke av iskristaller. Efter den sista skörden kommer hungriga djur under vintern och smaskar i sig resterna. En del sorter som till exempel Nero di Toscana den planterar jag bara för att jag tycker att den är så otroligt vacker!
Nero di Toscana en gammal grönkålsväxt, även kallad palmkål. Kulturarv från 1800-talet. Bladen är mörkt blågröna blad med ljus mittnerv. Tillagas som grönkål och spenat. Kontrastrik pampig infattningsväxt i blomsterrabatter eller som här i min potager tillsammans med Dahlia 'Mignon'. Den är inte den godaste av grönkål men som sagt i mitt tycke den snyggaste.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...