Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

torsdag

Tomater - Kulturarvssorter - Heirloom
Varför Heirloom, varför odla kulturarvssorter av grönsaker, vi grönsaksodlare har säkert olika motiv. Vissa av oss odlare odlar heirlooms av historiskt intresse, medan andra vill öka och bibehålla den tillgängliga genbanken för särskilda sorter för kommande generationer. Vissa väljer en kulturarvssort före en F1 -hybrid på grund av ett intresse för traditionell ekologisk trädgårdsskötsel. En del av oss grönsaksoldare vill ju också förstås testa och jämföra gamla kulturarvssorter med de nya hybriderna.

Malakhitovaya shkatulka - har inte hittat något svenkt namn på denna fina kulturarvssort, översatt skulle det bli någonting i stil med Malakit asken - vackert grön som malakit är den speciellt när den inte är helt mogen, då smakar den också bäst tycker jag. Lite hårdare är den då som omogen och passar då fint att skiva tunt som pålägg på smörgåsarna.


Malachit Boxe - 70 days-The translated name means "Malachite Box," named after the lovely green boxes that are made from this mineral that comes from the Ural mountains and other areas. This early, light-to-olive green, medium-sized tomato has succulent bright green flesh that is very flavorful and tasty. Plants are productive even in the North, as this variety was developed at Svetlana Farm in Russia, and it has been tested in Siberia! Our grower likes to make a unique green ketchup from this variety. text and seeds from Rare seeds

Frö från Rare Seed

Så odla vårt kulturarv!
Pay it forward ~ Skicka vidare


Nyhet från Sutton seeds! Tomato Hundreds and Thousands
Här säger leverantören att det är en heirloom, jag är tveksam...jag skall söka vidare och läsa mer och jag skall prova på att odla den 2010. Jag har läst någonstans att den trivs bättre ute i kruka än inne i växthuset och det låter bra. då sköter vår herre vattningen ibland.


"Troligen den tomat som ger flest antal frukter av alla!
Den här kraftigväxande, lättodlade kulturarv-sorten
liknar inte något du har sett tidigare! Passar för odling
i ampel, kruka eller balkonglåda. Den har ett hängande
växtsätt och lever verkligen upp till sitt namn när den
outröttligt producerar mängder av söta, saftiga små
tomater hela sommaren igenom. "
Fröinfo och bild: Kitchen Garden
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...