Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

torsdag

Det där med etiketter...
Lita inte på allt som står skrivet.
Tänka sig…det var en Rokotopeppar ’Rocoto Manzano’ Capsicum pubescens.

Jag hade en planta förra året som jag gillade skarpt, det stod Jalapeño på etiketten ja till och med ’Early Jalapeño’ Capsicum annuum på min etikett men den växte inte särskilt fort och hade fantastiskt vackra lila blommor och sedan kom frukterna de såg inte alls ut som en Jalapeños... men jag tänkte det finns väl varianter. Den bar vackra, välskapta frukter som jag skördade så sent som i december! Jag var skeptiskt och skrev t.o.m ett inlägg om min Jalapeño?. Plantan blev c:a 1,5 meter hög och växte lika elegant som Ancho Poblano. NU när jag håller på att botanisera ibland alla frökataloger för att beställa årets chilifröer hittar jag ’Rocoto Manzano’ och mina vänner det är ju den som jag odlat. Nu har jag också hittat förra årets fröpåse från Impecta ROKOTOPEPPER ’Rocoto Manzano’ så det var ingen Jalapeño :-)


Så den 'Rocoto Manzano' rekommenderar jag att ni tar och odlar – en riktigt Red, hot, chilipepper! Nu har jag läst på och den kan bli en manshög och perenn planta som tål vårat lite svalare klimat.


På bilden ovan där ser man hur den ut om man skär itu den. Foto: Sebastian Aguilar och på bilden nedan den vackra lila Rokotopepparblomman Foto: TyraBlommig fredag hos Katarina! Yes och fler fina blommiga inlägg hittar du här.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...