Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

måndag

Örbyhus Slottsträdgård


En ekologisk pärla!

När jag åker till landet passerar jag ofta Örbyhus och då vill jag helst stanna till på Slottsträdgården. Det är en fröjd för ögat, ni måste åka dit om ni är i krokarna.

 "Örbyhus Slottsträdgård är en genuin handelsträdgård med anor från 1800- talet. Den grundades som köksträdgård till Örbyhus Slott och är belägen 4,5 mil norr om Uppsala. Handelsträdgården omfattar tre växthus och frilandsodling samt en äppellund. I växthusen odlar vi i första hand tomater och gurka samt sallad. Vi driver upp alla grönsaksplantor och kryddplantor ekologiskt enligt KRAVs regler. Odlingen är KRAV-godkänd sedan 1985." Läs mer på deras hemsida Örbyhus SlottsträdgårdHär säljer de förutom grönsaker en hel del perenner och kryddor.
Innanför den välkomnande grinden döljer sig den fina handelsträdgården...


foto: Örbyhus Slottsträdgård

...och bortanför den det vackra slottet med orangeriet.


Vitlök i långa banor. I somras stannade jag och fick med mej en klippe vitlök med mej hem, den är måste jag erkänna mycket finare än min.


Vit och vacker skörd ifrån Örbyhus Slottsträdgård.


Jag planterar min vitlök på hösten, hur gör du?


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...