Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

torsdag

Thomas Edison i min köksträdgård.

”Dahlia blommor är pråliga, men det är deras ätliga knölar som gör dem ett utmärkt tillskott till köksträdgården.”

Till er som har frågat vad jag har för färggrann och smått prålig blomma i min hand på min Facebook avatar så är det en Dahlia. Dahlia Thomas Edison. Indianerna (Aztec) vet jag hade knölarna till föda men jag själv har inte provat dem …än. Jag kan tänka mej att strukturen måste ju påminna lite om vattenkastanj och jag har läst att de smakar mycket olika beroende på hur och var de växer.

När jag vid ett tillfälle frågade min köksträdgårdsguru Lena Israelsson så sa Lena att hon smakat dem men tyckte inte det var särskilt gott, vi har ju så mycket annat att äta så dahliorna fick helt enkelt vara. Klok kvinna, men så läste jag den här artikeln Edible Dahlias och blir lite nyfiken...hm i sommar skall jag nog ta och smaka lite olika sorter. Jag odlar ju så många dahlior i köksträd- gården redan och det vore ju kul att använda dom i köket också och inte bara ha dom för för deras skönhet skull och för att attrahera insekter till min potager.

Läs mer om ätliga dahlior och recept på Dahlia Sallad i den här artikeln hos Mother Earth News

Dahlia blooms are showy, but it’s their edible tubers that make them an excellent addition to kitchen gardens.

ROB CARDILLO

Idag är det fredag och då är det här mitt bidrag till Blommig fredag, fler bidrag hittar du som vanligt hemma hos Katarina.


Ps Jag undrar hur han smakar den där Edison? King Edward är ju god...tja så varför inte.

Är det någon som har ätit Dahlia knölar eller kronblad?Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...