Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

torsdag

En skiss över Köksträdgården - Le potager

Jag skrev för ett par dagar sedan i min engelskspråkiga blogg The greenhouse att 'Nu har jag vaknat i från min långa vintersömn'. Nu börjar det dofta vår! Jo det gör det skratta inte det gör faktiskt det, när jag går ut på min veranda man kan känna doften av UV ljus! När solen nu börjar bli riktigt stark så doftar det annorlunda. Verandan doftar nu också av jord, hundratals små krukor trängs därute och snart så tittar mina små vänner upp. Det börjar att gro. Varje dag, ibland ett par gånger om dagen går jag ut för att inspektera...har det kommit upp något? Ja, men titta, där tittar Mr Mexico opp en het liten chili från... javisst Mexico och se där lilla söta fröken Salvia o därborta fru Viola.

Nu har jag gjort en ny skiss över min potager. Med en sådan här skiss i min hand kan jag sitta i timmar och drömma och planera.
  


Nu är det dags för Blommig fredag igen och den här gången har vi hamnat i Köksträdgården.

En liten blomma måste ju få vara med och då har jag valt Stellaria media Nate ett härligt ogräs som smakar gott på mackan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...