Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

tisdag

SNIGELFRITT! Gourmetsallat från trädgår'n


Ha... fasen va kul att skörda egen sallat ifrån trådgår'n, första skörden för i år. Så underbart roligt att skörda i april, för att inte tala om hur gott det är med tidiga 'primörer'.

 Nu odlar jag snigelfritt!  Det ni...

hm...sallat alltså.I år testar jag att mestadels odla min sallat helt snigelfritt och det fungerar, so far so good. Busenkelt är det också, jag konstruerade en odlingbädd med en höjd på c:a 90 cm. Det är precis som indianerna i Mexico gjort sedan flera hundra kanske tusen år tillbaka för att inte djur skall äta upp deras gröda, snacka om Heirloom gardening. Så kul att odla med en gammal kulturarvsteknik, inget nytt här inte - ja, nytt tänk är det kanske. Första gången jag såg en sådan odlingsbädd med höjd var i Jardin Botanico de Dr. Alfredo Barrera Marin och det var just i Mexico.

 En 'Red Wing Lettuce' sallads mix ifrån Baker Creek Seeds, plocksallat från Thomson & Morgan och Weibulls och mini plocksallat från Impecta är sorter som jag testar och sår i brätten/planteringslådor. Men även andra sorter, jag sådde Tourbillon en kraftig batavia sallat men den måste jag nog omskola snart för att den skall tydligen bli riktigt stor och kraftig, det får bli en riktig kruksallat av den senare. Just nu är den bara ett par centimeter, det är den man ser i kollagets nedre vänstra hörn.

Tourbillon från Lindbloms frö: "TOURBILLION (ca 63 dagar) NYHET Kraftigvuxen grön batavia med öppet växtsätt. Påminner mycket om en Lollo Bionda, men har tjockare krispigare centrum. Inte lika tätkrusig i det yttre, men istället tätare i centrum. Plantans vikt är ca 25% större än en Lollo Bionda. Även den ljusgröna färgen är lik. Plantan är upp till 30 cm i vidd, ca 18 cm hög. Det är nog den sort vi odlat som ligger närmast Frillice i ätkvalitet."Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...