Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

måndag

Surdegs kulturer - Det blubblar i köket...Det bubblar i köket...
Nu har jag sparkat igång mina surdegskulturer, dom precis som jag har fått vila under sommaren, men nu äntligen är det dags att sätta fart på bakandet. Det är ju så underbart att få färskt eget bröd, speciellt goda tycker jag att surdegsbagetterna blir Dessa är bakade med Dinkel fullkorn och Manitoba cream. De är två mjölsorter som jag ofta bakar med, de har så fantastiskt fina bakegenskaper. Jag tror det är den höga proteinhalten i mjölet som bidrar till detta, jäser bra och smakar mycket och gott. Surdegen kulturerna mina har både råg och vetebas och så laborerar jag gärna med olika jästa frukter också.


Frukostbröd - Det är inte varje dag man får pinfäska baguetter till frukost men på helgen brukar jag lyxa till det lite granna. Har man sedan lite goda marmelader gjorda ifrån årets skörd blir det ju en riktig fest.
Jag har tänkt att blanda in lite bröd i 'KÖKSTRÄDGÅRDEN' hoppas att ni kommer att gilla det. Jag älskar nämnligen att baka bröd och tycker att det finns inget bättre än ett välbakat bröd gjort med kärlek och fina råvaror. Ha det gott/Tyra


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...