Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

torsdag

Gunnebo nyttoträdgårdarNyttoträdgårdar, inte så vanligt ord...men bra.

Jag har varit på en road trip Vaxholm-Göteborg tur och retur men det var en resa med många och ibland långa avstickare, Sverige är ju fantastiskt och har man inte bråttom då passar i alla fall jag på att hålla mej borta från allt vad motorvägar heter. Här kommer lite om Gunnebo, en av avstickarna.

FUTURISTISK och konstnärlig KÖKSTRÄDGÅRD

En 500 kvadratmeter stor köksträdgård, KRAV certifierad. En lite mer fri form på nyttoträdgård jämnfört med Carl Wilhelm Carlberg mer traditionella köksträdgård. Herr Carlberg var arkitekt på Gunnebo på 1700-talet. Denna nyttoträdgård är fri ifrån allt vad räta linjer och strikt symmetri heter.
HISTORISK traditionell KÖKSTRÄDGÅRD

’Denna köksträdgård baseras på Gunnebos forskning kring 1700-talets köksträdgårdar i Sverige. Efterforskningar har gjorts för att på sikt kunna göra köksträdgårdarna på Gunnebo till trovärdiga rekonstruktioner av 1700-talets köksträdgårdar.’

Tradtionell köksträdgård med raka linjer, lagom stora upphöjda bäddar med ordentliga gångar imellan. Lätt arbetat, jag menar man har tagit hänsyn till att arbetet i bädden skall vara lätttillgängligt, mna når väl över hela bädden utan att behöva trampa mer jorden. Detta är en tidstypisk nyttoträdgård hur den såg ut på 1700-talet. I den historiska köksträdgården på Gunnebo odlas här idag kultursorter av grönsaker de flesta från 1600-1700 och 1800-talet. Jag odlar själv huvudsakligen kulturarvssorter i min lilla potager tycker att det är roligt att föra sorterna vidare, dessutom är de ju väl beprövade.RESTAURANGENS KÖKSTRÄDGÅRD

I denna 850 kvadratmeter stora köksträdgård odlas smakrika och vackra växter till restaurangen. Trädgårdsodlingen har planerats i nära samarbete med kockarna som finns på Gunnebo och de grönsaker som skördas här serveras i restaurangen. Grönkålen stod grön och grann då jag besökte resturangens köksträdgård och kallbänken var full av doftande basilika. Odlingens mål är smaken som förädlas i spännande recept. Restaurangens köksträdgård anknyter i hög utsträckning till det som odlades i våra köksträdgårdar under 1700-talet och visar den mångfald av växter som redan då odlades. Här finns även en snittblomsträdgård. Kaféets bakverk var vackert dekorerade med blommor här ifrån. Köksträdgården är Kravcertifierad.Kaffepaus...
Kaféet på Gunnebo

 

ÅRETS TEMAVÄXT PÅ GUNNEBO SLOTT OCH TRÄDGÅRDAR: POTATIS

Det missade jag tyvärr helt, inte en potatis så långt ögat kunde se.

- 'Potatis i alla dess former kommer att odlas i köksträdgårdarna och erbjudas våra gäster på Gunnebo Kaffehus och Krog. Potatisens odling, användning och kulturhistoria kommer att stå i fokus 2010.
”Medan tobaksodlingen blev en omedelbar succé tog det längre tid att övertyga allmänheten om potatisens användbarhet… Inte ens på de stora gårdarna odlades potatisen i större skala förrän på 1790-talet”
Ur Tusen år i trädgården av Maria Flinck
Denna jordjuvel som odlades av indianer i Anderna redan för 8000 år sedan möttes av skepsis när den kom till Europa i mitten av 1500-talet. Det tog nästan två sekler innan odlingen blev utbredd i Sverige.

Potates – Solanum tuberosum
”I Sverige är ingen rotväxt så allmänt eller så mycket odlad, som Potates.
Den bästa jordmån för denna rotväxt är sandblandad svartmylla.
På lerjord urartar potates, blifver lös, vattenaktig och osmaklig; men Potates, så väl som andra växter, fordrar ombyte af jord. Den sämsta jordmån för Potates är grof sand och styf lera”

Ur Handbok i trädgårds-skötseln av Anders Lundström, 1833. ’

text:Gunnebo.se


 

Jag läser på Gunnebos hemsida att den 11-12 september är det ett evenemang som de kallar för:

JORDENS MAT

- en ekologisk marknad i skördetid
Jordens mat är en 100% ekologisk skördemarknad som äger rum
11-12 september kl 11-17.Utställare med ekologiskt certifierad produktion,
marknad, föredrag, provsmakningar och andra aktiviteter. Jordens mat arrangeras i samarbete med KRAV. Fri entré till marknaden och föreläsningar.

Slotts- och trädgårdsvisningar under helgen.

11 september 14-15.30 Mandelmann kommer till Gunnebo och Jordens mat och talar i gamla köksträdgården.
12 september kl 14-15. Barnboksförfattarinnan Johanna Westman och TV-kocken Rune Kalf Hansen talar och lagar mat.

Bedårande, blommiga sötsaker från Gunnebos Kafé

 
Varför inte ta en tur dit, Gunnebos fantastiska nyttoträdgårdar som är väl värda ett besök. Hade jag bott i närheten skulle jag garanterat skaffat ett årskort.


forts. följer
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...