Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

måndag

Nyskördat ifrån köksträdgården - Oktober

This post Nyskördat ifrån köksträdgården was originally uploaded by Tyra Hallsénius-Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN
För ett par dagar sedan var det full vinter här i Vaxholm men nu ser det ut som oktober och höst igen...tack och lov. Det är ju faktiskt riktigt otroligt att det bara är tre dagar mellan de här bilderna.


 De första två bilderna är ifrån idag, strålande sol och hela tio grader varmt i växthuset. Jag passade på att skörda chili, aubergine, oregano 'wild zaatar', persilja och tog in de sista tomaterna. Av det jag skördade skall jag göra en libanesisk örtig bulgursallad, Tabbouli och till Tabboulin passar det med ett gott iskallt te med ingredienser ifrån köksträdgården.

 Te gjort på vad man hittar att skörda ute i trädgården i oktober, det blev rosenblad, mynta och äpple. Jag drack det här teet varmt när jag var ute och jobbade idag och det var riktigt gott. I morgon tror jag att det blir att testa ringblomme och citronmelisste :-)

 När jag gick ut i morse var det frost på gräsmattan men den försvann ganska så snart och det blev en fantastisk dag. Jag klippte ner humlen och det var ett riktigt slavjobb, det tog över en timme. Sedan planterade de sista tulpanlökarna som jag köpt men inte haft tid att plantera innan och till sist fick jag ner min vitlök som jag totalt har glömt bort.
Och nu hur trädgården såg ut det 22 oktober, 3 dagar sedan allstå!


Vackert men hu...det är alldeles för tidigt för vinter och snö, eller vad säger ni?Tyra


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...