Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

måndag

Morot vs. Pumpa - Alfakaroten, betakaroten och A-vitamin

This post Morot vs. Pumpa -  Alfakaroten, betakaroten och A-vitamin was originally uploaded by Tyra Hallsénius-Lindhe i the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN


Morot Daucus carota L. ssp sativus


Morot har vi ju alltid vetat att den är mycket nyttig att äta. Jag brukar odla ett par sorter varje år. I år provade jag mig på en vanlig morot ”London torgtyp” Royal Chantenay Rola och sedan en härligt rödorange morot. Skörden blev bra och de smakade toppengott.

Jag tror vi äter ganska bra med morötter Sverige och jag tror även att det odlas en hel massa morötter i trädgårdarna, det finns nog inte en täppa utan morötter men hur är det med pumpan? Nja där tror jag att vi är rätt urusla, vi kan med all säkerhet bli bra mycket bättre både tillaga och äta den. Vi kanske först av allt få bli bättre på att odla den!...Jag undrar vilken sort som skall odlas i köksträdgården nästa år.


Är det någon som har något bra tips om pumpasorter?


Jag har provat en del pumpasorter men ingen som jag tycker ger bra skörd. Skriv till mig och berätta om vad du har för tips!

 
Jag hörde på nyheterna i morse och läser i Svenska dagbladet om:
Alfakaroten –antioxidanter – skydd mot diverse sjukdomar…
 
Nytt om alfakaroten.

 Det hittills förbisedda alfakarotenet som finns rikligt i pumpa och morötter minskar risken att dö i förtid med 39 procent. Alfakaroten kan vara en felande länk som förklarar varför vissa frukter och grönsaker, men inte vitaminpiller, tycks skydda mot hjärtsjukdomar, cancer och diabetes enligt forskare i USA. I den hittills i särklass största och längsta studien på alfakaroten rapporterar forskarna att de hittat ett signifikant, dosrelaterat samband mellan halterna av alfakaroten i blodet hos människor och risken för att de ska dö i förtid. Studien presenteras i ansedda Archives of internal medicine och studien är gjord av forskare på CDC i Altanta. Center for Disease Control and prevention.
 SvD läs mer


Foto: wikipedia


Se på den här trevliga grafiska plaschen ALFAKAROTEN TOPPEN där läser man att pumpan innehåller mer alfakaroten än moroten!


Pumpa 4795 mikrogram alfakaroten per 100 gram råvara Cucurbita pepo
Morot 3476 mikrogram alfakaroten per 100 gram råvara Daucus carota L. ssp. sativus

Men tittar man på A vitaminer innehållet och betakaroten så har moroten mer, se länk pumpa vs. morot.

Pumpa vs. Morot

En läcker grönsaksbild av: Lars PehrsonSkriv en rad - tips, idéer, hur gör du?


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...