Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

måndag

Örbyhus Slottsträdgård


En ekologisk pärla!

När jag åker till landet passerar jag ofta Örbyhus och då vill jag helst stanna till på Slottsträdgården. Det är en fröjd för ögat, ni måste åka dit om ni är i krokarna.

 "Örbyhus Slottsträdgård är en genuin handelsträdgård med anor från 1800- talet. Den grundades som köksträdgård till Örbyhus Slott och är belägen 4,5 mil norr om Uppsala. Handelsträdgården omfattar tre växthus och frilandsodling samt en äppellund. I växthusen odlar vi i första hand tomater och gurka samt sallad. Vi driver upp alla grönsaksplantor och kryddplantor ekologiskt enligt KRAVs regler. Odlingen är KRAV-godkänd sedan 1985." Läs mer på deras hemsida Örbyhus Slottsträdgård



Här säljer de förutom grönsaker en hel del perenner och kryddor.




Innanför den välkomnande grinden döljer sig den fina handelsträdgården...


foto: Örbyhus Slottsträdgård

...och bortanför den det vackra slottet med orangeriet.


Vitlök i långa banor. I somras stannade jag och fick med mej en klippe vitlök med mej hem, den är måste jag erkänna mycket finare än min.


Vit och vacker skörd ifrån Örbyhus Slottsträdgård.


Jag planterar min vitlök på hösten, hur gör du?


lördag

Ett par ungrare, en alban och en turk







Ett par ungrare, en alban och en turk...


Några fler chillies/paprikor till blev det. Nu får det vara bra! 19 sorters Capsicum annuums att pyssla om, oj oj oj. I år är det betydligt många fler paprikor eller milda chillies, typ snackpaprikor som hela familjen älskar. De är ju både underbart goda och laddade med fina ämnen* Jag tänker också på att de vi nu odlar och lägger ner så mycket energi och kärlek på är faktiskt ekologiskt odlade, inga otäcka okända gifter. Man kan faktiskt äta dom som snacks direkt från plantan. Vägen dit är lång med jag längtar!

Alla de här fröerna kommer ifrån Runåbergs fröer och det gör också texten om de olika sorterna.


Capsicum annuum ’Alban’

Lokalsort från Albanien. Stadig 50-60 cm hög planta som ger 15-17 cm. långa, mörkt röda, smalt koniska frukter även på friland i zon 2-3. Köttet är mycket aromatiskt och mer än medelstarkt. Utmärkt allround chili, lätt att torka och göra pulver av.

Capsicum annuum ’Ferenc Tender’

Är en mycket tidig och tålig paprika från Ungern. Vi är ständigt på jakt efter snabba paprikor som passar i vårt klimat. Inte bara i växthus utan också på friland. Ferenc är en av de bästa vi hittat. Den ger en stor skörd av köttiga och sött saftiga, lite spetsiga frukter som kan bli riktigt stora. Skördas både som ljusgul, orange och fullmogen röd. Plantan är kompakt och stadig och blir ca 40 cm hög. Bild: © Semillas La Palma


Capsicum annum ’Yesil Tatli’

Lång, vacker och mycket god paprika från Turkiet. Frukterna är koniska och blir lätt 18-20 cm. långa och ca. 5 cm över nacken. De skiftar i färg från gulgrön som omogen över orange till mörkröd. Köttet är medeltjockt och har en rik paprikasmak. Plantan kan bli ganska stor även på friland, upp till 1 meter hög, och ger en stor skörd. Yesil Tatli är en gammal lokalsort som kommer från Arch Noahs sortarkiv i Österrike.

Capsicum annuum ’Klari Baby Cheese’

En ovanlig ungersk paprika med plattrunda svagt åsade frukter, s.k. paradis- eller tomatpaprika. Frukterna blir 6-7 cm i diameter och 3-4 cm höga och njutes i alla stadier från ljusgula över orange till mörkt röda. Köttet är mycket tjockt, sprött och saftigt sött. Plantan som blir kring 40 cm hög ger frukt tidigt och fortsätter tills kylan sätter stopp.

Capsicum annuum ’Pusztagold’

Välkänd och populär medeltidig paprika från Ungern. Plantan, som är stadig och blir 60-70 cm hög, ger riktigt stora, trerummiga, svagt koniska frukter med trubbig spets. Köttet är milt och ganska tjockt. Pusztagold ätes oftast medan den ännu är ljusgul, därav namnet. Får frukten sitta kvar övergår den alltmer i ljust rött. Kan odlas både utomhus i skyddat läge och i växthus.


Capsicum annuum ’Marconi Rosso’

Traditionell, välkänd paprika från Italien. Frukten är 3-rummig, blankt djupröd vid fullmognad, konisk och stor. 5-7 cm i diameter och ibland över 20 cm lång med en vikt kring 150 g. Plantan är kraftig, produktiv och frisk. Resistent mot flera svampsjukdomar och tobaksmosaikvirus. Marconi är medelsen och bör helst odlas i växthus. Den används både grön och röd i sallader och framför allt i matlagningen.


*Paprika röd näringsvärde per100 G


Energi 27,4 kcal
Protein 1,06 g
Fett 0,23 g
Mättade fettsyror 0,05 g
Kolhydrater 5,18 g
Fibrer 1,88 g
C-vitamin 200 mg
Folat 77 mcg
Järn 0,39 mg
Zink 0,3 mg
Kalcium 5,9 mg 
   Källa: Miljömat


 

söndag

Alla Hjärtans Dag = Dags att så Chilifröerna


Ja då var man igång då...
första fröerna är nu planterade.




Det här är vad chilies som jag idag har planterat inför 2010 års odlingssäsong.

Chili tar ju tid på sig att gro så de planterar jag lite tidigt så här i mitten på februari. 20-25 grader vill de ha får att gro och sedan vill de ha lite svalare 16-20 grader ungefär. 14 timmar ljus per dag så extra belysning behövs för att de skall trivas. Plantorna omskolas när rötterna börjar trängas i krukan.

  • Rocotopeppar Capsicum pubescens Bolivia (heirloom) het, vacker blålila blomma,  plantan kan övervintras. (Impecta)
  • Chervena Chushka Capsicum annuum. En kultursarvsort ifrån Bulgarien mild och söt (PoD)
  • Poblano Ancho Gigantea Capsicum annuum Mexico (PoD)
  • Habanero Capsicum chinense Mexico
  • Paprika frö som jag hämtat hem från Hvar Kroatien 'Breskva' (persika)
  • Cayenne Capsicum annuum Lång smal frö ifrån 'Sestino family in Calabria'(PoD)
  • Cayenne Capsicum annuum 'Joe's Round' (PoD)
  • Early Jalapeño Capsicum annuum (Impecta)
  • Lite röd het 'Apache' Capsicum annuum
  • Röd rund chili, frö från Mexico, när den torkas behåller den sin vackra form. se bild*
  • Liten röd Thai chili Bird's eye Capsicum frutescens. Frö ifrån grönsaksmarknaden i Bangkok.
  • Experiment 1 Orange paprika ifrån fruktdisken.
  • Experimant 2 Röd 'Snackpaprika' också den ifrån grönsaksdisken.

 Det här är mestadels sorter som jag brukar odla, Rocotopepparen odlade jag för första gången förra året och jag måste säga att den tillsammans med Poblano Ancho Gigantea var dem jag tyckte bäst om. Vackert växtsett, riktigt fin ankastning och sagolikt goda frukter. Poblana äter man ju rakt av den är inte så stark, Rocotopepparens frukter är lite starkare men fortfarande inte 'svinstark' om man nu kan säga så.


En riktig bra lista över olika chilies LISTA Chili

* Jag kallar den Mr. Mexico, jag vet fortfarande inte vad det är för sort. Har letat överallt men hittar inte vad det kan vara för någon.



onsdag

Gronings tabell






Hur går det med frösådden?

 Har ni börjat? Jag håller mej fortfarande lugn men snart brakar det loss!





Förvaring och groning

Runåberg fröers sida hittade jag en bra groningstabell. Tid och temperatur.

"Trots att det finns lite frön i en del påsar, händer det ofta att man får frö över efter sådden. Har inte fröerna utsatts för fukt och värme, går det bra att spara de flesta sorter i något år."


Till tabellen, bra att spara.



torsdag

Thomas Edison i min köksträdgård.

”Dahlia blommor är pråliga, men det är deras ätliga knölar som gör dem ett utmärkt tillskott till köksträdgården.”





Till er som har frågat vad jag har för färggrann och smått prålig blomma i min hand på min Facebook avatar så är det en Dahlia. Dahlia Thomas Edison. Indianerna (Aztec) vet jag hade knölarna till föda men jag själv har inte provat dem …än. Jag kan tänka mej att strukturen måste ju påminna lite om vattenkastanj och jag har läst att de smakar mycket olika beroende på hur och var de växer.

När jag vid ett tillfälle frågade min köksträdgårdsguru Lena Israelsson så sa Lena att hon smakat dem men tyckte inte det var särskilt gott, vi har ju så mycket annat att äta så dahliorna fick helt enkelt vara. Klok kvinna, men så läste jag den här artikeln Edible Dahlias och blir lite nyfiken...hm i sommar skall jag nog ta och smaka lite olika sorter. Jag odlar ju så många dahlior i köksträd- gården redan och det vore ju kul att använda dom i köket också och inte bara ha dom för för deras skönhet skull och för att attrahera insekter till min potager.

Läs mer om ätliga dahlior och recept på Dahlia Sallad i den här artikeln hos Mother Earth News

Dahlia blooms are showy, but it’s their edible tubers that make them an excellent addition to kitchen gardens.

ROB CARDILLO

Idag är det fredag och då är det här mitt bidrag till Blommig fredag, fler bidrag hittar du som vanligt hemma hos Katarina.


Ps Jag undrar hur han smakar den där Edison? King Edward är ju god...tja så varför inte.

Är det någon som har ätit Dahlia knölar eller kronblad?



måndag

Henderson's Pink Ponderosa





Rosa 'Biffis'


Bild: BKHS



Jag glömde att visa min bonuspåse! En gratis fröpåse med frö som jag fick med från Baker Creek Heirloom Seeds tomatfrö leverans i förra veckan. En riktig biffis som kan bli riktigt stor vid gynnsamma förhållanden. Måste testas.
Den heter Henderson's Pink Ponderosa. Lycopersicon esculentum

-87 days. Huge size, some over 2 lbs., a meaty pink-red beefsteak introduced by Peter Henderson & Co. in 1891, and the most famous of their varieties. In 1903 their catalog said “Quality Beyond Praise, Rich and meaty-sliced. Thick and delicious canned.” Still popular with gardeners." står det om den i deras katalog. BCHS


Detta får mej osökt att tänka på Bröderna Cartwright :-)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...