Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

måndag

Älskade knöl! - Potatis


Mm...mums




"Potatis kan sättas så snart jorden börjar bli varm, någonstans vid 7–10 grader. Jorden ska också förberedas genom att luckras och gödslas. Att sätta den för tidigt är meningslöst eftersom den ändå inte blir färdig snabbare. Om du vill ha en riktigt tidig potatisskörd kan du istället skaffa dig en liten försmak genom att sätta potatis i enstaka hinkar och ställa på altan eller balkong. För att få en tidigare skörd även i potatislandet finns ett knep: att förgro. Sättpotatisen läggs då ljust – gärna på fönsterbrädan – i cirka tre veckor. Från ögonen kommer det att gro små knubbiga groddar som läggs uppåt när potatisen sätts" Granngården

Det här är en av mina favoriter, King Edward, men i min potager får jag inte plats med så mycket potatisodling så där brukar jag odla fransk mandelpotatis, sparris potatis eller nåt liknade.




Ett inlägg från förra året i The greenhouse...

fredag

Komatsuna - Japanska frodiga gröna blad



Sköna, gröna blad

Komatsuna eller Japanska senaps spenat jag undrar om man kan kalla den så på svenska på engelska heter den i alla fall Japanese Mustard Spinach  är en bladgrönsak vars unga blad, stjälkar, skott och blomma kan används i både kalla rätter såsom sallader eller varma som exempelvis kasta dom i woken. Komatsunan blir i allmänhet ganska hög upptill 30cm med stora, mörkt gröna blad. Fröna sås glest och inte riktigt som på min lilla inomhus test (bilden nedan) Sås mellan april-augusti och kanske bäst då i april, maj och augusti då det inte är jättevarmt och torrt. Gallra ur till 20-30 cm mellanrum och de bortgallrade plantorna äter man givitvis upp inget behöver kastas. Jorden skall hållas fuktig och glöm inte att vattna under torra perioder. Använd samma gödsla som till andra kålpantor. Cirka 30 dagar tar det till skörd så man kan ju så i omgångar. När du skördar de små plantora 10-12cm så skär av dem några centimeter ovan jord för då kan de producera mer grönt.


Brassica rapa var. perviridis eller var. komatsuna


Frösådd: Blandade bladgrönsaker


Grönt är skönt!

TYRA

Ps.

Lägg till din länk till min samling av grönsaksodlare, KGB listan i H sidebar (Kitchen Garden Bloggers). Länken mailar du till mej, har du någon fin odlingbild så skicka gärna med den också.

 tilltyra(snabel a)gmail.com

måndag

K.G.B. Kitchen Garden Bloggers



K.G.B.
Kitchen Garden Bloggers


I WANT YOU! 


Nu börjar länkarna till 'de som odlar sin egen mat trilla in'.
Odlar du grönsaker i liten eller stor skala och skriver om det, lägg då till din länk. Skicka ett mail och skriv gärna en liten beskrivning och liggande bild över odlingen, grönsaker eller dyl.
Det kommer att bli en fin samling om alla drar sitt strå till stacken. Det blir egen sida med K.G.B. länkar här på bloggen och sedan även länkar på H sidebar.




Ready steady go!



Snart är det äntligen dags, löken är nog det första jag petar ner i köksträdgården men snön ligger fortfarande i  min potager men snart...mycket snart så är det dags.


Skriv hellre ett mail med länken än att skriva den här i kommentaren/ Tyra


torsdag

Hallå alla trädgårdsvänner!


Vill du vara med?


Hej alla 'Vänner av att odla i köksträdgården'.


Nere på höger sidebar här på bloggen har jag börjat göra en liten 'lista' där jag samlar odlarvänner som bloggar eller har webbsidor som handlar om att odla sin egen mat. Storleken på odlingen är ju av mindre betydelse om det så är odling på balkongen, kolonin, köksträdgården eller hemma på fönsterbrädan. Det skulle bara vara roligt att samla lite 'matnyttiga länkar'. Handelsträdgårdar genuina sådana tänkte jag också lägga till men de stora elefanterna är jag inte intresserad av. Vill du vara med? Skicka då en länk till din hemsida till min mail som är tilltyra(snabel a)gmail.com  skriv var du odlar också alltså vilken zon och stad om du vill. Eller skriv den i kommentarrutan.

 Har du några specialiteter som du vurmar extra för berätta då vad det är så gör något extra av det, glöm inte att skicka med bilder då.

Stefan, Anette, Charlotta, Marianne o Kenneth är några jag gillar och har lagt till.  



En som har en Köksträdgård på gång är Katarina vår värd i blommig fredag ni vet, hon håller på att anlägga en köksträdgård i av en gammal husgrund vilket jag tycker låter mycket spännande. Den går bestämt  under namnet 'Den övre köksträdgården' tror jag.

 På tal om blommor så får den här bilden på 'Penséer i det gröna' vara mitt bidrag till blommig fredag det är en härlig sommarbild för mej. Himlen är blå och humlorna surrar och jag går en runda i köksträdgården och smakar på både blommor och blader. Hitta fler bidrag och läs mer om Katarinas köksträdgårdsplaner här 


Penséer i min potager

Nu är de här våra älsklingar! Jag skulle läsa lite mer om penséer och läste på den svenska wikipedian men slog sedan över till den engelska där det fanns bra mycket mer roligt att läsa om Pansies en av de vanligaste sommarblommorna i våra trädgårdar.

Om du nu odlar lite grönt som hamnar på din tallrik

och vill du vara med

 lägg till din länk!

En skiss över Köksträdgården - Le potager

Jag skrev för ett par dagar sedan i min engelskspråkiga blogg The greenhouse att 'Nu har jag vaknat i från min långa vintersömn'. Nu börjar det dofta vår! Jo det gör det skratta inte det gör faktiskt det, när jag går ut på min veranda man kan känna doften av UV ljus! När solen nu börjar bli riktigt stark så doftar det annorlunda. Verandan doftar nu också av jord, hundratals små krukor trängs därute och snart så tittar mina små vänner upp. Det börjar att gro. Varje dag, ibland ett par gånger om dagen går jag ut för att inspektera...har det kommit upp något? Ja, men titta, där tittar Mr Mexico opp en het liten chili från... javisst Mexico och se där lilla söta fröken Salvia o därborta fru Viola.

Nu har jag gjort en ny skiss över min potager. Med en sådan här skiss i min hand kan jag sitta i timmar och drömma och planera.
  


Nu är det dags för Blommig fredag igen och den här gången har vi hamnat i Köksträdgården.

En liten blomma måste ju få vara med och då har jag valt Stellaria media Nate ett härligt ogräs som smakar gott på mackan.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...