Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

tisdag

Rabarber av Ingar Nilsson




En liten skön stund med njutbar läsning i växthuset.


Kolla in  Rabarber av Ingar Nilsson en riktigt trevlig bok om rabarber. Fullspäckad med interessant läsning både lite historia, tips om olika sorter, kuriosa och sist men inte minst sagolika recept - absolutely mouth watering.

Jag läser på bokens baksida att Ingar Nilsson är journalist till yrket med mat och trädgård som inriktning. Hon är också initiativtagare till den i Sörmland årliga Rabarberfestivalen. Ingar startade även grönsaksdistributören Ekolådan. Det är förlaget Natur och kultur som ger ut boken.


 


En förrätt som jag föll pladask för är Ostron med rabarberjuice och chili! Wow det bara måste testas,
se bilden i nedre vänstra hörnet. Kollaget är gjort av bilder ifrån boken.

Mums

Jag vill ha fler sådana här underbara böcker!


måndag

Surdegs kulturer - Det blubblar i köket...



Det bubblar i köket...




Nu har jag sparkat igång mina surdegskulturer, dom precis som jag har fått vila under sommaren, men nu äntligen är det dags att sätta fart på bakandet. Det är ju så underbart att få färskt eget bröd, speciellt goda tycker jag att surdegsbagetterna blir Dessa är bakade med Dinkel fullkorn och Manitoba cream. De är två mjölsorter som jag ofta bakar med, de har så fantastiskt fina bakegenskaper. Jag tror det är den höga proteinhalten i mjölet som bidrar till detta, jäser bra och smakar mycket och gott. Surdegen kulturerna mina har både råg och vetebas och så laborerar jag gärna med olika jästa frukter också.






Frukostbröd - Det är inte varje dag man får pinfäska baguetter till frukost men på helgen brukar jag lyxa till det lite granna. Har man sedan lite goda marmelader gjorda ifrån årets skörd blir det ju en riktig fest.




Jag har tänkt att blanda in lite bröd i 'KÖKSTRÄDGÅRDEN' hoppas att ni kommer att gilla det. Jag älskar nämnligen att baka bröd och tycker att det finns inget bättre än ett välbakat bröd gjort med kärlek och fina råvaror. Ha det gott/Tyra






onsdag

En liten juvel i köksträdgården - Äggplanta




Aubergine kallas den väl kanske vanligtvis idag. Solanum melongena. Det känns njutbart att smeka handen över min nyskördade aubergine, mjuk fin form, vacker färg och len i skinnet extra speciell känsla också att man sått den ifrån frö. Det är en lång och lite mödosam process men en kul en är det. Det kommer att kännas hårt att sätta kniven i en sådan skönhet, men den kommer att bli ljuvligt att förtära den. Jag tror det blir en enkel uppskivad parmesan gratinerad aubergine...mm kan man få ett glas rött till?





Här hittar du 56 recept på recept med Aubergine - kokaihop.se Auberginerecept


måndag

Tomatskörden har börjat!




Tomater i långa banor, skörden har börjat!



Egentligen började den redan för några veckor sedan då jag tog den här bilden av första skörden. Det här var korgen som jag fick med mej ut på seglingen. En orkidé, 2 basilika plantor och en korg med tomater var som fick plats att ta med på båten. Alltid någon...var vore livet utan en 'trädgård', jag brukade säga på skämt att - hör ni jag tror jag tar en sväng i trädgården och vattnar lite och passar på att skörda lite grönt till spaghettin.


Jag fick även med mej en del bär som var mogna så att man fick njuta av trädgårdens skörd även när man är till havs...


Nu är vi i hamn igen och jag har spenderat större delen av helgen med en grep, en machete och en sekatör! Trädgården var som en djungle efter en torr sommar kom ju regnet när jag började min semester så trädgården fullständigt exploderade! Härligt att vara på land igen, nu är jag redo för en indiansommar och sedan en lång skön höst med mycket trädgård.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...