Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

måndag

Cantharellus - Två goda matsvampar.


GRATIS MAT det är inte så dumt ellerhur?

En av mina favoritsysselsättningar så här på hösten är svampplockning. En skön avkopplande stund i skogen med en lagom dos motion, dessutom får man ju en regäl dos frisk luft också. Sedan kommer man hem med korgen full av gratis mat, kan det bli bättre?


Inte bara den vanliga kantareller är fin och god...


I Sverige finns det runt 10 000 svamparter och drygt 100 av dem är bra matsvampar. Här är två som är lätta att känna igen och som är riktigt goda, båda två tillhör släktet Cantharellus; Trattkantarell Cantharellus tubaeformis och Rödgul trumpetsvamp Cantharellus lutescens. På Svampguidens sida kan du läsa mer om dessa och om matsvampar i allmänhet. Det här är en riktigt bra sida tycker jag med rikligt med bilder och information om alla tänkbara svampar. De svampar som innehåller smakämnen som tilltalar många människor och som inte innehåller skadliga ämnen eller på annat sätt är olämpliga att äta kallar vi för matsvampar.

Tips! Båda dessa godingar går utmärkt att torka och spara till vinterns alla härliga maträtter.



- "Nu finns SvampGuiden för iPhone tillgänglig för nedladdning i AppStore. Ett kul projekt där en hel svampbok ryms i mobiltelefonen som man ändå alltid har med sig." Svampguiden


Från frö till tallrik - Antipasto dal giardino


- Jag skapade Tyras Trädgård, en liten trädgård med växthus och potager just för att för att få glädjen och förmånen att följa processen 'från frö till tallrik',



Allt som oftast tar jag en liten promenad i köksträdgården och plockar lite av de grönsaker som finns mogna och är klara för skörd. Den här gången blev det en aubergine som jag har sneglat på en tid på, den tillsammans med några fina tomater är perfekta för min lilla 'antipasto dal giardino'.



Rystligt enkel och god mat ifrån min potager.



Jag delar tomaterna och auberginen i ganska stora bitar / tjocka skivor, lägger dem alla på en ugnsplåt. Häll över några droppar fin olivolja och grillar dem i ugnen, jag tilllagar mina grönsaker riktigt länge, de skall riktigt välgrillade. Strö riven lite fint riven parmesanost på toppen och gratinera ytterligaare ett par minuter så att osten har fått färg.


De för lite smak som såkallade soltorkade tomater eller sun-blushed. De är inte så vackra att titta på men riktigt goda tycker jag.


Servera grönsakerna tillsammans med en god italiensk dressing, lite lök, kanske några valnötter eller andra nötter/frön och sist men inte minst en bit gott lantbröd med karaktär.



torsdag

Två intressanta bifftomater - Azoychka och Henderson's Pink Ponderosa



~Azoychka  Lycopersicon esculentum ~

Gul bifftomat - kulturarvssort




Azoychka...jag undrar vad det betyder? Det låter som en vacker flicka. Frukten på denna ryska kulturarvs tomat är lysande citron-gula, runda, något tillplattade i formen, och väger +200gr. styck året skörd gav ganska stor storleksskillnad på tomaterna och det gillar jag, Snygga, speciellt när man skivar upp Azoycha små biffisar med angenämt kött söt och samtidigt med inslag av en liten fin citrusaktig smak. Perfekt till köket, I sallader, på mackan, i såser etc. +75 dagar.



~ Henderson's Pink Ponderosa. Lycopersicon esculentum ~

Rosa bifftomat - kulturarvssort





Tidigt i våras skrev jag om Hendersons Pink Ponderosa då jag hade fått en bonuspåse frö ifrån en av mina fröleverantörer. Och mitt omdöme om Hendersons Pink Ponderosa blir så här idag nu när skörden är praktiskt taget över. Fina snygga bifftomater med generös storlek men inga superstora 2lb* tomater och det är inget jag frågar efter heller egentligen. God smak och fast fint kött. Är den något på minussidan som jag skulle vilja nämna så är det att jag hade förväntat mej en mer pink colour, lite tam i färgen alltså. Tja det är kanske därför de kallar den rosa för att den inte blir riktigt röd.

*-87 days. Huge size, some over 2 lbs., a meaty pink-red beefsteak introduced by Peter Henderson & Co. in 1891, and the most famous of their varieties. In 1903 their catalog said “Quality Beyond Praise, Rich and meaty-sliced. Thick and delicious canned.” Still popular with gardeners." står det om den i deras katalog. BCHS


 


Dagens tomat från köksträdgården - Green Zebra





Den här tomaten Green Zebra har jag haft med i mina odlingar i flera år nu, jag gillar den skarpt. Även lite omogen och då skivar jag den lite tunt i matlagningen, den är så läcker!

Tomaterna når mognad på c:a 80 dagar. Planthöjd är cirka 2 meter. Green Zebra plantan producerar en riklig mängd av gröna, medelstora tomater som förblir gröna när de är mogen. Frukterna har en lite ’gammaldags’ stark tomatsmak jag minns från min barndoms tomater (kanske för att jag åt dom omogna) Detta är inte en kulturarvstomat.
 

Frö till tomaten 'Green Zebra' Solanum lycopersicum hittar du bland annat hos Rara växter

 Tips! Här har jag ett recept på Grön Gazpacho


fredag

Physalis - skörbjuggsmedicin

...tja nu är ju det inte som vi använder de små godingarna till. Rika på C-vitamin är de i alla fall och det är väl därför de historiskt användes som medicin.



Gott och vackert

Nu är det dags att skörda dessa underbara små söta bären och njuta av dem. Vackert sitter de där vid bladfästet i sina pappertunna höljen likt små 'lyktor'. Jag brukar plocka några och öppna dem lite så att man ser de vackra bären och sedan lägga fram dom som dekor istället för en vas på bordet.

Lokalproducerat 

Det finns ju att köpa kapkrusbär praktiskt taget året runt men att köpa små bär ifrån andra sidan jordklotet, (Colombia) är inte särskilt klimatsmart. Odla dina kapkrusbär physalis själv det är busenkelt och mer lokalproducerat kan det inte bli ellerhur?

Ta frö!

Glöm inte att spara ett bär till nästa års frösådd. Bäret är ju proppfullt med småsmå fröer, tryck ut dem och lägg dem i ett glas med vatten, efter ett par dagar, gnugga lite lätt, skölj och torka dina alldeles egna physalisfröer - förvaras torrt, svalt och mörkt.



torsdag

Gunnebo nyttoträdgårdar



Nyttoträdgårdar, inte så vanligt ord...men bra.

Jag har varit på en road trip Vaxholm-Göteborg tur och retur men det var en resa med många och ibland långa avstickare, Sverige är ju fantastiskt och har man inte bråttom då passar i alla fall jag på att hålla mej borta från allt vad motorvägar heter. Här kommer lite om Gunnebo, en av avstickarna.





FUTURISTISK och konstnärlig KÖKSTRÄDGÅRD

En 500 kvadratmeter stor köksträdgård, KRAV certifierad. En lite mer fri form på nyttoträdgård jämnfört med Carl Wilhelm Carlberg mer traditionella köksträdgård. Herr Carlberg var arkitekt på Gunnebo på 1700-talet. Denna nyttoträdgård är fri ifrån allt vad räta linjer och strikt symmetri heter.




HISTORISK traditionell KÖKSTRÄDGÅRD

’Denna köksträdgård baseras på Gunnebos forskning kring 1700-talets köksträdgårdar i Sverige. Efterforskningar har gjorts för att på sikt kunna göra köksträdgårdarna på Gunnebo till trovärdiga rekonstruktioner av 1700-talets köksträdgårdar.’

Tradtionell köksträdgård med raka linjer, lagom stora upphöjda bäddar med ordentliga gångar imellan. Lätt arbetat, jag menar man har tagit hänsyn till att arbetet i bädden skall vara lätttillgängligt, mna når väl över hela bädden utan att behöva trampa mer jorden. Detta är en tidstypisk nyttoträdgård hur den såg ut på 1700-talet. I den historiska köksträdgården på Gunnebo odlas här idag kultursorter av grönsaker de flesta från 1600-1700 och 1800-talet. Jag odlar själv huvudsakligen kulturarvssorter i min lilla potager tycker att det är roligt att föra sorterna vidare, dessutom är de ju väl beprövade.



RESTAURANGENS KÖKSTRÄDGÅRD

I denna 850 kvadratmeter stora köksträdgård odlas smakrika och vackra växter till restaurangen. Trädgårdsodlingen har planerats i nära samarbete med kockarna som finns på Gunnebo och de grönsaker som skördas här serveras i restaurangen. Grönkålen stod grön och grann då jag besökte resturangens köksträdgård och kallbänken var full av doftande basilika. Odlingens mål är smaken som förädlas i spännande recept. Restaurangens köksträdgård anknyter i hög utsträckning till det som odlades i våra köksträdgårdar under 1700-talet och visar den mångfald av växter som redan då odlades. Här finns även en snittblomsträdgård. Kaféets bakverk var vackert dekorerade med blommor här ifrån. Köksträdgården är Kravcertifierad.



Kaffepaus...
Kaféet på Gunnebo

 

ÅRETS TEMAVÄXT PÅ GUNNEBO SLOTT OCH TRÄDGÅRDAR: POTATIS

Det missade jag tyvärr helt, inte en potatis så långt ögat kunde se.

- 'Potatis i alla dess former kommer att odlas i köksträdgårdarna och erbjudas våra gäster på Gunnebo Kaffehus och Krog. Potatisens odling, användning och kulturhistoria kommer att stå i fokus 2010.
”Medan tobaksodlingen blev en omedelbar succé tog det längre tid att övertyga allmänheten om potatisens användbarhet… Inte ens på de stora gårdarna odlades potatisen i större skala förrän på 1790-talet”
Ur Tusen år i trädgården av Maria Flinck
Denna jordjuvel som odlades av indianer i Anderna redan för 8000 år sedan möttes av skepsis när den kom till Europa i mitten av 1500-talet. Det tog nästan två sekler innan odlingen blev utbredd i Sverige.

Potates – Solanum tuberosum
”I Sverige är ingen rotväxt så allmänt eller så mycket odlad, som Potates.
Den bästa jordmån för denna rotväxt är sandblandad svartmylla.
På lerjord urartar potates, blifver lös, vattenaktig och osmaklig; men Potates, så väl som andra växter, fordrar ombyte af jord. Den sämsta jordmån för Potates är grof sand och styf lera”

Ur Handbok i trädgårds-skötseln av Anders Lundström, 1833. ’

text:Gunnebo.se


 

Jag läser på Gunnebos hemsida att den 11-12 september är det ett evenemang som de kallar för:

JORDENS MAT

- en ekologisk marknad i skördetid
Jordens mat är en 100% ekologisk skördemarknad som äger rum
11-12 september kl 11-17.



Utställare med ekologiskt certifierad produktion,
marknad, föredrag, provsmakningar och andra aktiviteter. Jordens mat arrangeras i samarbete med KRAV. Fri entré till marknaden och föreläsningar.

Slotts- och trädgårdsvisningar under helgen.

11 september 14-15.30 Mandelmann kommer till Gunnebo och Jordens mat och talar i gamla köksträdgården.
12 september kl 14-15. Barnboksförfattarinnan Johanna Westman och TV-kocken Rune Kalf Hansen talar och lagar mat.

Bedårande, blommiga sötsaker från Gunnebos Kafé

 




Varför inte ta en tur dit, Gunnebos fantastiska nyttoträdgårdar som är väl värda ett besök. Hade jag bott i närheten skulle jag garanterat skaffat ett årskort.


forts. följer

onsdag

Skogens skafferi - Svamp


Jag tar på mej storstövlarna och tar par kliv ut ur köksträdgården...
..för att 'skörda' vad som bjuds alldeles gratis här runt hörnet. 


Ja då var augusti månad nu till ända - sista augusti bjud i alla fall på en enastående vacker dag här i norra Uppland där jag för tillfället befinner mej. Det blev en dag i skogen , varmt, skönt ja nästan vindstilla. Nu får man passapå och skörda lite ifrån skogens alldeles eget skafferi. Jag plockade härliga kantareller och Karl- Johan (Stensopp), blek taggsvamp och tegelröd björksopp, det är ungefär vad jag brukar plocka för att de är sorter som jag väl känner igen. Senare kommer trattkanterellerna och de fixar jag också. Jag skulle verkligen vilja lära mej mer men jag känner att det inte räcker med svampboken, en kurs skulle vara bra och kul för den delen.





 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...