Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

fredag

Allt om TRÄDGÅRD & Nyårshälsning!

This post Allt om Trädgård & Nyårshälsning was originally uploaded by Tyra Hallsénius-Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN



Här kommer årets sista inlägg med en hälsning till er Alla trädgårdsvänner,
 jag önskar er ett riktigt...


Gott Nytt Odlingsår!



Nu när frökatalogerna är på G och det börjar klia i våra gröna fingrar kan man i senaste numret av Allt om Trädgård läsa om Heta nyheter för köksträdgården och få "Bästa insidertipsen". Det är Lena Israelsson som har skrivit en artikeln. Det där med insidertipsen... då är det faktiskt bl.a. jag tillsammans med trädgårdsmästaren Nanna Bylund, kocken Stefan Eriksson (årets kock) och Åke Truedsson som står för lite matnyttiga tips. Läs mer i AoT nr.1 2011 som är ute nu!




-"Det skall vara en gamling i år! Delikata grönsaker från 1800-talet ser åter dagens ljus och jord.
Dessutom lockar bananformad lök, feberhet ringblomma och söta minisorter" Lena Israelsson spanar in frötrenderna.


Ringblomma - en klar favorit!


Lite roligt tycker jag det är att tre oss som har Calendula som favorit i köksträdgården. Lena valde Calendula 'Nova' & 'Orange Porcupine' , Nanna - Calendula 'Triangle Flashback' och jag valde Calendula 'Pacific Beauty'. Jag gillar att odla diverse medicinalväxter så jag brukar faktiskt alltid också ha den helt vanliga Calendula officinalis.






 Ringblommor i min potager


Läs mer...


Making Scents ett inlägg med Ringblomma från The greenhouse...

Calendula officinalis - Den virtuella floran
Ringblomma - medicinalväxt Shenet

Lord Nelson om Calendula officinalis - Blomvillig och lättodlad blomma i lysande färger. Blandningen ger olika nyanser i gult, aprikos och orange. Vacker att odla i rabatt och grönsaksland. Fin till snitt. De färgstarka blombladen går att äta, dekorativa i sallader och drinkar. Trivs i näringsrik och väldränerad jord, men är anspråkslös. Vattna vid torka. Klipp bort vissna blommor efterhand, så förlängs blomperioden. Frösår sig gärna om blommorna får vissna och fröna utecklas. Plantan kan brukas ner som gröngödsling på hösten.


Här sitter jag på trappen och njuter av höstens mjuka solstrålar. Brevid mig har jag en typisk sensommar/höstbukett och ett gäng med härliga pumpor.







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...