Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

fredag

Biologisk mångfald i köksträdgården - Vive la biodiversité!

This post 'Biologisk mångfald i köksträdgården' was originally uploaded by Tyra in the blog KÖKSTRÄDGÅRDENBIOLOGISK MÅNGFALDMångfald är det inte ett underbart ord, vad vore livet utan mångfald? Ganska tråkigt eller hur? Vad vore min potager utan biologisk mångfald?

 Alla bjuds in!

Vive la biodiversité!...men jag har ett undantag.

De flesta är mina vänner, utom sniglarna 'sluggarna' alltså, med dem leker jag franska revolutionen...
tjoff tjoff bara, utan att blinka ;-) Jag finner ingen som helst nytta med dessa varelser. Jag menar åkersniglar de äter ju fåglarna i alla fall med det är ingen som gillar sluggarna, inte här i alla fall.

Det är blommig fredag hos Katarina och veckans tema är
'Fantasifull' och det tycker jag verkligen stämmer in med min potager.
Biologisk mångfald - Biodiversitet = Variationsrikedomen bland levande organismer av alla ursprung, inklusive från bland annat landbaserade, marina och andra akvatiska ekosystem och de ekologiska komplex i vilka dessa organismer ingår; detta innefattar mångfald inom arter, mellan arter och av ekosystem. Läs mer  biologisk mångfald på MILJÖPORTALEN Chalmers universitet. Eller/också på GBIF (Global Biodiversity Information Facility) har till syfte att göra all information om jordens biologiska mångfald fritt tillgänglig via Internet.


Tänk nu är det bara några veckor kvar
 till att man åter kan 'flytta ut' till växthuset
 Oj vad jag längtar!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...