Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

tisdag

Tomatsorter inför odlingsåret 2011 -

This post 'Tomatsorter inför odlingsåret 2011' was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN


Nu äntligen!

Dirty at last


Alla Hjärtans Dag har passerat och det är då startskottet går här hemma hos mig. Ja vet att det kanske är lite för tidigt men å andra sidan tar de här jag börjar med ju lång tid på sig att bli fina frukter.


Först ut är chilipeppar, aubergine, kronärtkocka och tomater. Här kommer en lista på vad tomater som nu har såtts, det flesta är sådana som jag sått tidigare. Men jag har också lite nyheter som det skall bli spännande att se vad det blir för något.


'Nyheter'

 'Summer Cider' är en Brandywine typ -  en biffig sak alltså. Orange i färgen, frö finns hos BAUMAUX, jag får tacka Yvonne I. för mina fina fröer. 'Silvery Fir'  - en röd 'potato leaf' frö finns hos Seed Savers Exchange, jag fick mina fröer från Katarina 'Roses and stuff'. 'Ailsa Craig', 'Red Alert' och 'Sungella' är också nyheter på min lista, även dem fått av en vän, tack Lennart. Oj... har jag då lyckats med konststycket att inte köpa några nya tomatfröer? Nej ett par har jag faktiskt köpt bl.a ´German Pink' är en kulturarvssort från SSE. 
Först vill jag visa lite favoriter från förra året, nu hade jag så väldigt många som jag gillade, men...här är i alla fall några som jag verkligen kan rekommendera. De flesta är kulturarvssorter, praktiskt taget alla. Ekologiskt frö väljer jag alltid då det finns och GMO är som sig bör a big NONO i köksträdgården.TOMATSORTER 2011:Ps. På 'högerflajen' har jag satt ut färgen på tomaten i fråga.
Rättelse på listan 'Glacier' gav jag bort och lika så 'Gold Nugget'.
 Sedan skulle ju 'Silvery Fir' och 'Gardener's Delight' vara med på listan.
'Amish' heter 'Amish Paste' egentligen.  

Men chilies, aubergine och kronärtskockor då kanske ni undrar? Vad planterade jag då för sorter?

Fortsättning följer...Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...