Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

söndag

Krasse till min potager

This post 'Krasse till min potager' was originally uploaded by Tyra Hallsénius-Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN


KRASSE

Buskkrasse - Tropaeolum majus

I år har jag tänk att odla lite mer krasse än vanligt. Krassebilder
Det blev en påse med Buskkrasse i blandade färger från Runåbergs fröer, här förväntar jag mig ett mångfald av färggranna blommor.   Sedan valde jag tre andra lite speciella varianter:
 1. Empress of India med sitt vackra mörka bladverk och röda blommor.
 2. Whirlybird Cherry Rose som har körsbärsröda dubbla blommor.
 3. Salmon Baby en krasse med lite ljusare enkla blommor och en dovt grönt bladverk.


Salmon Baby
bild från Internet se länk

Krasse är verkligen en pålitlig, trogen följeslagare i min potager, den är vacker och sätter färg samtidigt hjälper den mig med att hålla ohyra borta. Krasse är en lockgröda som är bra att ha i köksträdgården. Blommorna är ätliga och är vackra att använda till matlagningen i köket. Dessutom är de färska fröerna ätliga, de har en stark och lite pepprig smak.  

Krasse - Tropaeolum Majus  Fröer.nu


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...