Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

måndag

Gelas Hem och Trädgård - En K.G.B:are i KÖKSTRÄDGÅRDEN

This post 'Gelas Hem och Trädgård - En K.G.B:are i KÖKSTRÄDGÅRDEN' was originally uploaded by Tyra Hallsénius-Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN


Gela som egentligen heter Ingela är en tjej som har många järn i elden och dessutom till vår stora glädje gärna bloggar om det. Hon delar med sig av sin stora kunskap och otroliga kreativitet. Bloggen handlar om hennes hem och framför allt hennes trädgård. Där finns inte bara blommor utan också grönsaker och det är det som är så kul. Gela har varit K.G.B:are sedan förra året men  har inte tidigare fått någon närmare presentation.

Det är kul att ha Gela här i K.G.B. och det är med glädje jag läser den fina bloggen. Vill du vara med med din blogg i K.G.B som för övrigt står för Kitchen Garden Bloggers? Då skriver du till mig Tyra och presenterar dig och din blogg, odlings zon, plats etc. Skriv till tilltyra@gmail.comGela bor i Skälby här nära Stockholm och odlar då således i zon 2. Gela skrev till mig i november förra året och berättade lite om sig själv.


"Mina favoriter har varit tomater. Men detta år så blev det ej så lyckat. Tror jag kommer att satsa en del på rotfrukter, bönor och kål som jag har användning av i mitt kök senare till hösten.
Är ju en amatör i trädgården ofta blir det att experimentera och se om det lyckas.
Som tomaterna som ruttnade bort detta år av potatisbladmögel och fiberväven som blev till intet pga fabriksfel. Men nya tag nästa vår. Då skall jag ha fiberväv som ej går sönder!!
Men mycket i trädgården lyckades ju också. Grönkålen ser ju för underbar ut än. Inte bara ätbar utan också som prydnad. Tycker ju om att kunna skörda i trädgården så planterar ätbart bland blommor. Som tex uppstammade krusbär i vita perennrabatten. En äppel pergola som leder ner till nedre trädgården. (Men det är långt kvar dit än planterade nyss äppel och päronträd.
Som sagt allt det här kommer ju och ta tid. Men det är ju det som är det fina med trädgård att man har något att se fram emot. Bland de populäraste inläggen jag haft är nog äppelmusten.
Mustade över 100 l must detta år så hos mig köps det nog ingen dricka på länge. Barnen älskar den.
Någon sats stod lite länge så den porlar som cider nu. God ändå."


Vi tar och tittar lite närmare på Gelas Äppelmust 

Bild: Ingela - Gelas Hem och Trädgård


I det senaste inlägget går att läsa:
"Kålen i den nya rabatten jag gjorde i början av sommaren växer så det knakar.
Här syns grön och purpurkålen, brysselkål och lite tagetes
och tror jag klämde ner några rödkålshuvuden med.
Här hos mig utnyttjas ytorna maximalt."

Det här gillar jag verkligen, det här är en odlare som odlar som jag gör. Jag menar att grönsaker blandas med blommor, en vacker och effektiv samplantering.


Bild: Ingela - Gelas Hem och Trädgård
"Tagetesen livar upp rabatten men hindrar ej lössen att invadera." GelaDen här våren och sommaren har hittintills varit extremt torr här på ostkusten där Gela och jag odlar och då blir det ovanligt mycket löss. Likså var det faktiskt förra året; tänk när de ryska lössen invaderade oss i juli. Det är verkligen inte alls roligt med ohyra, jag tycker att man för en ständig kamp mot de små liven. Just kronärtskockor verkar de svarta bladlössen gilla speciellt mycket, jag får se till dem varje dag. Jag gör som Gela skriver i sitt inlägg, attackerar dem med vattenslangens hårda strålar. Den behandlingen tål kronärtkockan men värre är det med Dahlian den är lite mer känslig så man får ta det lite mer försiktigt.

En liten bild till från Gelas Trädgård - ljuvligt ellerhur?


Bild: Ingela - Gelas Hem och Trädgård


Skriv en rad! Om inte här så på mailen. Det är alltid så trevligt att höra av er.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...