Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

lördag

Vill någon vara med och skriva en artikel?

Jag har länge haft kontakt med Anna 'Flowergardengirl' Looper. Det är säkert många som har 'träffat' henne tidigare. Anna har skrivit i sin blogg Flowergardengirl nu i många år. Nu har hon varit i kontakt med mig ett par gånger och frågat om jag vill skriva en artikel till en ny webtidning. I Marsnumret skall det handla om Svenska bloggare (för att vi är så bra :-) och då skall det handla om Köksträdgård/Växthus/Kompostering etc. Jag skall bidra med en artikel och om någon är intresserad att göra detsamma skall ni skicka text (worddokument min. 400 ord.) och bilder till annalooper@gmail.com och det behöver inte vara på engelska! Deadline 15/2 Lycka till.

Så här skrev Anna  nu här senast:

"Hi Tyra, thanks for you help with the kitchen garden magazine edition for March. Our concentration is Swedish Blogs because ya'll do such a good job at it. I think the best. I welcome people to submit their gardens, greenhouses, composting, planting, vegetables, etc--they can send as many photos as they would like--and the article can be lengthy. They can also include a video if they would like. We enjoy listening to you in your native language so it does not have to be in english.

Send to annalooper@gmail.com as a word document. I will translate if they can not write english.
I need the articles by Feb 15th. Magazine comes out March 15. It's all online.

Thanks so much Tyra.



Our website is  Best garden blogs 
The magazine will have its own url when it's published.
From now till Feb 14th, subscriptions are 12 issues for $20. See the tab on our website for details and for topics of the other months. " Anna Looper



Tycker ni att det skulle vara kul så skriv!


söndag

Blivande mångfald. Frö till min potager - 2011

This post 'frö till min potager - 2011' was originally uploaded by Tyra Hallsénius-Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN


Länge leve mångfalden!


Nu börjar jag bli färdig med planering av odlingsäsongen 2011. Jag har i stora drag planerat färdigt och vet hur jag vill ha det i min potager i år. Skissen är klar i huvudet men har inte kommit ner på papperet än. Jag har sorterat mina befintliga fröer och beställt de nya, de flesta har nu också anlänt med posten. Oj, så roligt det skall bli att få sätta igång, det verkligen kliar i mina gröna fingrar. Men startskottet går inte förrän på Alla Hjärtans Dag och det är ju den 14:e februari så jag får hålla mig till tåls ett par veckor till.


Så här ser mitt matsalsbord ut för tillfället. Det kan tyckas se ut som det är en enda stor röra av frö med det är faktiskt ganska organiserat. Härligt eller hur?




Blivande mångfald! Blommor och blader, grönsaker och örter allt i en salig blandning.
 Inga monokulturer här inte.

Tips på fröleverantörer hittar du ute i högersidans sidebar.



onsdag

Januari - Vintervila i Köksträdgården

This post 'Januari -vintervila i köksträdgården' was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in her blog KÖKSTRÄDGÅRDEN


Månadsbild -  Vintervila i Köksträdgården.

En liten januaribild - vackert med ack så kallt. Köksträdgården, min älskade potager ligger varmt inläddad av ett tjockt täcke av snö. Jag var ute och skottade lite framför växthusdörren igår och då tittade jag på mina bäddar i köksträdgården och det riktigt skönt ut där. Det är nog ganska varmt därunder, bra för växterna men dåligt beträffande sniglarna. Tänk att man aldrig blir riktigt nöjd. Kikade in och kollade hur det var i växthuset också och där var det dock riktigt kallt - freddissimo! Ajajaj, jag skulle ha ställt ut krukorna med tulpanerna...





tisdag

Nyheter och Boktips om bl.a. Köksträdgården

This post 'Nyheter och Boktips om bl.a. Köksträdgården' was originally uploaded by Tyra Hallsénius-Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN




Boktips om lite kulturhistoria, grönsaker och köksträdgården.



Jag var inne på Kulturbutik och beställde lite böcker, bl.a. Våra kulturväxters namn av Aldén, Björn. det var Owe J (Slöinge) i Allt om Trädgårds forum som tipsade om den. Det var i samband med att det diskuterades att SKUD skall stängas ned. (forumtråden) Jag har alltid varit intersserad av kulturhistoria när det gäller trädgården så den boken beställde jag. Sedan hittade jag en bok av Johan Lemte från 2002 Kulturväxter i kruka, den köpte jag också, det var dock en beställningsvara så den får jag vänta lite på...spännande.


3 kommande trädgårdsböcker

 De är inte utgivna än men kommer nu snart.


1.



Köksträdgårdens historia
av Björn Hansson/ Marie Hansson



De första trädgårdarna var sannolikt köksträdgården och fruktträdgården, där människor lärde sig att odla sådant som kunde ätas. Spåren efter människans odling är många tusen år gamla och i Bibeln talas det om att det odlas lök, dadlar, meloner och vindruvor.


Köksträdgårdens historia låter läsaren företa en kulturhistorisk vandring genom nyttoträdgårdar från antiken till nutiden med dess nyvaknade odlarlust. Jämte den historiska översikten ger boken inspiration för den egna odlingen. Varje kapitel avslutas med en omfattande växtlista.


Länge odlades köksväxter tillsammans med blommor. I medeltidens kålgårdar delade ringblomman bädd med lök och kål; också i renässansens rätlinjiga trädgårdar förenades det nyttiga med det vackra. Först i barockens stora slottsträdgårdar anlade trädgårdsmästarna kvarter i vilka enbart grönsaker och kryddor odlades.

Men aldrig har köksträdgården varit så väl utvecklad och förfinad som i det viktorianska England under 1800-talets andra hälft. De förmögnas köksträdgårdar var storslagna och genomtänkta anläggningar, där en mängd olika grönsaker och sorter odlades. I dessa kökstsrädgårdar uppfördes också växthus för gurka, vindruvor, ananas med mera. När första världskriget bröt ut och trädgårdsmästare och trädgårdsdrängar fick dra ut i strid försvann emellertid förutsättningarna för dessa arbetsintensiva trädgårdar. Köksträdgårdens historia kommer ut i februari.



2.





200 gröna tips för kökslandet


Originaltitel: 200 veg-growing basics

översatt av: Olsson, Anna

Enkla och varierade tips för köksodlingen

Att odla sina egna grönsaker är en trevlig syssla som både är snäll mot plånboken och miljön. Oavsett om man har en stor trädgård eller en liten balkong så kan alla med gröna fingrar ha en liten täppa eller odling. Och med grönsaker som man egenhändigt tagit fram får ens familj och vänner äta näringsrika och välsmakande grönsaker. I den här behändiga boken finns råd till både nybörjaren och den erfarne odlaren, här står allt man behöver veta för att odla sina egna grönsaker. 200 gröna tips för kökslandet kommer ut i mars. 


3.




Handbok för köksträdgården

Nyutgåva av grönsaksodlarnas standardverk av Lena Israelsson


Lena Israelssons Handbok för köksträdgården - ett måste för varje fritidsodlare. Nu i lågprisutgåva, utökad med många nya sorttips. Att odla köksväxter är en snabbt växande folkrörelse. Nya influenser och grödor strömmar in över vårt land - nu kommer Handbok för köksträdgården äntligen ut igen, med fantastiska färgfoton och ännu fler köksväxter och odlingstips. Här finns alla grönsaker, kryddor och bär som kan odlas i en svensk köksträdgård: fler än 125 olika slags grönsaker, 30 kryddväxter och 15 bärsorter.
I Handbok för köksträdgården lär Lena Israelsson ut grunderna, begreppen, redskap och maskiner och mycket mycket mer, men framför allt inspirerar hon till odlingslust!

Den kommer ut  i mars.

Text o bilder ovan: Kulturbutik



Längtar så efter att få sitta i den varma
 växthuset och få läsa lite nya böcker.

.

Handbok för Köksträdgården har jag redan två exemplar av, den ena är riktigt gammal och snart utsliten :-). Faktiskt ser alla hennes böcker lite tuggade ut...men det är för att de används så flitigt . De är sannerligen inte några som står och dammar i hyllan.



 Köksträdgårdens Historia av Hanssons är något som jag verkligen längtar efter att få läsa, det låter vansinnigt spännande. Det är ett super intressant ämne.



måndag

Årets fröer till köksträdgården

This post 'Årets fröer till köksträdgården' was originally uploaded by Tyra Hallsénius-Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN


God fortsättning mina vänner!

Nu har jag äntligen börjat att lägga order på fröer inför odlingsåret 2011. Det är alltid lika roligt att planera och drömma om med vad man vill arbeta med i köksträdgården. Det blev rätt många nya sorters chilies, böner och lök. Det känns som en rätt trevlig bas till en massa goda grytor, eller hur? Tomater i långa banor blir det som vanligt, det är verkligen den bästa basen. Sist men kanske det allra viktigaste 'greens' i långa banor, asiatiska bladgrönsaker, italienska, franska etc. etc. Mer om de olika varianterna i ett senare inlägg.

Läs mer om mina tomater här: Tomater i min potager




Jag gjorde en liten genomgång av min fröbank igår innan (wow, kors i taket) jag lade in mina beställningar. Där noterade jag att jag faktiskt hade varit riktigt duktig att skörda en massa eget frö förra året och det är ju alltid kul. Det flesta, praktiskt taget alla fröer jag köper är kulturarvsorter, gärna om de är ekologiska också, då blir jag riktigt nöjd. GMO (genetically modified organism)  är a big NO-NO i min potager.

Kulturarvssorter/bevarnadesorter till min potager köper jag här :


Rare Seeds, SSE, Runåbergs fröer, Plant of Distinction, Lindbloms frö och Impecta



Jag måste visa min nya kalender från SSE Seed Savers Exchange som jag är medlem i. I år är det fantastiska grönsaksbilder av fotografen David Cavagnaro



Först ut är Januari med POTATIS.

Är du intresserad av potatis så finns det en riktigt bra sida här: Potato - Hidden treasure

Tips från Granngården. Potatis -En älskad knöl


- Egenodlad potatis smakar bäst. Och med bra jord och friskt utsäde är potatisen faktiskt ganska lättodlad. Börja med att skaffa ett riktigt bra utsäde. Köp ny sättpotatis varje år – det fungerar inte med matpotatis från snabbköpet. Det finns många sorters utsäde att välja mellan. De tidiga sorterna ger den efterlängtade färskpotatisen som vi skördar och äter i juni–juli. Medeltidig sort skördas under sensommar och höst. Och så har vi den sena vinterpotatisen, som tas upp under hösten för att lagras och äts under hela vintern – ändra fram till nästa vår. Välj och vraka bland sorterna och gör ditt val efter det användningsområde du har tänkt dig.  läs mer Potatis - en älskad knöl 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...