Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

torsdag

Köksträdgården - Tomat - 'Black Cherry'

This post Köksträdgården - Tomat - 'Black Cherry' was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN


Varje år går startskottet för mina odlingar den 14/2 på Alla Hjärtans Dag, då Valentin har namnsdag. Därför kallar jag den för "Valentinsådden". Då börjar jag så chilipeppar, auberginer, basilika, kronärtskockor och några tomater, fastän det är ju egentligen alldeles för tidigt att så tomater då förstås. Den stora tomatsådden blir först omkring den 10 mars. Jag har lagt in en sida här i KÖKSTRÄDGÅRDEN -Tomatsorter. Där har jag lagt in lite om mina tomater som jag brukar att odla. Jag satt och tittade på alla mina tomatbilder och hittade den här 'Black Cherry'...oj, vad man längtar. Jag är trött på köpetomater!

Så nu blir det favorit i repris - Voilà, en lite presentation

Min absoluta favorit bland tomaterna är den lilla söta 'Black Cherry' Lycopersicon lycopersicum. Den är inte mer än 3 cm stor och alldeles rund. Väger ungefär dryga 20 gram per frukt. Den har enligt mitt tycke en utsökt smak, en svårslagen kombination av syra och sötma. Samtidigt är den stark och sticker nästan till lite på tungan när man äter den. Färgen på 'Black Cherry' är mörk kastanjebrun/lila och inuti lite mer åt det vinröda håller. 


Jag tror det är den varma kvällsolens fel, men den här bilden visar inte riktigt bra hur färgen är.
 Den är mörkare i verkligheten, mer som bilden nedan. .


Nu är det sällan det händer men...
om den skulle råka nå köket passar den utmärkt i en Focaccia eller öppen tomatpaj. 

Fem juveler  - bild från nätet
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...