Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

onsdag

Svampangrepp - groddbrand vid förkultivering

This post "Svampangrepp -groddbrand vid förkultivering" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blogg KÖKSTRÄDGÅRDEN Kan Kamomill te vara lösningen på problemet?


Vid förkultivering sår jag fröerna i en genomsläpplig och näringsfattig jord. I handeln finns särskild såjord med dessa egenskaper och de brukar jag använda mig av. Ibland kan man dock ha oturen att få med sig elaka svampar och mögelsporer i jordsäcken och det är verkligen ett gissel. Gammal såjord som har stått öppen en längre tid kan man om man vill sterilisera för säkerhets skull innan den används. Ett tecken på mögel- eller svampangrepp på frösådden kan i värsta fall vara att ingenting gror, men vanligast är att små plantor plötsligt blir klena, vissnar ner och dör. Så förstördes en hel omgång med tomater förra året. Där tror jag att det var papperet i papperskrukorna som var boven i dramat.
Nu har jag läst på flera ställen att kamomillte kan ha viss effekt mot svamp/rötangrepp. Så nu duschar jag mina små plantor dagligen med resterna av mitt morgonte (kamomillte) och håller tummarna på att de skall gilla det lika mycket som jag gör. Även fräken te och algextrakt sägs vara bra mot groddbrand (aka groddröta. rotröta, rotbrand) Tips! Duschningen bör ske på morgonen! Det gäller även senare ute i trädgården, vattna och dusch plantorna på morgonen. Det är bäst både när det gäller svampangrepp och mot snigelangrepp. 
Genom åren har jag använt Kamomill te som helande kur för kropp och själ - nu får även mina växter kamomill te! Bild innan redigering från nätet Erin's Tea, där kan du läsa mer om Kamomillens fina egenskaper


Gillar du mitt arbete med bild och text här i KÖKSTRÄDGÅRDEN -  så dela då gärna länken!
Du kan även följa den här bloggen (se höger sida marginal)
 med Google Friends Connect

Skriv en rad , det uppskattas mycket, antingen här eller på min mail, tilltyra@gmail.com  
 Det är alltid lika trevligt att höra av er läsare./  Tyra
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...