Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

tisdag

Vad vore livet utan köksträdgården?

This post "Vad vore livet utan köksträdgården" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN


Vad vore livet utan köksträdgården, kolonilotten eller den egna täppan?

Beiget, bäscht...blekt brunt och tråkigt

Nej, mer färg till folket!

Tänk så mycket gott det kan komma där ute från köksträdgården, och så mycket färgglad mat! Nu är det inte allt på det här kollaget som kommer där ifrån, men mycket. Och med ingredienser från köksträdgården så blir man så mycket mer kreativ i köket tycker jag. Det blir lite som Cajsa Warg..."man tager vad man haver" och så  blir det oftast hur gott som helst.
Nu längtar jag efter min första i den långa raden av frukostar som komma skall under odlingsåret. I dag gick det definitivt inte att avnjuta frukosten i växthuset, det var bara ett par grader varmt, men snart så kan man ta sin bricka och gå ut och njuta av morgonen.


Boken på bordet är Lena Israelssons Odla orientaliskt, den kan jag varmt rekommendera.
 Fantastisk trevlig frukost litteratur, mycket inspirerande och lärorik.


Här nedan ser ni en bild som jag hittade bland mina julibilder från förra året. En bild på ingredienser från trädgården som jag har till mina Dolmades, de syns färdiga i kollaget ovan. Här hittar du en massa Recept Dolmades, mina är dock eget hopkok med fyllning av bland annat nötfärs, dolmarna får puttra i en blandning av vitt vin, citron och buljong. 

 Jalapeño, tomater, rödlök, vitlök, vindruvsblad och örter från köksträdgårdenI vår och sommar håller jag odlingskurser i min trädgård här i Vaxholm, läs mer om dem här.

Välkommen!Gillar du mitt arbete med bild och text här i KÖKSTRÄDGÅRDEN -  så dela då gärna länken!
Du kan även följa den här bloggen (se höger sida marginal)
 med Google Friends Connect

Skriv en rad , det uppskattas mycket, antingen här eller på min mail, tilltyra@gmail.com  
 Det är alltid lika trevligt att höra av er läsare./  TyraRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...