Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

måndag

Vår i Köksträdgården

This post "Vår i Köksträdgården" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN


Våren har äntligen kommit, blåsipporna star I full blom I blåsippsbacken här på Engarn och fåglarna kvittrar sin ibland smått öronbedövande sang. Jag hörde Tofsvipan nere på åkern här nedanför min tomt, det är ett säkert vårtecken. Några andra och som också har vaknat och är i full gång med att samla pollen är några av mina kära nyttodjur här i köksträdgården, det är humlorna och bina som har hittat några blommor att besöka.


 Min bok "Året i Köksträdgården" har för först gången fått komma med ut till växthuset. Det är där den skall vara, för det finns sidor med plats för noteringar och där är det mening att man skall skriva! Och det skall även jag göra. Som att jag skördade fantastiskt fina jordärtskockor i mars månad, inte dumt eller hur? Väl värt att dokumentera.
Varje år vid den här tiden så brukar jag frossa i penséer. De är så tacksamma, planterar man bara om dem i större krukor så brukar de trivas och frodas där hela långa sommaren. Jag skall på skoj följa dem i bild så skall vi se hur de ser ut framåt sensommaren och hösten.Vårens ankomst - rent meteorologiskt är när dygnsmedeltemperaturen är stigande och över noll grader i minst sju dygn i följd, förutsatt att dessa infaller efter den 15 februari. (gäller för Sverige)
Här på SMHIs Årstidkarta, kan man följa vårens intåg i Sverige, just nu i skrivandets stund har 3/4 av Sverige fått vår. Den 21 och 22 mars hade vi till och med sommar temperaturer i vissa delar av Sverige. Det måste varit rekord...Nyttodjur i köksträdgården. Bina har hittat ljuvliga små krokus.Gillar du mitt arbete med bild och text här i KÖKSTRÄDGÅRDEN -  så dela då gärna länken!
Du kan även följa den här bloggen (se höger sida marginal)
 med Google Friends Connect

Skriv en rad , det uppskattas mycket, antingen här eller på min mail, tilltyra@gmail.com  
 Det är alltid lika trevligt att höra av er läsare./  TyraRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...