Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

torsdag

Odla paprika - Mild och söt Capsicum

This post 'Odla paprika - Mild och söt Capsicum' was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDENJag älskar Capsicum, chilis i alla tänkbara former och färger, men alla behöver inte vara heta. Bäst tycker jag nog att de är som man kan äta rakt av men ändå har en viss hetta. Den här vackra paprikan hittade jag i grönsaksdisken på Coop och nu skall jag ta och se om jag kan få fram liknande om jag planterar fröerna. Vi får väl se vad det blir, är det en F-sort så kan det ju bli praktiskt taget vad som helst.

Sorttips!  ’Shepard Ramshorn’, ’Ferenc Tender’ och  ’Yesil Tatli’ är tre andra sorter av Capsicum annuum som jag brukar odla. Dessa kan jag rekommendera, de är riktigt odlingvärda. Chervena Chushka är också fin!

Tips Grillade paprikor. Se recept på bilden ovan.

Det finns fortfarande platser kvar!  


Gillar du mitt arbete med bild och text här i KÖKSTRÄDGÅRDEN -  så dela då gärna länken!
Du kan även följa den här bloggen (se höger sida marginal)
 med Google Friends Connect

Skriv en rad , det uppskattas mycket, antingen här eller på min mail, tilltyra@gmail.com  
 Det är alltid lika trevligt att höra av er läsare./  TyraRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...