Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

tisdag

Semitorkade tomater

This post "Semitorkade tomater" was originally uploaded by Tyra Hallsénius-Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDENTOMATRECEPT

Tomatrecept nu såhär års? Javisst, inte för att det är skördetid precis och man har överflöd med underbara tomater direkt, men det är så att jag träffade min vän Yvonne på Nordiska trädgårdar i lördags och då hade hon en alldeles fantastiskt fin present med sig till mig. En burk med "sommar på burk" det var en vacker glasburk med Semitorkade tomater. Så nu tänkte jag dela med mig av Yvonnes semitorkade tomater och receptet går ju att spara till sommaren. På fredag skall jag ta och smaka dem tillsammans med ett gott bröd och ett glas rött.

Semitorkade tomater i citronolivolja från Il Fornaio

Tag smakrika småtomater till den här "rätten", såhär års är det väl tomaterna på kvist som kallas Romantica i grönsaksdisken som är bäst. På sommaren kan man i princip ta vilka småtomater som helst från köksträdgården, de smakar ju alla ljuvligt tycker jag. 

Bred ut tomaterna på en plåt och torka den i cirka 4 timmar på mycket svag i ugnen (80 grader)

Blanda till kryddblandningen och tillsätt oljan.

Lägg tomaterna i en burk och häll över oljan.

Yvonne hade  lagt en hel skiva (jättesnyggt!) vitlök överst i burken.  


~ ~ ~

Vill du gå en KURS i sommar?

 ODLA TOMATER - i kruka och på friland (även chili) 

LÄS mer här Odlingskurser på Engarn 


På bilden: Pembe Domates Turkiet, Olive; Summer Cider, Principe Borghese och den lille gule i hörnet är en Egg Yolk.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...