Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

torsdag

Drivbänk för pallkrage/odlingskrage

This post 'Drivbänk för pallkrage/odlingskrage' was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN


Drivbänk till pallkragen/odlingskragen


Det är ju helt genialisk lösning. Jag älskar dem redan och jag har bara haft dem i en vecka! Det var verkligen kärlek vid första ögonkastet.

 Man köper drivbänken i ett platt och lätthanterligt paket och monterar den på 15 minuter. Sedan är det bara att sätta den på pallkragen…skruva dit den och så är det färdigt. En använder jag nu som hjälp för att avhända en del av alla mina tomatplantor och då ställer jag tomatplantorna direkt på botten av en pallkrage (2 st ovanpå varandra) och sedan den smarta drivbänken ovanpå den. Nu kan jag enkelt vädra och lufta precis hur jag vill då öppningen på själva locket enkelt regleras med en vingmutter. På natten stänger jag helt och då hjälpen den mot eventuell nattfrost. 

Det kommer beslag med för att fästa drivbänken i pallkragen, de rekommenderar jag att ni monterar på utsidan så att det lätt går att flytta den hur man vill. Skruvarna skulle jag byta ut där också för att de som kom med var lite klena. Förutom småskruvarna så blir det tummen upp alltså för drivbänken från Nelson Garden.


Nyhet för odlingskragen....tja, för mig är det en nyhet i alla fall och en välkommen sådan.

Så här ser det ut nu när jag satt ner mina småplantor, de ser kanske lite ledsna ut just när jag fotograferade dem, de var alldeles nyplanterade. Jag skall ta en ny bild om ett par veckor så får vi se hur det ser ut då.

fortsättning följer... 
8 kommentarer:

Kerstina sa...

Ja - visst är de toppen! Har oxå en, men från Plantagen - svartlaserad. Perfekt för sallaten. Och så har jag en odlingstunnel som monteras i öglor i annan pallkrage- där tomaterna ska bo. Men än är de inomhus. Några har flyttat ut till kallväxthuset idag. Verkar bli relativt varm natt. Svårt med plats dock: de nedlusade auberginerna och chili- och paprikaplantorna har fått större krukor men bor fortfarande inne (i "orangeriet") - får kanske åka ocha köpa fler vindsvåningar till pallkragarna...?!

♥EL♥ sa...

Hej Tyra1 Jga tyckte också det var en hur smart idé som helst, ända tills jag fick se den på GRANNGÅRDEN för 799:-. Det var den inte värd tycker jag. Den var alldleles för rank för det priset, så jag köpte ingen. Tyvärr. Skönt att höra att du är nöjd. Jag får nog fixa en drivbänk med ett gammal fönster på 2 pallkragar i stället.
Kram Eva Linnea

Laila sa...

Smart! Det där måste jag ta mig en titt på.
Angående helgens fotokurs här så funderade jag på att fråga om du var intresserad att delta men lyckades inte få fram ditt telefonnummer och eftersom jag tycker att du redan tar så proffsiga bilder så blev det inte av att jag försökte nå dig via mail. Kursen blev dessutom snabbt fulltecknad. Säg till om du vill vara med en annan gång!

TYRA Hallsénius Lindhe sa...

Platsbrist är det här också! Det är knöfullt överallt, man får verkligen trolla med det utrymmet man har. Familjen börja bli lite gnälliga...de vill sitta och äta lunch på verandan ;D vid bordet alltså hihi

TYRA Hallsénius Lindhe sa...

Alltså Eva Linnea när man har skruvat fast dem i pallkragen är de inte ranka allt. De är tunna och lätta men det tycker jag är ganska skönt faktiskt. Vi får se hur de klarar den svenska vintern ;-)

Trevlig helg/ Tyra

TYRA Hallsénius Lindhe sa...

Smart så "innibomsingen" och på kvällen kan man bara stänga till så att inte rådjuren käkar upp skörden!

Trevlig helg Laila

Bondjantan sa...

Hej Tyra!
Är här och kika efter fulhörnan men nada ;-) Bara vackra bilder på drivbänkar... själv har jag hemmabyggesbänkar från förr året. Himla bra och praktiska även om de inte är så tjusiga... Men jag använder dem till alltrifrån att dra upp plantor till att odla melon!

TYRA Hallsénius Lindhe sa...

Det kommer till kvällen - I promise!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...