Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

onsdag

Köksträdgården - Odla Aubergine

This post 'Köksträdgården - Odla Aubergine' was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN


När började vi egentligen säga Aubergine?


Förr sa man alltid äggplanta istället för aubergine, idag tror jag barnen inte ens vet vad det är men aubergine känner nog de flesta till. Solanum melongena på latin och tillhör således potatisfamiljen.

 Potatisväxtfamiljen (Solanaceae) är en av de största växtfamiljerna. Några fler ur den familjen känner vi ju igen, potatis (Solanum tuberosum), tomat (Solanum lycopersicum),  kapkrusbär (Physalis peruviana), paprika och chilli (Capsicum annuum)

Köksträdgården - Tyras Trädgård


Här har jag nu planterat fyra plantor med auberginer i en av de nya drivbänkarna. Där tror jag att de kommer att trivas finfint. Kanske skulle jag bara ha tagit tre plantor, de står nog lite tätt. Luckring och regelbunden vattning vill de ha och en ordentlig pinne att stötta plantan med då frukterna kan bli rätt tunga. Plantorna här har jag inte toppat men om man vill ha en buskig planta för kruka till exempel så toppar man den när den är 20-25 cm. och låter då aubergine plantan få 3-4 grenar. Auberginen gillar gödning och jag använder samma som till mina tomater. Biobact tycker jag är bra och sedan tillsätter jag lite extra egen gjord gödning av Uppländsk vallört för att ge dem lite extra kalium när det är dags för fruktsättning.

 

 Jag har tidigare haft mina auberginer i växthuset, vilket jag inte riktigt gillar eftersom att de relativt lätt får bladlöss om det blir för torrt och varmt., och de vill jag inte ha in i växthuset. Sedan har jag odlat dem på friland och det fungerade inte alls bra, ingen vidare skörd alls. I stor kruka går betydligt bättre, där har jag fått fina skördar. Men när mina vänner från Kurdistan ser dem så tycker de att de borde hellre vara på friland men nu är Engarn inte som i Kurdistan, den svenska sommaren är inte alltid varm och skön.



Köksträdgården Tyras Trädgård
Oj, ett extra t blev det visst...tja så får det vara.


I år får de nu ett prima läge med mycket sol och jag tror att den lilla fantastiska drivbänken från Nelson Garden som jag har uppe på pallkragen kommer ge plantorna en bra start, med värme och skydd för järnnätterna som lär komma snart (vilken dag som helst). Fröerna sådde jag i min Valentinsådd  (Ja, det är mitt eget uttryck som jag myntat, jag kallar det jag sår på Alla hjärtans dag 14/2 för Valentinsådden). Fröerna kommer från Thailand (rund grön sort), Japan och Kurdistan de båda sistnämnda är lila och avlånga.


Bild: Auberginefrukt från tidigare år.

Sist men inte minst...den fantastiskt vackra blomman.


Aubergineblomma

Hur gör du?
Vilka sorter av Aubergine odlar du?
Tips och idéer emottages tacksamt.
 Skriv gärna och berätta - mailadressen finns nedan.

~ ~ ~

Gillar du mitt arbete med bild och text här i KÖKSTRÄDGÅRDEN -  så dela då gärna länken!
Du kan även följa den här bloggen (se höger sida marginal)
 med Google Friends Connect

Skriv en rad , det uppskattas mycket, antingen här eller på min mail, tilltyra@gmail.com  
 Det är alltid lika trevligt att höra av er läsare /  Tyra



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...