Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

tisdag

Många bäckar små, äggskal, löv, halm...


This post "Många bäckar små, äggskal, löv, halm..." was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN.

Jag håller på att bygga min No-Dig Garden/ No-Work


Så ja, då var ett års äggskal tillbaka till naturen. Vi äter ungefär i snitt 10 ägg i veckan i vår familj. Tio gånger femtiotvå blir 520 äggskal per år, de samlar jag i en stor glasbytta som jag en gång om året tömmer och på så sätt återför värdefull kalk tillbaka till naturen. I år strödde jag ut skalkrosset i mitt nyanläggda köksträdgårdsland som jag anlagt rakt uppe på gräsmattan, det är ett litet experiment. Jag vill se om det fungerar att inte gräva bort grässvålen. Mitt motto och ambition är att ha en no-dig garden och då tänkte jag också  skippa att gräva när jag anlade det nya landet.  Det lär inte bli toppenbra i år men kanske till nästa. Det kanske tycks fånigt att ta vara på äggskal men det är ändå ett strå strö till stacken. Många bäckar små… äggskal, aska, löv, halm, hästgödsel, urin, bokashikompost och jord  - om ett par år när naturen fått göra sitt med vatten, solvärme, maskar och mikroorganismer är nog mitt nya land riktigt fint. Men det skall faktiskt bli spännande och se hur växterna trivs där redan i år.Några icke grävare, föregångare och förespråkare av No-Work/No-dig gardening:

Ester Dean


Det finns gott platser kvar till vårens kurser! 

Läs mer  KÖKSTRÄDGÅRDSKURSER i VÅR 
uppdaterad 2013-03-01I år blir det en med tema Kompostering vilket skall bli spännande.

Välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...