Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

fredag

Rara ärtor och sköna bönor till köksträdgården

This post "Rara ärtor och sköna bönor till köksträdgården" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN

Fredagsnöje


Snart får man ta fram macheten för att ta sig fram på verandan. Det är helt otroligt vad det växer; jag tror bestämt att jag började en dryg vecka för tidigt med tomaterna i alla fall. Nästa år skall jag vänta fram till i slutet av mars med att så tomaterna. Hälften av dem har dock emigrerat till växthuset, men det är fortfarande "knöfullt" här inne.

De vackra röda bladen tillhör Blodamaranten


I kväll ( jaja,  jag vet det är fredag) skall jag ta och så lite rara ärtor och sköna bönor hade jag tänkt. Jag lade dem i blöt i morse innan jag åkte till jobbet och det för att underlätta groningen. Ärtor och bönor rekommenderar Bröderna Nelson inte att man sår i pluggboxen* och det är synd för de är ju så behändiga. 49 små plantor på en mycket liten yta och dessutom går det åt väldigt lite jord, vilket också är ett stort plus. Är det någon av er som provat att så ärtor i pluggboxen, jag tycker att det borde gå. Bönor förstår jag att de kan vara lite problem eftersom att de ofta är så stora.En eloge för Lord Nelsons nya påsar -  Med info om höjd, planteringsavstånd etc. på framsidan!

Rara ärtor

Det blir både ornamentala ärtor till köksträdgården och ärtor till att spisa.
Fyra sorter luktärtor, fyra sockerärtor och Bluepodded peas

Lathyrus odoratus - ’Dorothy Eckford’ - vita doftande blommor SSE
Lathyrus odoratus -  ’Royal White’ - vita doftande blommor Lord Nelson
Lathyrus odoratus - ’Purple Cupid’ - Cerise-lila doftande blommor Lord Nelson
Osså en påse med blandade färger ’Royal’ tror jag de heter, från Plantagen

Pisum sativum - ’Norli’ Bakker
  Pisum sativum - Carouby de Mausanne, ekofrö från Runåberg - Vacker, högväxande fransk sockerärt med rosa/violetta blommor. Plantan blir minst 150 cm hög.

Pisum sativum - två italienska sorter en Mangia tutto (namn kommer)

Sköna Bönor

Samma sak här, några för ögat och några för gommen, fast de böner som är för ögat går alldeles utmärkt att äta också.

Phaseolum coccineus  Rosenbönan, blomsterbönan ’Scarlet Emporer’ (Runner bean) och ’Sunset’ Mer om Blomsterbönan hittar du här i tidigare inlägg, där står det även om samplantering med bönor.

Vicia Faba - Bondbönor - ’Masterpiece Gr. Longpod’ Runåbergs fröer
Vicia Faba - Bondbönor - Hangdown’ Runåbergs fröer 
Vicia Faba - Bondbönor - ‘Aquadolce’ Seedaholic

Phaseolus vulgaris Holländsk Vaxböna - Dragon’s Tongue SSE
Beskrivning: Pluggboxen är ett kompakt minidrivhus som gör det möjligt att odla hela 49 pluggplantor med djupa och fina rotsystem; perfekta att plantera i kruka, balkonglåda eller på friland. Pluggboxen består av tre delar: bottentråg, pluggdel och lock. Materialet är av hög kvalitet och tål maskindisk. Ärtor och bönor lämpar sig ej för sådd i pluggboxen.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...