Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

onsdag

Köksträdgården - Odla Aubergine

This post 'Köksträdgården - Odla Aubergine' was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN


När började vi egentligen säga Aubergine?


Förr sa man alltid äggplanta istället för aubergine, idag tror jag barnen inte ens vet vad det är men aubergine känner nog de flesta till. Solanum melongena på latin och tillhör således potatisfamiljen.

 Potatisväxtfamiljen (Solanaceae) är en av de största växtfamiljerna. Några fler ur den familjen känner vi ju igen, potatis (Solanum tuberosum), tomat (Solanum lycopersicum),  kapkrusbär (Physalis peruviana), paprika och chilli (Capsicum annuum)

Köksträdgården - Tyras Trädgård


Här har jag nu planterat fyra plantor med auberginer i en av de nya drivbänkarna. Där tror jag att de kommer att trivas finfint. Kanske skulle jag bara ha tagit tre plantor, de står nog lite tätt. Luckring och regelbunden vattning vill de ha och en ordentlig pinne att stötta plantan med då frukterna kan bli rätt tunga. Plantorna här har jag inte toppat men om man vill ha en buskig planta för kruka till exempel så toppar man den när den är 20-25 cm. och låter då aubergine plantan få 3-4 grenar. Auberginen gillar gödning och jag använder samma som till mina tomater. Biobact tycker jag är bra och sedan tillsätter jag lite extra egen gjord gödning av Uppländsk vallört för att ge dem lite extra kalium när det är dags för fruktsättning.

 

 Jag har tidigare haft mina auberginer i växthuset, vilket jag inte riktigt gillar eftersom att de relativt lätt får bladlöss om det blir för torrt och varmt., och de vill jag inte ha in i växthuset. Sedan har jag odlat dem på friland och det fungerade inte alls bra, ingen vidare skörd alls. I stor kruka går betydligt bättre, där har jag fått fina skördar. Men när mina vänner från Kurdistan ser dem så tycker de att de borde hellre vara på friland men nu är Engarn inte som i Kurdistan, den svenska sommaren är inte alltid varm och skön.



Köksträdgården Tyras Trädgård
Oj, ett extra t blev det visst...tja så får det vara.


I år får de nu ett prima läge med mycket sol och jag tror att den lilla fantastiska drivbänken från Nelson Garden som jag har uppe på pallkragen kommer ge plantorna en bra start, med värme och skydd för järnnätterna som lär komma snart (vilken dag som helst). Fröerna sådde jag i min Valentinsådd  (Ja, det är mitt eget uttryck som jag myntat, jag kallar det jag sår på Alla hjärtans dag 14/2 för Valentinsådden). Fröerna kommer från Thailand (rund grön sort), Japan och Kurdistan de båda sistnämnda är lila och avlånga.


Bild: Auberginefrukt från tidigare år.

Sist men inte minst...den fantastiskt vackra blomman.


Aubergineblomma

Hur gör du?
Vilka sorter av Aubergine odlar du?
Tips och idéer emottages tacksamt.
 Skriv gärna och berätta - mailadressen finns nedan.

~ ~ ~

Gillar du mitt arbete med bild och text här i KÖKSTRÄDGÅRDEN -  så dela då gärna länken!
Du kan även följa den här bloggen (se höger sida marginal)
 med Google Friends Connect

Skriv en rad , det uppskattas mycket, antingen här eller på min mail, tilltyra@gmail.com  
 Det är alltid lika trevligt att höra av er läsare /  Tyra



tisdag

Tea Garden - Pallkrageodling inom citationstecken!

This post "pallkrageodling inom citatinstecken" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN


I söndags hade vi vår kurs i Köksträdgårdsodling - Odla i pallkrage här på Engarn och det blev en riktigt lyckad och trevlig tillställning tycker jag. Jag är mer än nöjd med mina kursdeltagare. Den här gången kom det ett gäng med härliga människor, många damer i varierande åldrar och en herre. Det var Ola som hade önskat sig en köksträdgård och fick den här kursen av sin fru i födelsedagspresent. Ola har ett gammalt torp på en gammal relativt orörd tomt här ute på ön och där finns det planer på att anlägga en köksträdgård. Spännande projekt eller hur? Det var kul att träffa så många människor med ett gemensamt - intresse för att odla sin mat!



Jag försökte dela med mig av mina kunskaper med allt som har med pallkrageodling:
Många delar av detta finns även att läsa i min bok - Året i köksträdgården.

  1. För och nackdelar
  2. Olika design
  3. Placering
  4. Anläggning
  5. Odling
  6. Vintervila
  7. Växtval -sorttips
  8. Gödning
  9. Till sist te för trädgården
Apropå te...

How to create an instant Tea Garden!


Vi hade ett gemensamt projekt på kursdagen och det var att anlägga en liten trädgård (Här kommer pallkrageodling inom citationstecken) en trädgård där jag vill ha mina hälsobringade örter som jag använder till örtte. "Kragarna" eller lådorna, jag hittar inget bra ord för dem, de var i ordning gjorda och alla ingredienser var framställda så vi koncentrerade oss på det roliga jobbet att anlägga en instant garden. De går ju verkligen snabbt när man är många händer. 



Från grusplan till en liten "trädgård" på en timme 


Tack till alla kursdeltagare - SNYGGT JOBBAT!
Jag skall lägga upp bilder lite senare då alla småplantor har vuxit till sig.

Rölleka (Cerise queen) Achillea millefolium, Romersk Kamomill Chamaemelum nobile , Cironmeliss Melissa officinalis, myntor och den lilla blivande häcken av Isop Hyssopus officinalis o.s.v.


En av mina absoluta favoriter är Citronmeliss - den är extremt lättodlad, lockar till sig bin, ett gott te att dricka, speciellt bra till kvällen då den är rogivande. Tips! Citronmeliss använder jag även i köket till asiatiska rätter, istället för citrongräs.







Kardbenedikt - Blessed Thistle

Bild: Lånad från nätet i väntan på att min Kardbenedikt
 skall blomma och det gör den om något vecka!




Gillar du mitt arbete med bild och text här i KÖKSTRÄDGÅRDEN -  så dela då gärna länken!
Du kan även följa den här bloggen (se höger sida marginal)
 med Google Friends Connect

Skriv en rad , det uppskattas mycket, antingen här eller på min mail, tilltyra@gmail.com  
 Det är alltid lika trevligt att höra av er läsare./  Tyra






måndag

Bäddat för Squash

This post "Bäddat för squash" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN



Som man bäddar får man ligga lyder ordspråket. Idag har jag verkligen bäddat fint för mina squash och pumpor. I mitt nyanlagda köksträdgårdsland som jag började "bädda" i ... oktober/november någonting har jag nu lagt the final touch idag. Alla plantor är på plats och jag har bäddat om dem med fin halm. En del har till och med fått odlingsklockor på sig för att få det riktigt gosigt. Nu gäller det bara att sniglarna låter dem vara ifred så att de kan växa sig starka. 



Squash  'Gold Rush' & 'Elite'


Squash - Zucchini 

Squashen ’Elite’ och ’Gold Rush’ kommer från Klostras Handelsträdgård, alltså färdiga plantor som jag beställt över nätet. Övriga är från frö Zucchini ’Tondo di Toscana’, ’Mammuth’. ’Kroshka’, vintersquashen ’Uchiki Kuri’,’ Blue Hubbard’. Fröer från Bröderna Nelson, Runåbergs fröer och Franchi




 Asiegurkan har fått fart, knöfullt med fina gula blommor, nu väntar jag bara på en frukt också. Tips, träetiketterna kan ställas i ett glas med rapsolja en stund, då håller de längre.


Sötvatten?


Idag har jag även planterat ut lite bondbönor som jag förgrott. här på bilden är Aquadulce.


Jag har varit i en pittoresk liten stad i Italien en gång son hette Aquadulce, så jag trodde att den kanske hade fått sitt namn efter den men så är det tydligen inte utan den är spansk! Så jag kollade och ser man på det finns en spansk stad som ligger på Costa de Almeria som också heter Aquadulce. Sötvatten...

”En gammal sort som ursprungligen kommer från Spanien. Baljorna blir mycket långa, upp till 25 cm. och innehåller 7-9 frön, som är ljust gröna som färska. Vid mognad övergår färgen till brunt. Plantan blir kring 80 cm. hög. Super Aquadulce ger en stor skörd, men är inte lika köldtålig som de andra. Har funnits som namnsort sedan 1800-talet.” Runåbergs fröer




Jag undrar hur många krukor man diskar per säsong? Många hundra blir det kanske närmre tusen faktiskt. Terrakotta krukorna brukar jag bara borsta med en hård borste så att jord och andra beläggningar kommer bort i alla fall reduceras. Lite patina vill jag ha kvar på dem. Det tycker jag är ibland det vackraste som finns.  En alldeles ny kruka är ju helt ”död” och tråkig men nu har jag dock hittat Belle Jeanettes fina serie med nya krukor med sjysst finish på, lite sådär lagom "ruffa". Jag önskar bara att de gjorde lite större krukor också.







fredag

Möt tre KÖKSTRÄDGÅRDODLARE - 3 nya K.G.B:are


This post "Möt tre KÖKSTRÄDGÅRDODLARE - 3  nya K.G.B:are" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN
Jag har under ett par år samlat vänner av köksträdgården och då menar jag inte min blogg utan människor som odlar sin egen mat på täppan. Det börjar bli en skön samling odlare utspridda över hela vårt land. nu i maj har det tillkommit tre stycken och det här inlägger handlar just om dem. 


Nya K.G.B:are (Kitchen Garden Bloggers) maj 2012

Odlar du din mat och bloggar om att odla? Då kanske du vill lägga till din blogg till KGB. Skriv då ett mail till mig och presentera dig och din blogg. Min adress är tilltyra@gmail.com
När du blivit godkänd lägger du upp KGB’s bildlänk på din blogg. Jag gör en bildlänk till din blogg som får vara med på KÖKSTRÄDGÅRDENS sida och KBG’s sida. Välkommen med din ansökan/ Tyra




Möt Sandra som bor i Karlsborg, västra Götaland. Odlingszon 3 och 4. Sandra skriver lita allt möjligt, vill man läsa om köksträdgården så går på taggen KÖKSTRÄDGÅRD så hittar ni till Sandras lilla fina paradis. Jag älskar bland annat hennes små roliga växthus. Såhär skriver Sandra och sig själv:

Är en trebarns mamma som snart ska fylla trettio och har haft trädgårdsfeber i tio år snart. Sommaren 2003 började jag med min köksträdgård och efter det har den tredubblats och fyllts på med egengjorda små växthus som både ska pryda och hjälpa mina fina odlingar. Jag älskar att se när det växer och se glädjen i barnens ögon när de bara får gå och plocka allt gott i deras egen trädgård. Trädgården ligger nog i ett mellanting mellan zon 3 och 4 skulle jag säga. Jag odlar de vanliga sorterna som till exempel sallat, ärter, potatis, tomat, pumpa, gurka och kryddor förstås. Gillar att snickra och komma på egna lösningar och älskar att gräva. Min blogg handlar om mitt liv och i mitt liv finns min köksträdgård plats. Välkommen att kika in. Sandra


Pepparrot hos Sandra


 ~ ~ ~




David är 37år och odlar i zon 0-1 i sydvästra Skåne. Främst är det på odlingslotten som David odlar men även den lilla trädgården som finns vid Davids radhus.
”Odlat har jag alltid gjort, uppvuxen i familjejordbruk. Vill generera kunskap så att andra kan ta vid och fortsätta med sina odlingar.” David

Det här är från Davids blogg ODLA,FRAMSTEG,GLÄDJE

Arkadisk vitlökssoppa, inte andalusisk som jag tidigare skrev blev det i lördags. Hade som sagt ett gäng klyftor som var helt eller delvis skalade efter utgallringen så tillagningen var tämligen enkel. En soppa vars största arbetsmoment är att skala vitlöksklyftor är per definition lättlagad. Till soppan hade vi rostebröd och räkor. Soppan uppskattades och pattaglytten har inte heller klagat. Receptet fann jag i Stora vitlöksboken och består av 5 msk olja, 20 vitlöksklyftor, 1l buljong, timjan, salt, vitpeppar och 3 äggulor. Dessvärre råkade jag bränna klyftorna när jag stekte (för hög värme) och sen använde jag för mycket vitpeppar. Arkadien ligger i nuvarande Grekland, på halvön Peloponnesos.


Nyskördat av David

~ ~ ~




I bloggen FRÖPÅSEN får du träffa Maria i Bjärsjölagård i Skåne. Maria skriver mycket trevligt såhär om sig själv och sitt odlande.
För mig är egen köksträdgård nästan ett måste eftersom jag älskar att skörda och äta egenodlade grönsaker, kryddor och frukt! Jag bor i Skånes mitt sedan i höstas, jag tror att det är zon II. Platsen är ny för mig här eftersom jag var tvungen att flytta från mitt gamla, snigelfria (!) ställe i zon I för ett tag sedan. Jag fick då lämna min kära köksträdgård som jag odlat i cirka fyra år. Jag odlade sådant som ingår i en vanlig växtföljd, baljväxter, rotsaker, potatis och kål. Jag hade ett kallväxthus på 64kvm där det fick plats alla möjliga plantor och som hjälpte till att förlänga säsongen på tomater, gurka och olika chilipepparsorter. Jag sörjer den platsen men jag vet att jag kan göra om samma sak igen!

Många gånger har jag inspirerats av andra köksträdgårdsodlare, som till exempel Lena Israelssons vackra bok och Philippe Plöninge på Fredriksdal i Helsingborg som jag fick anledning att lära känna och lära mig mycket av när jag jobbade där i två säsonger. Det är också väldigt inspirerande att följa bloggar som handlar om odling och trädgård. För mig är det en livsstil, mina dagar handlar mycket om jord, frön, växter, färg och form och strävan efter att odla den egna maten grundar sig mycket i att det smakar så mycket godare!

Den plats jag bor på nu är egentligen en "vanlig" villatomt och redan nu i vår har jag lyckats ta fram fyra upphöjda odlingsbäddar på cirka 70kvm inne på baksidan av tomten. Mitt på tomten har jag anlagt den, min nya köksträdgård! Jag har insett att allt handlar om jordens struktur, hur resultatet blir, och som någon sa: man gödslar jorden, inte grönsakerna! Så jag försöker lära känna jorden och vända tillföra så mycket organsikt material jag kan om hösten. Utöver de fyra bäddarna blir det stora krukor vid huset utmed alla soliga ytterväggar. Pumpor, gurkor, tomater, chili, paprikor, gurka, allt måste få plats!

Min blogg handlar om mina bilder och min vardag, så det blir en del från mina odlingar och min omgivning. Bloggen heter Fröpåsen (http://fropasen.blogspot.com) för att jag tycker att allt här i livet handlar om att det börjar med ett litet frö.”


 Nyskördat av Maria

torsdag

Odlingsklocka och andra tillbehör

This post "Odlingsklocka och andra tillbehör" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN


Odlingsklocka i glas
från Belle Jeanette, Nelson Garden
De finns i två små storlekar


Odlingsklockor är både vackra och praktiska små tillbehör att ha till hands i köksträdgården. Jag fick ett mail för ett par veckor sedan där det var en som undrade var man kan hitta dem. Det finns en mängd olika varianter och storlekar att hitta ute i handels. Åhléns vet jag har en på porslinsavdelningen och Belle Jeanette  har två lite mindre modeller i sitt sortiment. Jag var hos Rappnes Ulrikdals Slottsträdgård och de hade en hel massa olika modeller att välja på. Min första och största odlingsklocka hittade jag hos Fullerö Handel utanför Uppsala för ett par år sedan den har en diameter på drygt 30 cm och den är toppenbra, mycket användbar. Willab Garden har tre varianter i plats läs mer här - Odlingsklocka i plast





Här har min lilla nyplanterade kålplanta fått en skön fuktig och vindstilla miljö under odlingsklockan. 
Om ett par dagar tar jag bort den så att den får vänja sig med skärgårdens friska vindar. Belle Jeanette





 Här på bordet har jag samlat lite trevliga och användbara tillbehör. Jordstampar i olika former och storlekar, krukmakare i trä, dekorativa snören i olika färger och odlingsklockor i glas.

Jordstamparna har jag tillverkat själv och historien hur de kom till har jag skrivit om i boken Året i Köksträdgården.

Krukmakaren i trä kommer från Runåbergs fröer och är toppen bra att ha om man vill göra sina egna krukor av tidningspapper.


Den här klockan är en av mina favoriter, den har en sådan vacker klockform eller hur?


Odlingsklocka i glas - rak modell, från Ulriksdals Slottsträdgård


 Willab Gardens odlingsklockor i plast med ventil på toppen.  Finns i tre storlekar

Modell från de Victorianska trädgårdarna. Tillverkas i högkvalitativ åldersbeständig plast. Skyddar mot frost, fåglar, insekter, vind och stora temperaturförändringar. Försedda med ventilationsspjäll. Som tillbehör finns förankringspinnar. Dden stora klockan på bilden, diam. 45 cm, höjd 36 cm


Skriv gärna en rad och berätta hur du gör, antingen här eller till min e-mail tilltyra@gmail.com 

Hälsningar Tyra


onsdag

Köksträdgårdens fulhörna

This post "Köksträdgårdens fulhörna" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN


...fult och fult, jag gillar min stökiga hörna


Bondjäntan utmanade alla läsare till att visa sin "fula sida" Kul utmaning - Johnna!

Johnna är en KGB:are (Kitchen Garden Blogger) och skriver i bloggen Bondjäntan:

Här träffar du Johnna som bor ute på landet och odlar i zon 3 i Sorunda, det ligger mellan Nynäshamn och Södertälje. Bondjäntan myllar kommer att handla om självhushållning på grönsaksfronten med ekotankar! En ny blogg med mycket på gång. Jag gillar att dra upp grönsaker från frö och har dem i vardagsrummet tills det är dags för utplantering. Har en enkel villa trädgård och odlar i zon 3. Gillar tomater, zuccini och örter väldans mycket! säger Johnna.



Här kommer nu min FULHÖRNA

En fulhörna som jag faktiskt trivs riktigt fint i, den är lite som trädgårdens hjärta. Där finns disken, komposten, korgar, krukor, snören, tråg, jordsäckar, pinnar, fiberdukar, vattenkannor och munstycken o.s.v. Lite som köket inne i huset...och jag trivs i min "fulhörna"

Musselskalen skall jag ha till ett senare projekt som jag skall göra i sommar, mer om det i ett kommande inlägg. Terrakottaskärvor är bra att ha till lite allt möjligt, exempelvis som kross i botten på större urnor.





Nu måste jag måste jag bara visa en söt liten trädgårds aurikula som blommar just nu i köksträdgården.





torsdag

Drivbänk för pallkrage/odlingskrage

This post 'Drivbänk för pallkrage/odlingskrage' was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN


Drivbänk till pallkragen/odlingskragen


Det är ju helt genialisk lösning. Jag älskar dem redan och jag har bara haft dem i en vecka! Det var verkligen kärlek vid första ögonkastet.

 Man köper drivbänken i ett platt och lätthanterligt paket och monterar den på 15 minuter. Sedan är det bara att sätta den på pallkragen…skruva dit den och så är det färdigt. En använder jag nu som hjälp för att avhända en del av alla mina tomatplantor och då ställer jag tomatplantorna direkt på botten av en pallkrage (2 st ovanpå varandra) och sedan den smarta drivbänken ovanpå den. Nu kan jag enkelt vädra och lufta precis hur jag vill då öppningen på själva locket enkelt regleras med en vingmutter. På natten stänger jag helt och då hjälpen den mot eventuell nattfrost. 

Det kommer beslag med för att fästa drivbänken i pallkragen, de rekommenderar jag att ni monterar på utsidan så att det lätt går att flytta den hur man vill. Skruvarna skulle jag byta ut där också för att de som kom med var lite klena. Förutom småskruvarna så blir det tummen upp alltså för drivbänken från Nelson Garden.


Nyhet för odlingskragen....tja, för mig är det en nyhet i alla fall och en välkommen sådan.

Så här ser det ut nu när jag satt ner mina småplantor, de ser kanske lite ledsna ut just när jag fotograferade dem, de var alldeles nyplanterade. Jag skall ta en ny bild om ett par veckor så får vi se hur det ser ut då.

fortsättning följer... 








onsdag

Köksträdgården - Klostra Handelsträdgård

This post 'Köksträdgården - Klostra Handelsträdgård' was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN




Baljväxter är trädgårdens nyttoväxt nummer ett!


Vaxböna Phaseolus vulgaris   



 Mina plantor kommer från Klostra - Handelsträdgård, en leverantör av köksträdgårdsplantor.


Beskrivning 'Sonesta'

Vaxbönan 'Sonesta' är en tidig vaxböna med vackert gula baljor 12-13 cm långa. Den är högavkastande, lättodlad och ganska låg. 'Sonesta' vill ha en solig och skyddad växtplats. Bönorna blir goda lätt kokta eller i wok och är utmärkta för infrysning. De är rika på mineraler, vitaminer och proteiner och fixerar samtidigt luftens kväve och ger därmed kväve till jorden. Skörda dina sköna bönor i början av augusti och framöver.







Spännande nyhet tycker jag är att man kan beställa färdiga plantor via datorn. Jag provar det i år och so far so good! För ett par dagar sedan fick jag min leverans av plantor. Plantorna levererades till dörren i prima skick. Till synes stadiga, pigga och friska och med fint utvecklade rotsystem. De är förpackade i smarta tunna plastförpackningar (likt små portföljer) som skyddar plantorna under transporten. Alla plantor ser ut att vara i riktigt bra skick, jag måste säga att jag är imponerad.

 Sedan vet jag inte riktigt och jag skall dela vissa plantor eller låta dem vara som de levereras. Mangolden 'Rhubarb Chard' till exempel, den levererades med flera små plantor i varje "planta" så de tänker jag dela på för att de är ju rätt tåliga. Likaså var det med rucolan ... tja den får nog vara som de är, samma sak med dillen och persiljan.




 Klostra levererar kravmärkta/ekologiska, lokalt odlade plantor. läs mer om deras filosofi här - Klostra




Vill du odla Vaxbönor från frö?



Vaxböna - Phaseolus vulgaris (Weibulls, Bröderna Nelson etc.)

Så direkt på friland i slutet av maj då jordtemperaturen är minst 12 grader. Blötlägg gärna fröerna några timmar innan sådd så får du en snabbare och bättre groning. Täck med 2-3 cm jord. Bönerna gror efter en dryg vecka, 7-10 dagar normalt.

Plantsvstånd: Dryga decimetern
Skörd: Skörda efter hand som baljorna växer till så blir skörden jämn och ihållande.
Direktsådd/utplantering: Början av när risken får nattfrost är över (maj till slutet av juni)





fredag

Rara ärtor och sköna bönor till köksträdgården

This post "Rara ärtor och sköna bönor till köksträdgården" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN

Fredagsnöje


Snart får man ta fram macheten för att ta sig fram på verandan. Det är helt otroligt vad det växer; jag tror bestämt att jag började en dryg vecka för tidigt med tomaterna i alla fall. Nästa år skall jag vänta fram till i slutet av mars med att så tomaterna. Hälften av dem har dock emigrerat till växthuset, men det är fortfarande "knöfullt" här inne.

De vackra röda bladen tillhör Blodamaranten


I kväll ( jaja,  jag vet det är fredag) skall jag ta och så lite rara ärtor och sköna bönor hade jag tänkt. Jag lade dem i blöt i morse innan jag åkte till jobbet och det för att underlätta groningen. Ärtor och bönor rekommenderar Bröderna Nelson inte att man sår i pluggboxen* och det är synd för de är ju så behändiga. 49 små plantor på en mycket liten yta och dessutom går det åt väldigt lite jord, vilket också är ett stort plus. Är det någon av er som provat att så ärtor i pluggboxen, jag tycker att det borde gå. Bönor förstår jag att de kan vara lite problem eftersom att de ofta är så stora.



En eloge för Lord Nelsons nya påsar -  Med info om höjd, planteringsavstånd etc. på framsidan!

Rara ärtor

Det blir både ornamentala ärtor till köksträdgården och ärtor till att spisa.
Fyra sorter luktärtor, fyra sockerärtor och Bluepodded peas

Lathyrus odoratus - ’Dorothy Eckford’ - vita doftande blommor SSE
Lathyrus odoratus -  ’Royal White’ - vita doftande blommor Lord Nelson
Lathyrus odoratus - ’Purple Cupid’ - Cerise-lila doftande blommor Lord Nelson
Osså en påse med blandade färger ’Royal’ tror jag de heter, från Plantagen

Pisum sativum - ’Norli’ Bakker
  Pisum sativum - Carouby de Mausanne, ekofrö från Runåberg - Vacker, högväxande fransk sockerärt med rosa/violetta blommor. Plantan blir minst 150 cm hög.

Pisum sativum - två italienska sorter en Mangia tutto (namn kommer)





Sköna Bönor

Samma sak här, några för ögat och några för gommen, fast de böner som är för ögat går alldeles utmärkt att äta också.

Phaseolum coccineus  Rosenbönan, blomsterbönan ’Scarlet Emporer’ (Runner bean) och ’Sunset’ Mer om Blomsterbönan hittar du här i tidigare inlägg, där står det även om samplantering med bönor.

Vicia Faba - Bondbönor - ’Masterpiece Gr. Longpod’ Runåbergs fröer
Vicia Faba - Bondbönor - Hangdown’ Runåbergs fröer 
Vicia Faba - Bondbönor - ‘Aquadolce’ Seedaholic

Phaseolus vulgaris Holländsk Vaxböna - Dragon’s Tongue SSE








Beskrivning: Pluggboxen är ett kompakt minidrivhus som gör det möjligt att odla hela 49 pluggplantor med djupa och fina rotsystem; perfekta att plantera i kruka, balkonglåda eller på friland. Pluggboxen består av tre delar: bottentråg, pluggdel och lock. Materialet är av hög kvalitet och tål maskindisk. Ärtor och bönor lämpar sig ej för sådd i pluggboxen.


tisdag

Många bäckar små, äggskal, löv, halm...


This post "Många bäckar små, äggskal, löv, halm..." was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN.





Jag håller på att bygga min No-Dig Garden/ No-Work


Så ja, då var ett års äggskal tillbaka till naturen. Vi äter ungefär i snitt 10 ägg i veckan i vår familj. Tio gånger femtiotvå blir 520 äggskal per år, de samlar jag i en stor glasbytta som jag en gång om året tömmer och på så sätt återför värdefull kalk tillbaka till naturen. I år strödde jag ut skalkrosset i mitt nyanläggda köksträdgårdsland som jag anlagt rakt uppe på gräsmattan, det är ett litet experiment. Jag vill se om det fungerar att inte gräva bort grässvålen. Mitt motto och ambition är att ha en no-dig garden och då tänkte jag också  skippa att gräva när jag anlade det nya landet.  Det lär inte bli toppenbra i år men kanske till nästa. Det kanske tycks fånigt att ta vara på äggskal men det är ändå ett strå strö till stacken. Många bäckar små… äggskal, aska, löv, halm, hästgödsel, urin, bokashikompost och jord  - om ett par år när naturen fått göra sitt med vatten, solvärme, maskar och mikroorganismer är nog mitt nya land riktigt fint. Men det skall faktiskt bli spännande och se hur växterna trivs där redan i år.







Några icke grävare, föregångare och förespråkare av No-Work/No-dig gardening:

Ester Dean






Det finns gott platser kvar till vårens kurser! 

Läs mer  KÖKSTRÄDGÅRDSKURSER i VÅR 
uppdaterad 2013-03-01



I år blir det en med tema Kompostering vilket skall bli spännande.

Välkomna!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...