Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

lördag

Dahlia och Amarant - med lust och fägring stor

This post "Dahlia och Amarant - med lust och fägring stor" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÅDGÅRDEN



Dahlia och Amarant

Dagens bild från köksträdgården...vilken härlig "combo", en kombination som bara råkade hamna brevid varandra och bara blev så fin. Den brutalt blodröda Amarathus cuentus 'Hopi Red Dye' tillsammans med den fagra fröken Dahlia. Båda går att äta, amaranten är för övrigt mycket näringsrik och kan med fördel pryda en tallrik som man vill ge en extra touch, men det skall göras med finess. Köttbullar med gräddsås och potatis behöver inga blommor den är vacker och god som den är.  



Så amarant från frö

Amarant frösår jag redan i mars inomhus och planterar ut den på friland när risken för nattfrost är över. Jag har den även i krukor i växthuset där den stormtrivs, för  amaranten är en växt som älskar värme.


Så här skriver Runåbergs fröer.

"Blodamarant (Amaranthus cruentus). Vacker, djupt burgunderfärgad salladsamarant. Njutes både som färgrika småblad och större i salladsblandningar. Stora blad anrättas några minuter. Plantan, som är en prydnad i odlingen, växer till ca 150 cm och ger långa, vinröda, hängande rävsvansblommor fyllda med små svarta, proteinrika frön med en smak av honung. De används oftast i gröt, eller poppade och malda till mjöl. Bladen är mycket näringsrika och har tre gånger så mycket C-vitamin, 10 gånger mer karotin, 15 ggr mer järn och 40 ggr mer kalcium än tomater och 3 ggr mer C-vitamin, kalcium och niacin än spenat. Hopiindianerna använde Red Dye till att färga bl.a bröd med. Hopi Red Dye är också en utmärkt snittblomma." Runåbergs fröer


Trevlig Helg/ Tyra

torsdag

Ratatouille - Valentine Bohémienne languedocienne

This post "Ratatouille - Valentine Bohémienne languedocienne" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN


Ratatouille
 Recept - Slow cooking


Tyras Ratatouille med kärlek


Under september skördemånad i min köksträdgård så finns det en hel del squash och auberginer som väntar på att bli anrättade, kanske har du det också? Jag vill här dela med mig att ett riktigt gott recept. Ett recept på ”Ratatouille med kärlek” kallar jag den. Varför kallar jag den då med kärlek? Jo det är för att jag ger den tid. Slow-cooking, det här är ingen snabbmat direkt men den är sagolikt god och dessutom är den riktigt nyttig. Den tar ungefär 3 timmar att göra. Stopp! Oj - det känns jobbigt tänker du, men… den mesta av den tiden är den i ugnen och då sköter den sig själv. Du kan också göra den i två steg och bara göra slut steget innan den skall serveras. Så prova att göra den, bjud på den och jag lovar att det blir uppskattat. Min Ratatouille med kärlek är god som den är med ett gott bröd till eller som ”contorni” till någon kött eller fågelrätt.



Ingredienser för 4-6 portioner

2 auberginer
4 små squash/zucchini/courgette eller 2 större
1 röd paprika
1 grön paprika
½ kg tomater of choice (circa 20st)  
3 dl tomat juice eller kör 250 gram tomater i mixern och späd till 3 dl 
5 selleristjälkar
2 vitlöksklyftor
2 lökar
1 morot (kan uteslutas, men jag tycker den ger en liten fin sötma)
Olivolja
Basilika, persilja, timjan och 1 lagerblad
Salt och peppar

Variant:
1.       Mot slutet av koktiden för grönsaksröran tillsätt i pkt saffran.
2.       Strö parmesan över hela rätten mot slutet av tillagningen (sista 15 minuterna)
3.       Tillsätt en chili i grönsaksröran får att få lite hetta


Så här gör du:

Rengör och ansa grönsakerna.

Rosta* paprikorna, ta av det brända skalet, ta ur kärnorna och hacka upp paprikorna. Hacka lök, morot, selleri, vitlök.

Häll i 2 msk olivolja i pannan och fräs de hackade ingredienserna, tillsätt ”tomatjuicen”, salt och nymalen peppar samt örterna. Låt det hela puttra i cirka en halvtimme på svag värme.

Under tiden, skiva squash, aubergine och tomat relativt tunt (3mm).

Häll upp grönsaksröran i en ugnsfast form och lägg snyggt varvat de skivade squashen/auberginen och tomaterna i formen. Täck med folie eller lock och grädda i ugnen på 150 grader i drygt en timme.

Slutsteg: Innan den skall serveras gräddas den ytterligare 45 minuter i 200-225 grader, den skall få  en vacker färg men fortfarande vara mjuk.

* Har du gasspis så kan du göra det över öppen låga, lägg dem sedan i en skål och täck med plast, vänta tio minuter och skala dem sedan och ta ur kärnorna.








Tillagning av Ratatouille



Bon Appetit!










onsdag

Fräknig äppelmarmelad

This post "Fräknig äppelmarmelad" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN




Fräknig äppelmarmelad


Det här receptet kommer från en odlarvän, Kerstin från Täby som även är en av mina kursdeltagare från i våras. Det är också Kerstin som tagit orginalbilderna till det här inlägget om Äppelmarmelad. Hon skriver "Frukostmackan blir småkakegod och morgongröten och lunchfilen smakar efterrätt! Njut!" Tack Kerstin, det låter förföriskt gott! 







Ingredienser


1.5 - 2 kg äpplen gärna fallfrukt av olika sorter
1-2 dl vatten
500 gr syltsocker, mindre om frukten är väldigt söt
1 citron, saft och skal
1 msk kardemummakärnor
1 krm vaniljpulver

Gör så här
  1. Skölj, skala, kärna ur och skär i klyftor Koka i så lite vatten som möjligt
  2. Pressa saft ur citronen och koka också med lite tunna, långa bitar av skalet (om du har ekoligisk citron) som sen fiskas upp.
  3. Mosa äpplena med potatisstöt eller slev så det blir till önskad konsistens.
  4. Tillsätt sockret och koka under omrörning koka till fast konsistens
  5. Koktiden beror på sort och mogenhetsgrad.
  6. Tillsätt kryddorna när ca 5 min koktid återstår, sist vaniljpulvret.
  7. Häll upp på väl rengjorda burkar (diska först burkarna och ställ i ugnen i 100 gr ca 15 min). Koka locken.

Har du ett recept som du vill dela med dig av. Skriv då en rad till mig, tilltyra@gmail.com och berätta. Skicka gärna bild om du har, så kanske jag publicerar just ditt recept här på bloggen./ Tyra



tisdag

Ugnsgratinerade grönsaker från köksträdgården

This post "Ugnsgratinerade grönsaker från köksträdgården" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN


Recept på Ugnsgratinerade grönsaker.


Förslag på grönsaker att gratinera:

Tomater
Paprikor
Chilies
Aubergine/äggplanta
Squash/zucchini
Pumpa
Lök
Purjolök

Man tager vad man haver...Det här receptet fungerar utmärkt att använda sig av när det nu är dags att avnjuta all squash/zucchini och pumpa som vi har i våra köksträdgårdar.


Övriga ingredienser:

2 msk olivolja till plåten
1 dl riven parmesan till gratineringen

Dressing

2 msk. olivolja 
1 vitlöksklyfta
1 tsk. senap (söt)
1 tsk majonnäs
2 msk god vinäger, ex. dragonvinäger eller balsamvinäger
kryddor och örter efter smak.

Sätt på ugnen på 225 grader, gärna varmluftsfunktion om det finns det. Skiva och dela grönsakerna allt efter tycke och smak. Jag föredrar att ha mina paprikor från trädgården hela, de är inte så stora som köpe-paprikor och de små tomaterna får vara hela. Häll på oljan på plåten och lägg på alla grönsakerna, massera dem lätt så att oljan fördelas jämnt. Grädda grönsakerna tills det att de har fått färg (20-25 min). Vänd grönsakerna och strö på parmesanen, öka temperaturen till 250 grader och gratinera grönsakerna tills de är färdiga. Ta ut dem från ugnen och häll direkt på dressingen. 

Den här rätten smakar allra bäst ljummen!

Det må inte vara den mest färgsprakande rätt jag skapat men smaken är fantastisk. Mina gratinerade grönsaker passar både på buffébordet likväl som till förrätt, side-dish eller huvudrätt.



Ungsgratinerade grönsaker med marinerade vitlöksklyftor på




Ett härligt bröd och något gott att dricka till är allt som behövs!
Gott, lätt och billigt. Kan det bli bättre?

Bon Appetit!


Han kom som ett yrväder... - "Du är en pionjär Tyra!"

This post " Han kom som ett yrväder..."Du är en pionjär Tyra" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN





"Han kom som ett yrväder en aprilafton och hade ett Höganäskrus i en svångrem om halsen" 
August Strindberg



I söndags var det en fantastisk höstdag med strålande sol med hög klar september luft. En riktig gulddag, en sådan som man skall komma ihåg i vinter nordanvinden biter en i kinderna. 


Jag inledde med en strof från Hemsöborna av Strindberg och den ekade i mitt huvud när jag vinkade av min söndagsgäst. Nu var det inte ett Höganäskrus i en svångrem runt halsen han hade. Nej det var en Nikon i en kamera rem. Det var inte heller var det en aprilafton utan en septembermorgon men...ett yrväder var det. Han som en frisk fläkt svepte genom min trädgård, en som i sin iver upptäckte nya intressanta saker att ta notis av och flitigt dokumentera med sin kamera.


Det var författaren och tillika förläggaren Claus Dalby som kom på besök. Claus håller just nu på med en ny bok som skall handla om växthus och där är det tänkt att jag med mitt växthus skall få vara representerade. Han sa -"Vet du Tyra du är en pionjär! Ja, de är du" De hade andra 
som han besökte på sin resa genom Sverige också sagt . Pionjär... jo, jag tackar, men det stämmer nog rätt bra in på mig. Jag har hållit på rätt länge nu att odla, att blogga och mitt växthus har inspirerat många att bygga något liknande. Och det gläder mig, jag vill verkligen vara en inspiratör.




 Claus har besökt hundratals växthus och trädgårdar och berättade att han var mycket imponerad av våra svenska trädgårdar, vilket var fantastiskt roligt att höra. Claus sa att våran standard var mycket hög, bättre än de danska, vilket förvånade mig att höra. Vi konstaterade att engelsmännen var i alla fall outstanding tätt följt av holländarna. Det skall bli riktigt spännande att se den färdiga boken lite senare, jag tror att den faktiskt kommer redan i november i år. Det är verkligen något att se framemot i vinter, en diger lunta med härliga trädgårdar, det blir något att njuta av. 






Claus Dalby har förlaget KLEMATIS i Danmark, Claus har en fantastiskt vacker trädgård som jag verkligen ser fram emot att besöka någon gång i framtiden. 



LÄNKAR:


Mit Haveliv (bloggen),  
Förlaget 
KLEMATIS,  
Böcker och det har blivit en diger samling: 
Bonderoser og pæoner, Ett haveår, Drivhusdrömmar, och en av mina favoriter en liten (vilket är ovanligt för Claus böcker) söt bok om Juleroer och påskeklokker 


"På gensyn herr Dalby"/ Tyra


måndag

Tomatmarmelad av gröna tomater

This post "Tomatmarmelad av gröna tomater" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN


Den här sommaren har nog varit den sämsta "tomatsommaren" i mannaminne! Jag har aldrig någonsin haft så mycket gröna tomater. Tja men så kan det vara och visst är man lite besviken, men jag vet allt tråkigt med den här sommaren är snart glömt. Snart står man där med strålande entusiasm och sätter nya tomatfröer. 






Vad kan man då göra av alla gröna tomater?

 Jag har fått en hel del recept från min vän Yvonne Ingridsdotier  och här kommer det första. Det är en tomatmarmelad av gröna tomater med ingefära...låter inte det spännande så säg.








Tomatmarmelad av gröna tomater
Mormors recept

INGREDIENSER
1 kg gröna tomater
 rivet skal av 2 citroner
20 gram hel ingefära
0,5 kg socker
1 dl vatten
1 krm natriumbensoat

GÖR SÅ HÄR

1.      Skölj tomaterna. Skålla tomaterna i kokande vatten. Skala dem och skär dom i mindre bitar.
2.      Lägg dem i en kastrull med socker, rivet citronskal vatten och ingefäran.
3.      Låt koka på svag värme tills tomaterna är väl mosade. Låt det koka vidare tills det får marmeladkonsistens.
4.      Ta upp ingefäran. Sätt till natriumbensoat utrört i lite av marmeladen.
5.      Häll upp i varma väl rengjorda burkar

(recept Yvonne Ingridsdotier)

Den här tomatmarmeladen måste vara god till lite av varje. Jag kan tänka mig den både på en bit gott bröd men även till ost, kyckling eller varför inte till någon ljust kött? Det skall bli spännande och se vad som blir favorit kombinationen, när smaklökarna exploderar i munnen och det kittlar till lite extra.

Bon appétit!

 Skriv gärna en rad till min mail tilltyra@gmail.com och berätta vad du gör med dina gröna tomater. Jag skriver gärna ett inlägg om det./ Tyra

söndag

Tomatsorter - Plum Lemon

This post Tomatsorter 'Plum Lemon' was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN


En av mina favoritsorter när det kommer till gula tomater är 'Plum Lemon'
 en Ryss med ursprung från S:t Petersburg.
Solanum lycopersicum 'Plum Lemon' är en relativt stor tomat med form av en citron. Mycket fast i köttet och angenäm mild smak. Här växer den i mitt växthus och har sällskap med en söt ampelbegonia. 





Frö från Seed Savers Exchange U.S. Kulturarvstomat


Det har varit en enastående vacker september-dag idag. Solen har strålat från en klarblå himmel och temperaturen har varit riktigt skön. Det var hela arton grader när jag gick in för kvällen. Hoppas det håller i sig nu några dagar så att tomater och vindruvor hinner mogna./Ha det gott - Tyra





Kaffepaus i växthuset

This post was originally uploaded by Tyra Hallsenius lindhe in the blog Köksträdgården.


Kardemummamuffins med garnityr.


Ännu en sagolik morgon i köksträdgården. Idag har jag haft fikapaus med hemlig gäst i växthuset. Spännande två timmar med en härlig personlighet - mer om mötet lite senare...nu måste jag skynda vidare.


Kardemummamuffins med philadelphiacréme smaksatt med citron. Och som garnityr -
Physalis, jordgubb eller björnbär hmm, svårt att välja!




Sköna söndag!


 Ha det gott mina vänner/ Tyra

tisdag

Carpe diem!

This post ' Carpe Diem' was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN


Vilken sagolik morgon, det kan inte bli mycken bättre.





Varmt och skönt och praktiskt taget vindstilla. Makalöst. Det här blir en morgon att komma ihåg i vinter då nordanvinden biter en i kinderna. Pumporna börjar bli färdiga för skörd nu och de är ju så vackra. De största har jag fortfarande kvar i landet. De skall jag plundra lite längre fram. I år kommer jag nog få så mycket pumpa att jag kan göra egna pumpe-kärne-snacks...kul

Carpe Diem/ Tyra


söndag

Odla i höst - förläng odlingssäsongen

This post "Odla i höst - Förläng odlingssäsongen" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN


Idag har det varit odlingskurs på Engarn, "Odla i höst"


Oj så tyst och tomt det blev nu...Efter en avslutning med trevlig lunch nere i lusthuset var det dags för mina kursdeltagare att åka hem till sitt och jag hoppas att de nu är fulla av inspiration. Det blir väldigt intensivt med en sådan här kurs men oerhört roligt. Jag pratade mycket om min ambition om att kunna förlänga odlingssäsongen så mycket som möjligt, så mycket det bara går. Det blev VAR, NÄR, HUR och framför allt VAD man kan odla i köksträdgården så här års.

(Nästa odlingskurs i min trädgård skulle ha varit nästa vecka den 16/9 men den är inställd då jag skall få finbesök av Claus Dalby från Danmark.)


Höstsådd

Jag kommer under hösten ha flera små artiklar om tips och idéer om att "Odla i höst", så förhoppningsvis kanske även du blir intresserad av att tänja på gränserna. Fem artiklar blir det tillsammans och de kommer sedan ligga samlade under en egen sida här i köksträdgården  'De 4 årstidernas odling - Odla i Höst'


5:1 ”Gröna” sköna blad

 Först ut kommer tips på några sköna, gröna blad som är lämpliga att prova på vid höstsådd.
 En höstsådd avsedd för skörd med början redan i år!




  1. Sallat - ‘Merveille des Quatre Saison’ Lactuca sativa 
  2. Sallat - ‘Slobolt’ Lactuca sativa
  3. Sallat - 'Density' Lactuca sativa ej med på bild 
  4. Sallat - ‘Tennis Ball’ Lactuca sativa 
  5. Sallat - ‘Red velvet’ Lactuca sativa 
  6. Salladssenap - Mustard Southern Giant curled  Brassica juncea 
  7. Vintersallat - Màche ‘ Valeriana d’olanda ‘ Valerianella locusta 
  8. Spenat ‘Nores’ Spinacia oleracea 
  9. Cikoria mix även ‘Orkidea rossa’ ej på bild, Cichorium intybys
  10. Rädisa  Raphanus sativus var. sativus ej på bild, blad och stamknöl
Fröer från Nelson Garden, SSE Seed Savers Exchange, Sais och Franchi




Såtips  för höstens gröna blad.

Så inte fröerna för tätt! Kan man säga det för många gånger? Fyll krukan till 80% med näringsrik jord, fyll resten med såjord eller liknande. Vanlig jord rakt igenom brukar också fungera utmärkt vid sådan här såddSådjup: sallat 0,5 cm,  vintersallat, spenat och salladssenap 1cm. Vattna igenom jorden innan sådd och håll jorden fuktig.

Dessa ovannämnda gröna blad kan du med fördel odla långt in på hösten till och med framåt tidig vinter i exempelvis en pallkrage med odlingstunnel eller pallkrage med drivbänk eller en vanlig traditionell drivbänk. Jag har både min egenhändigt snickrade drivbänk som jag gjorde av ett gammal fönster men det finns även den nya sortens drivbänkar som man enkelt sätter på vanliga standard pallkragar. De kommer verkligen att utnyttjas nu när vi går emot lite kyligare väder.






fortsättning följer...avsnitt 5:2 -  Asiatiska bladgrönsaker. 

Asiatiska blad som älskar svensk höst.




torsdag

Morotsblomma

This post "Morotsblomma" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN



En vacker dag så bara stod den där, riktigt hög och ståtlig. Först undrade jag vad i "allsindar" det var någon imponerande skönhet som hade kommit på besök i min trädgård. Jag smakade på bladen...mmm, den smakade inget speciellt, ingen smak jag kände igen sådär på rak arm. Jag fick ta mina kära växtintresserade vänner till hjälp. Vi kom fram till att det var en morotsblomma! Ja men visst, förra året odlade jag ju morötter just där, den hade helt enkelt blivit kvar i jorden och svarade då med att visa att en kvarglömd gammal morot kan bli till en vacker blomma. Nu återstår att se om jag kanske kan få fram lite frö att spara...





Beskrivning. Morot är en tvåårig, styvhårig ört som kan bli nästan en meter hög. Stjälken är upprätt och fårad, och bladen är flera gånger pardelade med smala bladflikar. Morot blommar i juli-augusti.  Den virtuella floran

Odla dina egna morötter

En bra länk om sådd av morötter och skötsel.



tisdag

Månadssmultron - Fragaria vesca var semperflorens

This post "Månadssmultron Fragaria vesca var semperflorens " was originally uploaded by Tyra Hallsénius in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN


Lycka är att hitta små söta och goda små smultron i trädgården

 Smultron - Vackert, lättskött och fabulöst gott!
 Ett litet bär sätter igång smaklökarna så de gör kullerbyttor och väcker härliga barndomsminnen till liv.




Frö: Lord Nelson

'Rügen' Månadssmultron är stora, röda smultron som finns att plocka i trädgården nästan hela sommaren och ända fram till nu i september. Månadssmultron Fragaria vesca var semperflorens är perenna och kommer snällt varje år. Ger inga revor eller utlöpare och är lättodlad. Plantor finns att köpa hos plantskolorna. Om man sår från frö så är fröerna mycket små och långsamgroende, så förkultivering inomhus rekommenderas och så tidigt. Som det mesta i trädgården trivs bäst på lucker jord. Brukligt är att använda smultron som kantväxt runt rabatter, men jag har mina lite överallt. Både i lägen med full som och skuggiga lägen, som bakom garaget längs med husväggen och där trivs de riktigt bra. 


Direktsådd: Vattna såfåran före sådd. Håll sådden fuktig tills fröna grott.

Förodling: Så på fuktad jordyta. Täck med plast eller ställ i minidrivhus och håll fuktigt. Ställ mörkt för groning. Efter uppkomst odla vidare ljust och svalt. Omplantera till 1 planta/kruka när de är stora nog att hantera.

Plantavst cm: 25 
Radavst cm: 40 
Så-sätt: Förodling / direkt





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...