Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

tisdag

Höst i köksträdgården - oktober

This post Höst i köksträdgården - oktober was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN


Höst i Köksträdgården - Ja då var det oundvikligen höst igen. Jag har sagt det förut men det är så sant som det är sagt hösten är sagolikt vackert och lite melankolisk. En sådan här dag som denna har naturen penslar himlen i dramatiska färger och dragit på nordanvinden riktigt ordenligt. Det viner runt knutarna då jag går ut för att se vad som finns att skörda i min köksträdgård. En hel del visade sig - man tackar!



Det blev en riktigt fin sist skörd av tomater i alla dess färger och storlekar, lite små auberginer och chilis i mängder. Några sista klasar med vindruvor fick jag också plats med i min korg.





Det var en hel  del squash och pumpa också men de får ligga kvar och mogna lite till ute, en fiberduk på dem bara så att inte frosten förstör dem. Pumporna till att ta in till helgen, då blir det mycket pumpa i köket.




Pust, så grannt...jag älskar att stå och titta på den här vyn -alla årstider. Den skiftar så otroligt, det har kanske med att det både är himmel och hav där.





Ha det gott mina vänner och skriv gärna en rad - tilltyra@gmail.com

TYRA

Glöm inte att kika in hos alla i KGB.




fredag

Jordärtskocka - odling, förvaring och recept


This post "Jordärtskocka - odling, förvaring och recept" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN




Jordärtskocka Helianthus tuberosus


Oktoberskörd från köksträdgården - kritvita, mjälla och vackra jordärtskockor. 
Äntligen var det dags för att skörda lite fina kockor till köket! Nu hoppas jag kunna skörda länge, jag får väl ta och täcka landet med ett rejält täcke med halm så att inte det blir tjäle så fort.




Odla jordärtskocka

Riktigt lättodlar rotfrukt. Det är bara att plantera en liten kocka i god jord och sedan ”glömma bort den”. Jordärtskockan på bilden planterade jag i maj i samband med en av mina kurser (pallkrageodling) Jordärtskockan sattes på cirka en decimeters djup i en nyanlagd  egenhändigt gjord ”pallkrage” med endast ett jorddjup på 25cm! (Pallkragen är placerad på en grusplan.)




Jordärtskockan har rykte om sig att sprida sig i trädgården så tänk på vart du petar ner dina kockor.

Jag har inte provat men det måste fungera utmärkt att odla jordärtskockor i hink också. Så då kan du som odlar på balkong också odla lite jordärtskockor. Själva växten blir cirka två meter hög och blommar med gula blommor som liknar små solrosor. Tillhör solrossläktet Helianthus i familjen med korgblommiga växter.


Förvaring av jordärtskocka

 Mycket svalt och mörkt. Du kan med fördel låta dem vara kvar i jorden och gräva upp dem när du behöver dem. Lämnar du kvar dem i jorden över vinten kan du skörda dem igen så snart tjälen gott ur marken.  








 Jordärtkockan kan du äta både rå och tillagad!



Näringsinnehåll /100g


Energi: 60.5kcal/253.3kJ
Vatten: 78g
Protein: 2g
Fett: 0g
Kolhydrater: 12.9g, varav sockerarter: 3.2g
Fibrer: 4.5g
Vattenlösl. vitaminer: C: 6mg, Folat: 13mcg, Niacin: 1.3mg, B2: 0.06mg, B1: 0.07mg, B6: 0.09mg
Fettlösl. vitaminer: Karoten (A-vit): 12mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 0.2mg
Mineraler:Fosfor: 78mg, Järn: 3.4mg, Kalcium: 25mg, Kalium: 560mg, Magnesium: 16mg, Natrium: 3mg, Selen: 0.1mcg, Zink: 0.1mg

(Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas)

VILL DU GÅ EN ODLINGSKURS? Läs mer här om alla våra odlingskurser



Lycka till med odlingen/ Tyra

Skriv gärna en rad till mig och berätta hur du gör - tilltyra@gmail.com






torsdag

Vis mig dit drivhus - Claus Dalby


This post "Vis mig dit drivhus - Claus Dalby" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN 


Inget är som väntans tider...

Nu så har han lagt ifrån sig pennan och är på väg till tryckeriet med sin kommande bok - Vis mig dit drivhus. Redan om några veckor har vi den i våra händer. Det skall bli så kul att få läsa om all härliga växthus i Skandinavien  För ett par månader var Claus och besökte mig här i Vaxholm - Du är en pionjär Tyra, sa han vilket gjorde mig verkligen stolt! Läs mer om det besöket här - Han kom som ett yrväder






"Forord
Det har været en intens og travl, men dejlig sommer her i 2012. Fra begyndelsen af juli til midten af september har jeg besøgt og fotograferet omkring hundrede og tyve drivhuse over hele Skandinavien. Et drømmedejligt arbejde, og jeg vil begynde med at takke alle dem, der har åbnet deres drivhuse og vist mig stor imødekommenhed.

Da jeg i 2007 udgav Drivhusdrømme, havde jeg ingen anelse om, hvad den bog ville være med til at sætte i gang. Den fik megen omtale, og en anmelder skrev: ”Det må være første gang, der er udkommet en drivhusbog, der handler mere om mennesker end om planter.” For det var netop det, bogen beskrev: drivhuset som det nye velværested." Läs vidare om Claus Dalbys nya bok här i Mit Haveliv




tisdag

ROCOTO - Chilisås, het som humhum

This post "ROCOTO - Capsicum pubescens / Chilisås, het som humhum" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN



Rokotopeppar Capsicum pubescens
 'Rocoto Manzano'


Det satt riktigt långt inne men nu äntligen så är de mogna! Skönt... då blir det en het vinter i alla fall, åt åtminstone i mitt kök. Nu kan jag göra min härligt heta chilisås av Tabasco typ. Jag tycker att det är lättare att dosera med flytande chili, då kommer liksom hettan direkt. Har man chili-flingor eller pulver som kommer hettan betydligt senare och då är det lätt att det faktiskt blir för hett.











Odling av Rocoto peppar ( ROCOTO MANZANO)

Förkultiveras i februari. Fröerna är mycket hårda så man kan med fördel rugga fröerna lite lätt innan plantering. Planteras knappt 1 cm djupt i såjord. Ställ frösådden varmt tills det att fröerna grott. Håll jordytan fuktig men inte blöt. När fröerna grott och den lilla plantan tittar opp är det dags att ge den ordentligt med ljus. Omplantera sedan till större kruka och näringsrik jord, gärna en djup kruka. Rocoto plantan sköter du som all annan chili, det vill säga den vill ha vill ha mycket sol, värme och näring. Blomman på Rocotopepparen är lila, det är rätt ovanligt, för de flesta av chili blommorna brukar vara vita. Fröerna är föresten svarta och det är ännu mer ovanligt. När frukterna sedan kommer blir de ganska tunga och behöver ibland stöd så att inte grenarna knäcks. De är först gröna och sedan när de mognar blir de vackert röda.






Säsongsavslutning - inspirationkurs


This post "Säsongsavslutning-inspirationkurs Köksträdgården/Planera för odlingssäsongen 2013" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in th blog KÖKSTRÄDGÅRDEN

   



Säsongsavslutning-inspirationkurs
Köksträdgården/Planera för odlingssäsongen 2013

Samla ihop ett gäng och kom ut till Vaxholm på inspirationkurs.





Söndagen den 25/11 kl. 9.30 avslutar jag  årets odlingskurser med en halvdag, temat är Köksträdgården/ Planera för odlingssäsongen 2013 med fika + lunch på verandan...med reservation om att det inte är fullt med odlingar där då.  Planering och diskussion och om sortval, fröleverantörer, frösådd, redskap o.s.v. Gör en skiss över dina 2013 år odlingar.

Kursanmälan gör du på e-post till tilltyra@gmail.com
Vänligen ange namn, adress, telefonnummer och din e-post adress vid anmälan. Ange även vilken av kurserna du önskar gå, se kursnr. Anmälan är bindande och antal platser är begränsat så det är först till kvarn som gäller. Kursnr. 2012-9 Pris 480:- inkl moms, mat och dryck och den e-faktureras till dig.



Välkomna/ Tyra

lördag

Gula Tomater - Gul tomatsoppa med fisk och räkor

This post "Gula Tomater - Gul tomatsoppa med fisk och räkor" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN




Nu hänger det tomater överallt, i fönster, i pannrummet och som här på växthusdörren. Ja, vad gör man när sommaren är den sämsta "tomatsommaren" i mannaminne. De är ju i alla fall snälla som snällt eftermognar inne. 




Här kommer min Gula tomatsoppa med fisk och räkor. Själva basreceptet hittar du här Gul Tomatsoppa  sedan tillsätter du:
Fisk 100 gr./ person  ex. lax och eller torsk
Några räkor per man - koriander - lime
 Fisken tillsätts mot slutet av tillagningen och räkorna sista sekunderna, de skall ju bara bli varma. Dekorera med lime och koriander. 


Oktoberskörd av gula tomater - visst är det sent men underbart!



Trevlig helg mina vänner/ Tyra



fredag

Gul Tomatsoppa - Wapsipinicon Peach

This post "Gul Tomatsoppa - Wapsipinicon Peach" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN


Gul tomatsoppa

"Tyra's Tangy Yellow Tomato Soup" har jag döpt min soppa till. En syrlig gul tomatsoppa med asiatiska smaker.

Tomaterna jag använde till den här soppan har namnet Wapsipinicon Peach - en medelstor, fast liten rund tomat. Har fått sitt namn efter en flod Wapsipinicon River, aka Yellow Peach, White Peach.  En kulturarvstomat från Iowa, US.

Nu börjar det bli guldpengar på träden och det känns höst i luften men är så har det inte varit frost här i Vaxholm. Jag har i alla fall skördat alla mina frilandstomater nu och så det finns mycket att ta hand om, fast det mesta fick jag köra till komposten, p.g.a. att de var dåliga. Idag blev det soppa med gula tomater, palsternacka  och purjo från köksträdgården. Min gula soppa har en fantastiskt spännande smak och den är extremt kalorisnål, dessutom är den fullproppad med vitaminer och mineraler. 





Ingredienser: 2-3 portioner

400 gram gula tomater
1 stor lök
100 gram palsternacka
1 liten purjolök
1 liten bit av ingefära (5cm)
Vatten


En liten grupp av citronmeliss, andra örter av val (koriander, citrongräs)
1 citron, saft av
1 lime, saft av
1 vitlöksklyfta
Några streck av fisk-sås och några gröna chilipeppar
(Eller så kan du använda en nypa salt och mark vitpeppar)

Till garnering/servering

1 msk. Japansk sojasås
1 msk. rostade sesamfrön
En skvätt sesamolja per portion



Gör så här:

  1. Rengör, skölj och skär alla ingredienser för soppbasen i ganska stora bitar och lägg dem i en kastrull, täck grönsakerna men vatten. 
  2. Koka upp och låt sjuda i 5 minuter, stäng av värmen och låt den vila i 10 minuter. 
  3. Under den tiden förbereds ingredienserna till garnering 
  4. Häll hela soppbasen i en mixer och blanda på hög hastighet tills att den är slät. 
  5. Tillsätt citronsaft, limesaft, vitlöksklyfta, fisksås och en liten mängd chili - blanda igen i några sekunder. 
  6. Späd med mer vatten vid behov.
  7. Häll upp soppan i soppskålar och tillsätt garneringen 



Variant: Tillsätt lite färsk lax och räkor! Det blir supergott.



Smaklig spis!

onsdag

Tomatsoppa - Röd soppa med tomat, chili och morot


This post "Tomatsoppa - Rödsoppa med tomat, chili och morot" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN


Tyra’s Red Booster Soup
  - Röd soppa med tomat, mild chili och morot





En härligt röd, kalorisnål soppa utan varken fett eller redning, en soppa som fullständigt är knöfull med vitaminer. Den tar endast en kvart att göra så det här är riktig snabbmat. Det är skördefest fortfarande ute i köksträdgården och då måste man passa på. Skördefest är det också i mataffären så här års så passa på och fynda grönsaker till riktigt bra priser. Man kan hitta lök för 20:- säcken och rotfrukter för 2,90 kg helt otroligt, sådana lockpriser gillar vi.

RECEPT för 3 port.

Ingredienser:

Soppbas

½ kg röda tomater (gärna blandade sorter)
1 gul lök
1 liten röd paprika/mild chili
1 morot
5 dl vatten  
örtsalt


1 vitlöksklyfta
Färska blandade örter (basilika, timjan, salvia körvel, persilja, dragon)
Rosépeppar

Rengör och skär grönsakerna grovt  - lök, tomat, morot och paprika.
Lägg allt i en kastrull tillsätt lite örtsalt, fyll på med vatten så att det täcker grönsakerna/frukterna och låt koka upp.
Låt det hela småputtra i 5 minuter.
Kör allt i mixern på högsta hastigheten ett par minuter.
Tillsatt sedan vitlök, örter och mixa igen några sekunder.
Häll upp på tallrikar och dekorera med rosépepparen och lite av örterna.



Variant på temat!

Spice-it-up med lite färsk het chilipeppar.

och eller ...

Servera soppan iskall, förslagsvis i ett vackert glas med en sellerikvist i och en pinne med några räkor på, Vilken härlig appetizer det blir!

Bon Appetit!/ Tyra




Just nu i skrivandets stund är vi 675 st medlemmar som gillar att odla! Välkommen du med.



tisdag

Köksträdgårdskurs - Planera för odlingssäsongen 2013


This post "Köksträdgårdskurs. Planera för odlingssäsongen 2013" was originally uploaded by 
Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN



Välkommen till min trädgård på Engarn Resarö -Vaxholm



Köksträdgårdskurs

Ett odlingsår slutar och ett nytt tar vid -
a never ending story, är det inte underbart!



Söndagen den 25/11 kl. 9.30 avslutar jag  årets odlingskurser med en halvdag, temat är Köksträdgården/ Planera för odlingssäsongen 2013 med fika + lunch på verandan...med reservation om att det inte är fullt med odlingar där då.  Planering och diskussion och om sortval, fröleverantörer, frösådd, redskap o.s.v. Gör en skiss över dina 2013 år odlingar.

Tveka inte, kom och möt fler odlingentusiaster!

Kursanmälan gör du på e-post till


Vänligen ange namn, adress, telefonnummer och din e-post adress vid anmälan. Ange även kursnr. Anmälan är bindande och antal platser är begränsat så det är först till kvarn som gäller. 

Kursnr. 2012-9 Pris 480:- inkl moms, mat och dryck och den e-faktureras till dig.



Välkomna/ Tyra


måndag

Malakhitovaya Shkatulka - En ryss i köksträdgården

This post 'Malakhitovaya Shkatulka, en ryss i köksträdgården' was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN


En av alla mina tomatsorter som jag odlar i min potager är "en ryss"

Jag älskar verkligen alla mina gamla fina tomatsorter, tomater som har en historia. Det här är en sådan en rysk kulturarvssort som heter Malahkitovaya Shkatulka vilket ungefär betyder "En låda av malakit", det finns en klassisk rysk saga/legend med samma namn Malahkitovaya Shkatulka av Pavel Petrovich Bazhov den har även filmatiserats. "The Malachite Casket"

En vacker tomat som har ett skal som är grönt med en liten ton av ockra, inuti tomaten lyser tomatköttet vackert stark grönt, lite åt det malakitgröna hållet. Imponerande 429 gram, väger den här lilla babyn på bilden nedan, en sådan räcker till en hel middag!












Tja, det behövs inget  recept till den här tomatsalladen egentligen, den är så enkel


Här har jag använt till en person:


1 bifftomat 'Malakhitovaya Shkatulka' 
1 salladslök  Allium fistulosum 'White Lisbon'
 några basilikablad Basilico 'Genovese'
blommor från Basilico 'Violetto'

Dressing: citron, olivolja salt & peppar

En touch med vitlök, de räcker att gnida in salladsskålen eller tallriken med en vitlöksklyfta.




Tomaterna drar jag upp från frö och de sår jag vanligtvis i februari-mars. Aldrig före 14 februari, det har jag som regel, det är då startskottet går för mina tomatodlingar - Valentinsådden.

Frösådd tomat:

Att odla tomater är inte speciellt svårt, här kommer några tips om hur jag gör när jag odlar tomater

Så inomhus i feb-mars, så 1 cm djupt i såjord, håll sådden fuktig och tomatfröerna vill ha varmt när de skall gro. Minska sedan på värmen när du har fått en liten planta och ge plantan ny jord när rötterna börjar trängas i krukan. Öka ljuset, nu vill tomaterna ha en massa ljus.

Ge din lilla tomatplanta stöd när den börjar bli stor. När tomatplantan planteras om till större kärl så sätt den djupt i den nya kruka. Planteras ut i växthuset eller friland när risken för nattfrost är över



Tomatplantorna vill ha mycket gödning och mer om det kommer senare...

fortsättning följer.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...