Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

torsdag

Frösådd - Planteringskrukor i papper

This post "Frösådd - Planteringskrukor i papper" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN
Papperskrukor


Praktiskt att ta till nu när det är dags för frösådd. När det tryter med recyclade platskrukor så är dessa toppen att ta till. På bilderna nedan visar jag hur jag gör. De flesta använder nog tidningspapper men jag gillar inte att arbeta med dem, det känns som det är för mycket kemikalier i tidningarna nu för tiden, de till och med luktar tryckfärg. Jag använde lokaltidningen förrförra året och då dog plantorna och jag fick eksem på händerna och jag tror att det var tidningspapperet som gjorde det. Det kan ha varit såjorden också för den kommer jag ihåg var alldeles för blöt. Se upp för gammal såjord som plantskolorna inte haft inne under vintern.Det här behöver du:

Krukmakare & papper (of your choice)
Kanske en vattenfast penna att skriva på krukorna om ni vill det.


That's it folks!Klipp till en cirka 20-24 cm papper och vik den på hälften

Rulla papperet runt krukmakaren

Vik in resterande papperet så att det bildar en botten

 Tryck till med bottenplattan
Skriv på vad du planterar - det kan vara bra att ha namn på plantorna, de försvinner förstås när de skall ner i jorden. Alternativt får man använda sig av namnlappar.
Färdigt! Nu kan jag fortsatta med min ValentinsåddRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...