Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

torsdag

Valentinsådden - the hot stuff...

This "Valentinsådden -  the hot stuff..." post was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN
Valentinsådden

DAG 1


Då var det så äntligen dags att få skita ner händerna. Mina små händer som har varit alldeles för rena alldeles för länge. Time to dig in and get DIRTY! Först ut av alla är chilisarna. Jag gillar verkligen när det biter till på tungan men jag är också stor fan av vanliga snälla milda chilisar så jag har med en hel del milda saker i år. Här kommer årets lista, först bara lite om de fem släkterna:

·  Capsicum annuum - (spanskpepppar)Paprika, Wax, Cayenne, Jalapeños och Chiltepin
·  Capsicum baccatum - (bärpeppar)Syd amerikansk Aji chilipeppar
·  Capsicum chinense - (havannapeppar) Naga, Habanero, Datil och Scotch ´Bonnet
·  Capsicum frutescens -(tabascopeppar) Tabasco, Thai peppers, Piri piri, Birdseye, Malawian Kambuzi
·  Capsicum pubescens, (rocotopeppar) Rocoto


Capicum annuum:

‘Jalapeño’
‘Sweet Chocolate’
‘Santaka’
‘Round Tomato Shaped Pimento’
‘Poblano, Ancho Gigante’
‘Tolli’s Sweet Italian’
‘Jalapeño Travelers Strain’
‘Komtesa (F1)’*
‘Chervena Chushka’
‘Katrena’
‘Serrano
‘Royal Black’
‘Shepard’s Ramshorn’
‘Peperoncici Rossa’
‘7 Pod Congo SR Gigante’
‘Thai Red’

Capsicum Chinense:

Scotch Bonnet ‘Guadalupe Black’
Scotch Bonnet  ‘Brown’
Habanero ’Lemon’
Habanero ‘Datil’
Habanero ‘Jamaican Hot Chocolate’
Habanero ‘White’
Habanero ‘Congo’
Capsicum Pubescens:

‘Rocoto’ (Costa Rica)
‘Rocoto Turbo’
‘Rocoto Grande’Kittad för sådd!

 Torvkrukor, torvbriketter, pluggboxar och papperskrukor. Etiketter och fröer...då så var det bara att sätta fart.*Ops! F1... en hybrid. Jag såg att det kommit in en liten katt ibland hermelinerna, det var inte rätt. Men det blev ett litet misstag vid beställningen. Nu måste jag i alla fall testa den.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...