Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

torsdag

Slow Cooked Molasses Black Beans

 This post "Slow Cooked Molasses Black Beans" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDENBROWN, HOT AND PLENTY - Riktig cowboy mat för hungrig trädgårdsmästare.


 Slow Cooked Molasses Black Beans
Detta recept räcker till 3-4 personer, fast det beror ju faktiskt på hur "sulten" man är, behöver du:1 rödlök
en skvätt olivolja
3 burkar svarta bönor eller cirka 7-8 dl blötlagda och kokta
2 burkar krossade tomater eller 5 dl tomater i bitar (gärna flådda)
1/2 dl vatten
1 msk tomatketchup eller chili sauce
2 rågade tsk farinsocker
1/2 tsk rökt paprikapulver
1/ tsk chiliflingor
2 tsk melass
1/2 tsk vinägerTa fram en stor tjockbottnad kastrull och en träslev att röra med.
Hacka löken och lägg den i kastrullen med olivolja fräs den på medelhög värme tills mjuknat.
Tillsätt tomater, ketchup,chili flingor och det rökta paprikapulvret, låt det koka upp.
Jag använde Chipotle och en bit färsk chili istället för chiliflingor (Chipotle är torkad, rökt chili, ofta jalapeño, populär i mexikansk matlagning. wiki)

Tillsätt bönor, vatten och farinsockret, vrid nu ner värmen, ända ner, du vill ha en konstant svag värme. Det skall bara puttra. Koka i 45 och rör om då och då.
Nu kan du tillsätta vinäger och melass och rör igenom ordentligt. Finjustera med salt, socker och vinäger efter smak.

Ät som sidorätt till exempelvis kyckling, diverse grillat kött eller med andra vegetariska rätter Men den är god i sig själv, med ett gott bröd till så blir den till en utmärkt liten enkel lunch. Här serverad med nyskördade späda blad av sallat och olika sorter trädgårdskrasse.
Tidigare artikel om Svarta bönor:
Svarta bönor i köksträdgården - Odla svarta bönor

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...