Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

torsdag

Odla lök - sättlök

This post "Odla lök - sättlök" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDENAtt plantera sättlök - lätt och roligt

Då var det då äntligen dags att få börja plantera och så i köksträdgården. Det har verkligen varit trögt med våren men nu har tjälen snart gått och börjar jorden bli riktigt varm och fin. Idag skall jag plantera sättlök och det tycker jag är så roligt, jag vet inte om det bara för redan är en liten lök som man planterar. Vetskapen om att det redan är något som bara kan bli större och finare. Jag brukar pusha lite för alla fina sallatsmixer och nu vill jag göra likadant med löken. Det finns en toppenbra blandning med sättlök som jag tycker passar utmärkt för den lilla köksträdgården, testa den. Den heter bara MIX och kommer från Nelson Garden. Den innehåller gul lök, röd lök och silverlök. Silverlök är den där vita fina löken som har en sådan mild och angenäm smak, dock är den ingen lök man lagrar. 


Så här planterar du sättlök:

  1. Markera var du skall sätta din lök och förbered jorden så att den är fin och lucker
  2. Gör hål med en planteringspinne om du har en sådan cirka 4-5 cm djupt.
  3. Planterings avstånd cirka 8 cm
  4. Strö lite benmjöl över alla planteringshålen, det gillar löken
  5. Sätt ner alla lökar och täck med jord.
  6. Vattna generöst


Happy Gardening/ TyraÄr du intresserad av att gå en inspirations/odlingskurs så hittar du årets kursprogram här ODLINGSKURSER.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...