Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

onsdag

Dagg - skön svalka och fukt till liten planta

This post "Dagg - skön svalka och fukt till liten planta"was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDENDagg - vilket skönt ord...och kanske till och med ännu skönare på engelska "Dew"


Beauty is in the eye of the beholder. Man måste väl vara lite crazy när man går igång på lite dagg på ett kålblad? Tänk att jag tycker att det är så vackert! Och det ser så skönt ut för det skrynkliga lilla kålbladet att få så fina daggdroppar på sig, skön svalka innan dagens solstrålar bränner på bladets yta.


Samplanterad Nero di Toscana (Brassica) med Ringblomma (Calendula)


Samplantera gärna kåltillsammans med ringblomma, dill, lök och rosmarin. Rosmarin planteras vid kål för att avskräcka kålflugan. Samplantering med vitklöver kan också minska angeppen enligt SLU.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...