Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

lördag

Årets hallonskörd

This post 'Årets hallonskörd' was originally uploaded by Tyra Hallsenius-Lindh n the blogg KÖKSTRÄDGÅRDEN- The Kitchen Garden - Le Jardin PotagerHallon


Hallon, inte bara en favorit hos alla bin utan även en klar favorit i vår familj. Oftast äter vi upp det mesta direkt ute i trädgården men i bland rätter det till några burkar hallonsylt och ett par flaskor saft. Här kommer ett recept på en hallonsaft, med inte fullt så söt smak som traditionell hallonsaft.

En frisk saft med somrig smak. Sockermängden kan givetvis regleras efter tycke och smak. Men sockret har effekt på hållbarheten, mer socker=längre hållbarhet. Så minskar man radikalt på sockret bör man konsumera saften  relativt snabb eller frys in den vilket jag tycker är toppen bra om man har gott om plats i frysen.

RECEPT

Hallonsaft med citron

Ingredienser:

2 liter hallon
1 liter vatten
2 citroner
1 msk citronsyra
4 dl socker per liter avrunnen saft

Gör så här:

Rensa och skölj bären, tvätta och skala av skalet på citronerna med en potatisskalare. Pressa ur saften och häll den i en kastrull till sammans med skalen, hallonen och citronsyran. Låt koka under omrörning i en kvart. Sila saften genom en silduk (gärna övernatten) Mät upp den avrunna saften och tillsätt sockret, låt koka i cirka tio minuter under omgörning, skumma.
Häll upp saften på rengjorda flaskor och förslut väl. Förvaras svalt eller frys in saften i små petflaskor.


Odlinsråd - Odla hallonRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...