Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

onsdag

Inspirationskväll på Slottsträdgården Ulriksdal

This post "Föreläsning på SLOTTSTRÄDGÅRDEN ULRIKSDAL  10 sept" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN
Nästa inspirationskväll/föreläsning: 10 sept. 


Ämne: Året i Köksträdgården 

Plats: Bo Rappnes fantastiska - Slottsträdgården Ulriksdal

Vision: Att sätta ett frö hos er mina åhörare,
så ett frö som gror till nya idéer och planer för trädgården.


För mig är det så underbart roligt att få glädjen att på ett inspirerande och kreativt sätt få er att upptäcka  det här med att odla sin egen mat, från trädgård till tallrik, att det är så kul och intressant.  Närproducerat och mångfald har blivit två rätt populära ord och i fallet med mina potager så passar de väldigt väl in. 

Shopen på Ulriksdal är öppen till klockan 17 och för er som inte varit där så vill jag bara säga att det är himmelriket för en odlare. Där finns allt och lite till. Krukor, fröer, jord och tillbehör till sådden. Plantor, buskar och träd till köksträdgården. Vackra, trevliga och praktiska saker som man mer än gärna vill förgylla livet som odlare med.

Jag tänkte också visa lite hur man kan göra sitt alldeles egna örtsalt och goda vinäger..
Sofia
FÖRELÄSNING - KÖKSTRÄDGÅRDEN 

Den 10 september kommer jag att föreläsa om köksträdgården på Bo Rappnes fantastiska SLOTTSTRÄDGÅRDEN ULRIKDAL.
Detta gör jag tillsammans med Sofia Johansson som har hand om frilandet ute i trädgården på Ulriksdal.
Det är en kvällsföreläsning och den håller på mellan 18.00-20.00

Läs mer här www.rappne.nu

På mitt besök på Slottsträdgården Ulriksdal i april så visade Sofia mig det här underbara rummet. Orangeriet, oj där trivdes jag...vilken fantastisk luft och vilken prakt. Jag fick se blommande citrusträd med dignande frukter och "Topiary Rosemary", formklippta små alldeles underbara rosmarin koner. Vet ni, där blommade nu också kamelian. Med mig hem köpte jag årets första små penséer...lycka!


Hoppas att vi ses den 10:e/ Tyra


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...