Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

måndag

Syltad squash - Syltad pumpa


Tyras syltade squash/pumpa.

Det går att använda både en fast squash eller pumpa till det här receptet, nedan i ”Gör så här” använder jag bara ordet pumpa.

Ingredienser:

1 knappt fast squash/pumpa (2 kilo)
2 dl inläggningsättika (12%)
2 dl vatten
4 dl vitvinsvinäger
4 dl socker
1 tsk salt
4 kanelstänger
12 kryddnejlikor
1 dragonkvist/burk
1 msk senapsfrö

Gör så här:

Skär pumpan i tärningar och lägg dem i en rostfri bunke eller liknande.
Blanda övriga ingredienser utom dragonkvisten i en kastrull och koka lagen i några minuter. Häll sedan den heta vätskan över pumpan i skålen. Täck och ställ åt sidan över natten.
Tick-tack-tick-tack, efter cirka åtta timmar…

Häll spadet åter i en stor kastrull och koka upp spadet igen, låt koka 5 minuter. Ta bort kryddorna om så önskas eller lämna kvar dem som dekoration. Placera pumpa tillbaka till spadet och låt allt små koka i 5 minuter eller tills det att pumpan är transparent men fortfarande fast. Låt blandningen svalna. Lägg i en dragonkvist i varje burk (steril) och lägg i pumpan, tryck ner dem lätt med en slev och häll på spadet. Förvaras i kylskåp eller om du har lyckan att ha en sval källare så trivs de naturligtvis bra där. Hållbarhet cirka ett halvår.

Mer om squash och pumpa här
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...