Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

fredag

Solkyssta trädgårdspärlor - Tomatrecept

This post "Solkyssta trädgårdspärlor" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN - The Kitchen Garden - Le Jardin PotagerÄn finns det mycket tomater att plocka ute i köksträdgården...men det hänger på sista versen. Frosten kan nog slå till vilken dag som helst, så det gäller att ta vara på allt det goda där ute. Här kommer ett recept från min bok ÅRET I KÖKSTRÄDGÅRDEN Solkyssta trädgårdspärlor. 


RECEPT/ Så här gör du: 

Plocka små riktigt mogna tomater och bred ut dem på en bricka. Ställ dem på en varm och solgassande plats ett par dagar. Har du lite bråttom? Kanske det är en rätt vanlig svensk sommar utan gassande sol? Eller så här års, ja då får man ta till ugnen. Sätt då på ugnen på svag värme cirka 60-70 grader, gärna varmluftsugn. Lägg tomaterna på en oljad plåt och strö på örtsalt. Torka dem tills de börjar skrumpna, det tar flera timmar.
Lägg tomaterna i rena små burkar tillsammans med örter och vitlök, häll på varm olivolja (50 grader cirka) Redan efter ett par dagar har oljan, örtsaltet och tomaterna blandat sig med varandra och bildat en för sinnena smått fantastiskt sensation - sunblushed tomatoes.

Skall dessa sparas länge bör de konserveras och tillsätt gärna vinäger på tomaterna så att syran ökar.
Boken Året i Köksträdgården finns att köpa hos alla de stora...Adlibris, CDON, Bokia etc. Önskar du ett signerat exemplar att ge bort till någon vän eller kanske till dig själv så skriv en rad tilltyra@gmail.comDenna vecka finns detta recept samt ett par andra härliga och användbara tomatrecept i min krönika på Odla.nu läs hela krönikan här - Spara lite sommar på burk
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...