Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

söndag

Fiberdukstest - Riksförbundet Svensk Trädgård

This post "Fiberdukstest - Riksförbundet Svensk Trädgård" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog 
KÖKSTRÄDGÅRDEN - The Kitchen Garden -Le Jardin Potager.

I våras i gruppen KÖKSTRÄDGÅRDEN på FACEBOOK hade vi många upprörda odlare som berättade om sina erfarenheter. Hur många veckor klarade sig då fiberdukarna ute i trädgården, utsatta för väder och vind? När började förfallet, när började de smulas sönder? Hur många veckor höll de då? Klarade de sig en hel odlingssäsong? Häften gjorde det definitivt inte! Upprörande dåligt tycker jag efter ha läst hela artikeln.

Jag är medlem i Svensk Trädgård och i senaste numret av deras förnämliga tidning HEMTRÄDGÅRDEN så har ”Trädgårdsspanarna” testat fiberdukar. Först vill jag bara säga tack, vilken bra och informativ artikel, den behövde vi odlare verkligen. Jag vill här förmedla lite siffror om vad som undersökningen kommit fram till.

Tio olika fabrikat testades av Trädgårdsspanarna och de var:

Biltema
Rusta/Plantman
Jula/Axley
Granngården
Plantagen
Nelson Garden/ Under cover
Econova/Weibull
Willab Garden/HP Johannesson Trading
Semenca*/Novagryl 19g
Weibulls Horto/Lustrasil Pro 19gTrädgårdsspanarna berättar…

”Absolut sämst hållbarhet hade fiberduken från Rusta som började smulas sönder redan efter två veckor!”


Antal veckor som fiberduken var hel:

Econova/Weibull mer än 18 veckor
Willab Garden mer än 18 veckor
Semenca* mer än 18 veckor
Weibulls Horto mer än 18 veckor
Nelson Garden 15,5
Biltema  8
Jula/Axley 6
Granngården 4
Plantagen 2,5
Rusta/Plantman 2

Vad kostar fiberdukarna?

Kostnad per meter då?  Det skiljde sig verkligen, jag tar nu inte med de två fiberdukarna som är för proffsodlare.
Billigast var fiberduken Plantman från Rusta för 1,99: -/m, 2,66: - per meter kostade fiberduken från Biltema och 2,88: - per meter kostade den från Jula. Det var de tre billigaste. Sedan kom Granngården med sin fiberduk på 3,27: - per meter tätt följd av Willab Gardens fiberduk på 3,42: -/m och Nelson Gardens Under cover som kostade 3,78: -/m. Dyrast var Econova/Weibull med 5,90:- per meter fiberduk och toppar listan gör Plantagen med sin fiberduk som kostar 5,94: - per meter. På Weibulls Horto fanns inget pris utsatt.


Betyg på fiberdukarna


I artikeln i HEMTRÄDGÅRDEN gav de också ett sammantaget helhetsbetyg på fiberdukarna (1-5 där 1 var sämst) och på jumboplats kom Plantagen på 1,6 och bäst var Willab Gardens/HP Johannesson Trading med 4,7 i betyg.

Plantagens duk fick t.o.m. sämre betyg är Rusta och det p.g.a. att den endast hade en bredd på 1,15 meter vilket dåligt täcker en vanlig odlingsbädd.
Willab Gardens fiberduk i topp och den fick t.o.m. bättre betyg än fiberdukarna för proffsodlare!


1,6 Plantagen
2,0 Granngården
2,1 Rusta/Plantman
3,0 Jula/Axley
3,7 Biltema

Jag skulle aldrig godkänna en fiberduk som inte håller en odlingssäsong så för mig är någon av dessa  som jag skulle lägga mina pengar på.


3,6 Nelson Garden/ Under cover
4,0 Econova/Weibull
4,7 Willab Garden/HP Johannesson Trading
4,2 Semenca*/Novagryl 19g
4,1 Weibulls Horto/Lustrasil Pro 19g

* Säljs bara på hel rulle och är för yrkesfolkRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...