Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

torsdag

Torka morötter

This post "Torka morötter" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog 
KÖKSTRÄDGÅRDEN -The Kitchen Garden - Le Jardin Potager


Torka morötter

Spara dina grönsaker i torkad form!

Ibland vill man kanske spara sina grönsaker i torkad form, så här tänkte jag berätta om hur jag gör när jag torkar rotgrönsaker i det här fallet morötter. Jag förvandlar ett par kilo morötter till tunna chips som nästan inte väger någonting och som blir otroligt hållbara. Ja, de kan faktiskt lagras i flera år.  
När vi är ute och seglar så är just morötter som är en av de grönsakerna som ofta blir oanvändbara ganska så snabbt, de blir tråkiga, mjuka och möglar lätt. Torkade grönsaker tar lite plats, väger nästan ingenting och är så hållbara. Är du en friluftslivskock? haha vilket ord! En som gillar att laga mat ute i det fria om det så är i skärgården, på fjället eller i skogen då kan det här med att ha med torkad mat från köksträdgården vara något för dig.
ATT TORKA MORÖTTER
 Gör så här:

Ansa och rengör morötterna

Skär morötterna i önskad form: Skivor, stavar eller kanske hackade. Tänk på att ju större bitar du gör desto längre blir torktiden.

Blanchera hastigt morötterna och kyl dem snabbt så att tillagningsprocessen stannar av.

Låt morötterna rinna av ordentligt.

Önskas smak på morötterna så smaksätter du nu med exempelvis, citron, vinäger örtsalt eller annat efter tycke och smak.

Bred ut morötterna tunt på torkollorna om du har en mattork eller lägg dem på bakplåtspapper på galler i ugnen (gärna varmluftsugn) och torka dem i cirka 60 grader tills det att de är helt torra.

Förvaras mörk och torrt, dessa torkade morötter håller sig mycket länge.


När man sedan skall använda de torkade morötterna blötlägger man dem först i vatten.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...