Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

tisdag

På lördag bygger vi pilstaket!

This post "På lördag bygger vi pilstaket!" was originallu uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN



samt kanter till landen och växtstöd

Lör. 4/5 10.00–15.30

Kom ut till vackra Engarn, Resarö Vaxholm och njut av våren. Det finns ett fåtal platser kvar! 
OBS Anmälan kvävs!

 Pilstaket  
Kurs nr 13-4
Bygg ett pilstaket till din köksträdgård.
Ett pilstaket kan både vara vackert och bra. Bra för att få ett bättre odlingsklimat och för att hålla vilt borta. Vi tillverkar också egna växtstöd till våra grödor och "pilkanter" till landen. Kursen kostar 480:- Kaffe och lättare veg. lunch ingår! Medtag varma kläder, sekatör och handskar.



Anmälan görs via min mail. tilltyra@gmail.com
V.g. ange: Namn, adress och mobiltelefonnummer.

Läs mer om pilstaketet här


TYRA


måndag

Komposteringsstation på 45 minuter!

This post "Komposteringsstation på 45 minuter!" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN.



Äntligen blev det av - en "ny" trädgårdskompost


Igår hade jag en Komposteringkurs, där gick vi igenom några olika komposteringsmetoder, bl.a. Bokashi-kompostering, maskkompostering, ytkompostering och vanlig trädgårdskompostering. Vi byggde sedan en frugal, very low-cost trädgårdskompost med 5 avdelningar. 





  1. Första delen - "Skall åtgärdas facket" 
  2. Förkomposteringsfack
  3. Efterkomposteringsfack
  4. Mognadsfack 
  5. "Kompostjordsfack"
Mer om de olika komposteringavdelningarna kommer jag skriva lite mer detaljerat om lite senare. 

Denna fantastiska komposteringsstation har jag längtat efter och nu byggde vi den på mindre än en timme! Wow, jag var så glad och imponerad att vi fixade det så lätt...jag hade förstås gjort lite förberedelser: reseach, design, fixat pallar, brädor samt Nelsons markduksväv till att täcka komposten med. Stort tack till  Gullvi, Christina, Theréz och Tim. 




fortsättning följer...



TYRA




söndag

Inspirationsdag - Bygga växthus

This post "Inspirationsdag - Bygga växthus" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN



Fikapaus i växthuset
Inspirationsdag - Kurs i växthusbygge


Vilken härlig dag, solen sken och fåglarna kvittrade. Engarn visade sig på sin allra finaste sida,  den nakna vackra åkern låg redo för vårsådd och vattnet glittrade som silver. Klockan tio mötte jag mina kursdeltagare fem goa glada kvinnor, jag kände direkt att idag kommer vi få trevligt. En mamma och dotter, där dottern Klara skulle stå för byggandet av ett nytt växthus. Sedan var det Hellen, hon skulle också snart sätta fart och bygga ett växthus för hon hade lyckan att redan fått tag i fönster från en gammal skola. Eva letade och samlade fönster och Lisen hade nog tänkt sig att först bygga ett i plast, ett provisorium för att testa sig fram. Det var så spännande att höra allas drömmar och visioner och jag måste säga att jag avundas lite deras underbara process de har framför sig. Vi hade hela sex timmar till förfogade så det var gott om tid att gå igenom hela min byggprocess, smarta lösningar och detaljer på växthuset. Vi han med en lunch nere i det gamla lusthuset och två fika pauser också! När vi skildes åt på eftermiddagen kändes det som vi alla var rätt nöjda med vår inspirationsdag i växthusets tecken. Jag hade en önskan och nu hoppas jag att den blir förverkligad, det var att jag en dag skall få komma och fika i deras växthus när de har vuxit fram - Tack tjejer för en fin dag!




Kurs i samarbete med Studiefrämjandet April 2013







fredag

Köksträdgård till tusen!

This post "Köksträdgård till tusen!" Var originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN



För ett par år sedan startade jag en grupp på FACEBOOK som heter KÖKSTRÄDGÅRDEN och nu har vi passerat 1000 medlemmar. Jag är så stolt och imponerad! Ett tusen köksträdgårdsintresserade goa glada människor. Det är ett kunnigt och vetgirigt gäng i gruppen och Köksträdgården på FB har vi trevliga dialoger om allt som har med köksträdgården att göra. Gå med du också, det är garanterat FACEBOOKS skönaste och grönaste! Där kan du ställa frågor och få kommentarer på din undran på ett kick. 




 Köksträdgården på FACEBOOK en grupp om att odla din mat.





På FB hittar du också Tyra's Garden och




Vi ses där...också! Trevlig helg Tyra





torsdag

Odla lök - sättlök

This post "Odla lök - sättlök" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN



Att plantera sättlök - lätt och roligt





Då var det då äntligen dags att få börja plantera och så i köksträdgården. Det har verkligen varit trögt med våren men nu har tjälen snart gått och börjar jorden bli riktigt varm och fin. Idag skall jag plantera sättlök och det tycker jag är så roligt, jag vet inte om det bara för redan är en liten lök som man planterar. Vetskapen om att det redan är något som bara kan bli större och finare. Jag brukar pusha lite för alla fina sallatsmixer och nu vill jag göra likadant med löken. Det finns en toppenbra blandning med sättlök som jag tycker passar utmärkt för den lilla köksträdgården, testa den. Den heter bara MIX och kommer från Nelson Garden. Den innehåller gul lök, röd lök och silverlök. Silverlök är den där vita fina löken som har en sådan mild och angenäm smak, dock är den ingen lök man lagrar. 


Så här planterar du sättlök:

  1. Markera var du skall sätta din lök och förbered jorden så att den är fin och lucker
  2. Gör hål med en planteringspinne om du har en sådan cirka 4-5 cm djupt.
  3. Planterings avstånd cirka 8 cm
  4. Strö lite benmjöl över alla planteringshålen, det gillar löken
  5. Sätt ner alla lökar och täck med jord.
  6. Vattna generöst






Happy Gardening/ Tyra



Är du intresserad av att gå en inspirations/odlingskurs så hittar du årets kursprogram här ODLINGSKURSER.

onsdag

Pallkrageodling/Container Gardening är FULLBOKAD

This post "Pallkrageodling/Container Gardening är FULLBOKAD" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN



FULLBOKAT - Så trevligt att så många vill komma till helgens kurs i Pallkrageodling/Container Gardening! Nästa kurs som jag kan rekommendera om man vill odla sin mat är den 26/5 kl. 11,00. Den har jag kallat för "Odla din mat" och där kommer vi även ta upp pallkrageodling/container gardening. Kurserna hålls i min köksträdgård på Engarn, Resarö - Vaxholm. Anmälan till kursen gör du per e-post tilltyra@gmail. Läs mer  här ODLINGSKURSER

I helgen blir det också en växthuskurs som jag gör i samarbete med Studiefrämjandet - Bygga växthus! Läs mer om den kursen här VÄXTHUSKURS - Lär dig bygga växthus - till nytta och glädje






Keep digging!/ Tyra



söndag

Grannlåt i växthuset

Tulipa 'Scarlet Baby' en underbart söt liten Kaufmanntulpan (Nelson Garden) nu blommar den så fint i en kruka i växthuset.

tisdag

Återvinn mjölkpaketen och gör egna växtetiketter

This post "Återvinn mjölkpaketen och gör egna växtetiketter" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN


Under etiketten "Frugal gardening" och "Återvunnet till trädgården" kommer jag att samla enkla fiffiga tips till dig som inte vill köpa alla attiraljer som behövs till odlingen. Här kommer ett tips till dig som drar upp en massa plantor varje år.



Gör dina egna etiketter till alla småplantor!


Enkelt och gratis gör du dina egna etiketter till frösådden. Hemma hos mig går det åt flera hundra etiketter varje år och de är inte gratis. Här är ett tips på hur du enkelt gör dina egna. Papperet i mjölkpaken är vaxade och håller bra mot vätan i krukorna så det passar utmärkt till att göra etiketter av. När de sedan gjort sitt så förmultnar de och återförs till jorden vilket plastetiketterna inte gör.

Skölj ur paketet och låt det torka upponer så att allt vatten rinner ur
Klipp upp tetran så att bara sidorna blir kvar
Klipp upp sidorna så att du får fyra platta vaxade papper
Skriv sortnamnen med vattenfast touchpenna
Klipp etiketterna antingen på längden för stora etiketter eller på bredden för små etiketter


Mjölkpaket med vaxat papper som är lämpligt till etiketter


Klipp remsor med sortnamnen på, små eller stora etiketter

Här är en dimmig bild med mina tomaterplantor, nu är de 4 veckor gamla och växer riktigt bra. Jag försöker att sänka temperaturen där ute på verandan så att det blir lite svalare på nätterna och det gör jag bara för att få en mer robust tomatplanta. När det gäller vattningen är jag riktigt snål med den, lika så näringen. De får ingen extra näring mer än den som finns i jorden. Jorden är dock av god kvalité och har både leca och perlit tillsatt i den så den är riktigt väldränerad och fin.

Vaxade etiketter med sortnamnen på växterna, billigt och enkelt alternativ.


Bara på skoj tittade jag snabbt vad köpeetiketter kostar och de kostar cirka  15:- för tjugo etiketter. Om jag då drar upp  500 plantor på en säsong så blir det  375:-, tja många bäckar små. Hm...375:-, för de pengarna kan jag kanske köpa mig ett nytt träd till min trädgård :-)





Örtsalt - Gör ditt eget örtsalt

This post "Örtsalt - Gör ditt eget örtsalt"was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN




Här vill jag dela med mig av ännu ett recept på något som är gott lätt och billigt att göra. Perfekt att ha till hands till lite allt möjligt i matlagningen, till pastavattnet är det perfekt. Du kan ta och mixa örter som du gillar, här är ett exempel på vad jag hade att tillgå från mina odlingar ute på verandan så här i april. Variationen på örter blir betydligt större när man får gå en vända i köksträdgården i sommar, men det här är inte alls dumt för att vara i april. 


Recept på örtsalt

Så här gör du:

Ta en generös knippe av diverse örter, här använder jag: Salladslök, basilikatoppar, mexikansk dragon (Tagetes lucida) som har en utsökt liten dragonsmak på sina blad, en halv vitlöksklyfta, persilja, salladssenap och bladselleri. Lägg in allt som de är i ugnen på 75-100 grader, gärna varmluftsugn och torka dem tills det att de är riktigt torra. Höll upp ett par tre dl grovsalt i matberedaren med "kniven" monterad och lägg i de torkade örterna. Kör någon minut och sedan är det färdigt. Förvaras, mörk och svalt.


Gott, lätt och riktigt billigt att göra!







Lycka till!




söndag

Pallkrageodlingskurs och kurs i Jord och Kompostering

This post "Pallkrageodlingskurs och kurs i Jord och Kompostering" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN



Nästa kurs...Det är faktiskt två på samma dag. Boka in den 27/4 och gör det till en heldag i köksträdgårdens tecken.




28/4 En inspiration dags - Välkommen ut och möt våren i min trädgård i Vaxholm. "Jord och kompostering"  står det på dagens agenda på förmiddagen, samma dag på eftermiddagen är det dags för "Pallkrageoding och Container Gardening"



Förmiddagens kurs är "Jord och komposteringen", vi pratar om olika varianter på kompostering och bygger tillsammans en enkel komposteringsstation för trädgårdsavfall. Jag visar på min Bokashikompostering och ser hur man enkelt kan bygga en maskkompost. Sedan pratar vi om den goda jorden, vad kan vi göra för att få en hälsosam och god jord att jobba med.

På kursen "Pallkrageodling och Container Gardening" går vi igenom lite olika varianter på temat pallkrageodling och jag tipsar om läge, placering, jordval, sorttips, samplanteringsförslag, gödning o.s.v. en riktigt inspirerande och informativ kurs för dig som vill sätta igång med att odla din mat.


13-6 Jord och kompostering
Dag och tid: Söndagen den 28/4 11,00-14,30
Plats: Engarns byväg 2, Resarö Vaxholm
Pris 480:- inkl. fika/förtäring


13-7 Pallkrageodling och Container Gardening
Dag och tid: Söndagen den 28/4 15,00-18,30
Plats: Engarns byväg 2, Resarö Vaxholm
Pris 480:- inkl. fika/förtäring






Anmäl dig redan idag! Välkommen/ Tyra
Anmälan gör du per e-post och den är bindande.

 tilltyra@gmail.com


lördag

Basilika - Ocimum basilicum 'Saga'

This post "Basilika - Ocimum basilicum 'Saga'" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN

Basilika - Aprilskörd från fönsterbrädan.


Nu kan man verkligen frossa i basilika, späda fina toppskott finns att skörda i överflöd. Den här sorten heter 'Saga' och har fantastiska varigierade blad i lila och grönt. I min köksträdgård odlar jag en fasligt massa basilika och väldigt många sorter. Jag använder den nästan dagligen i köket men det är också så att jag odlar den för att den doftar så gott och har så vackra blommor. Speciellt  vackra blommor har lilabladiga sorterna.

Basilikan är lättodlad och kan med fördel odlas inomhus året runt. Så basilikafröerna ytligt och håll sådden fuktig. Toppa plantan ofta så får du en buskigare planta. Vill du ha blommor och frö så skall du inte toppa den. låt den i stället då få växa fritt. Basilikan tål ingen frost!



Vad gör man då men all underbar basilika, tja här är ett förslag. Kanske den enklaste av alla pastarätter. Spaghetti med basilika, parmesan, svartpeppar, smör/olivolja och som kronan på verket en rå äggula.
Det behövs väl ingen recept egentligen till denna rätten men OK så här gör man:


Pasta semplice
con basilico 'Saga' e un tuorlo d'uovo

Ingredienser per person:

100 gram spaghetti 
1 äggula
2 msk riven parmesan
några basilikablad
 1 tsk smör
1 tsk olivolja
salt och peppar

Koka upp vatten till pastan och salta ordentlig. Pastavattnet skall vara lika salt som i medelhavet. Lägg i spaghettin och koka den tills det att den är "al dente". Häll av nästan allt vatten, tillsätt smör och låt det smälta. Lägg några rivna basilika blad i botten på en varm djup tallrik, lägg upp spaghettin och strö på den rivna parmesanen. Lägg upp den råa äggulan, helst skall den vara hel vid serveringen och inte som på bilden här, det är snyggt om den är hel men den smakar ju likadant förstås. Garnera med basilikan och mal över relativt grov svartpeppar. Ringla över lite god olivolja - Så...gott, enkelt och billigt.






fredag

Odla "recyclad" lök

This post "Odla "recyclad" lök" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN



Ett litet tips - Mer lök för pengarna! 


När jag köper sallatslök så ser jag till att jag tar sådana med lite torra rötter kvar på löken. Jag använder min sallatslök till det jag behöver den till i matlagningen men spar en snutt nere vid rötterna (4cm) De planterar jag i vanlig blomjord och väntar ett par veckor. Efter ett par veckor är det dags att skörda första omgången med "recyclad" lök. Sedan kan man upprepa proceduren minst en gång till. Likadant kan du göra med purjo men den är inte lika lätt.

I skrivandets stund så är min sallatslök som syns nysnaggad ut på bilden nedan 50 cm hög och blommar med vita lökbollar. Hur cool som helst, ni måste testa.



måndag

Odla svarta bönor i köksträdgården

This post "Odla svarta bönor i köksträdgården" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN.






Svarta bönor - Black turtle beans





Kallas ofta för Black turtle beans och passar mycket bra till lite starkare rätter. Svarta bönor används mycket i det Latinamerikanska köket men även i Creol och Cajun inspirerade maträtter. 'Cherokee Trail of Tears' är en sort som Amerikas ursprungsbefolkning använder. Andra svarta bönsorter är ’Black Magic’, ’Blackhawk’, ’Domino’, ’Nighthawk’, ’Zorro’ och ’Black Valentine’. Både ’Cherokee Trail of Tears’ och ’Black Valentine’ finns att få tag i frö hos Seed Savers Exchange, SSE.


Trail of Tears

Ett mörkt kapitel i Amerikas historia. Från wikipedia "Tårarnas väg kallas den vandring de tvångsförflyttade nordamerikanska indianstammarna gjorde från sin mark öster om Mississippifloden till indianterritoriet, det område som senare blev Oklahoma, under Andrew Jacksons presidentskap på 1830-talet."


Trail of Tears picture from wikipedia





Cherokee Trail of Tears

Även kallad 'Black Cherokee', en gammal sort som fått sitt namn från Cherokee indianerna. De tillsammans med andra indianstammar bar dessa bönor på sin väg över Smoky Montains på the ”Trail of Tears”. Cherokee indianerna tvångförflyttades under vintern 1838-1839, det var en ofantlig mängd indianer som tvångförflyttades från deras land till indianreservat som idag ligger nuvarande Oklahoma.  Efter lämnade sig tusentals gravar som spår.

Bönorna lever vidare bland annat genom att nu avlidna Dr. John Wyche gav fröer som han fått från sina förfäder till Seed Savers Exchange 1977, han var en av SSE första medlemmar.







Odla bönor - två sorttips

Phaseolus vulgaris ’Black Valentine’
En köldtålig, buskböna med söta rosa blommor, den är snabb (55 dagar) Långa bönskidor med svarta blanka bönor.

Phaseolus vulgaris ’Cherokee Trail of Tears’
En hög böna med rosa färgade blommor (85 dagar)


Båda används som brytböna eller torkas.
Så dessa bönor när jorden blivit riktigt varm 12-15 grader helst.
Är jorden för kall så ruttnar de.
Plantavstånd cirka en decimeter.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...