Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

fredag

Gör ditt eget gödselmedel - Gödselvatten

This post "Gör ditt eget gödselmedel - Gödselvatten" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN #gödselvatten, # nässlor #tomatgödning


Gör eget gödningmedel av råvaror från naturen.


Nu när det finns så gott om brännässlor att tillgå ute i naturen, så nu skördar jag så mycket som jag bara kan. Först de späda fina bladen till köket och sedan en hel del till gödselvatten. Brännässlan är ett riktigt "super food" inte bara för oss människor utan även för våra grödor och jordar. Nässelvatten är ett gödselmedel som är rikt på kväve (N) samt innehåller även många andra för växterna fina och bra ämnen bland annat kisel (Si) som är viktigt för växternas metabolism, det stärker cellväggarna vilket gör dina grödor mer motståndskraftigare mot svampsjukdomar. 





Så här gör jag:

Recept: Nässelvatten till köksträdgården

Fyll en hink med nässlor (hela nässlan används)
Tillsatt vatten så att det täcker nässlorna
Låt stå och dra i minst fyra dagar
Sila av vattnet och späd det 1:10 ungefär

Häll på nytt vatten igen och gör en svagare lösning (1:2) eller starta om igen med färska nässlor. De använda nässlorna lägger du i komposten eller använder som täckmaterial vid täckodling.






Oh JA...Den luktar inte gott!


fortsättning följer...Uppländsk Vallört



TYRA








torsdag

Raw Food - Nässeldrink

This post Raw Food - Nässeldrink was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN


RAW FOOD - Superfood

Brännässla - Urtica dioica

Då var det dags igen, dags att skörda späda fina nässlor. Av dessa späda delikatesser kan man göra en grön superdrink full för med vitaminer och mineraler, ja för att inte säga proppfull med fina ämnen, en riktig vår-booster.




Nässeldrink - Green Booster,
"Klorofylla" 

RECEPT Så här gör jag:

  1. Skörda de späda topparna av brännässlan
  2. Se till att klippa av toppen där brännässlan förgrenar sig så att den kan fortsätta att växa sig stor och buskig
  3. Proppa en plastbytta full med toppar och blad av brännässla och häll på en msk. vatten
  4. "Mikra" i tjugo sekunder så att bladen faller ihop
  5. Häll nässlorna tillsammans med ett par dl vatten i en mixer och mixa tills den är slät
Tillsatt vatten till önskad tjocklek på drycken. Jag blandar gärna mina nässel drinkar med med  exempelvis äppeljuice eller som igår Proviva Persika, det var sagolikt gott. Låter man drinken stå i kylen ett dygn tycker jag den faktiskt blir ännu godare! En del blandar nässlorna med citron, honung, fläder...ja man får laborera lite och testa sig fram, det är ju bara kul att prova på olika varianter. Naturellt smakar nässeldrinken otroligt GRÖNT och skönt.




Nu skall jag ut och skörda mer - Handskar på!



Mer om Raw Food:






tisdag

Orangeri Trädgården Österbybruk

This post "Orangeri Trädgården Österbybruk" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN



En pärla i norra Uppland. 



Nu är det andra gången som jag besöker Orangeriträdgården i Österbybruk. Båda gångerna har tyvärr varit lite off-season. Igår när jag kom var klockan ett och jag möttes av två vänliga damer som just var i färd med att åka hem. De hade jobbat klart för dagen sa de. Jag berättade om hur imponerad jag är av platsen, den har en sådan Feng-Shui. Jag blir lugn och ett välbefinnande infinner sig bara jag går genom porten som leder in till själva trädgården. Jag fick i alla fall på egen hand ta en titt på den helt sagolika köksträdgården. Jag önskar bara att jag någon gång kan få en guidad tur av någon av dem som jobbar där.
 Vårbruket var i full gång och under skydd hittade jag en massa småplantor som stod och växte till sig. Tomater, gurkor, chili och små kålplantor stod i det som antagligen varit riktiga växthus med glas förr, nu var det skyddande plast som var uppspänt vilken verkade fungerade alldeles utmärkt. Det syntes att plantorna trivdes där inne. Det syntes också att det var kunniga eldsjälar som skötte om dem. en fröjd att se...tack för titten!








Vill du bli medlem i Föreningen Orangeri Trädgården så kostar det endast 50:-. Pengarna sätter du in på bankgiro 5765-7777. Man kan även bli sponsor och få sitt namn på den vackra Sponsorskylten!

Intresserad av odlingslott i sommar?

"Erbjudande om odlingslott: Orangeriträdgården är en viktig del i herrgårdsområdet i Österbybruk, denna ovärderliga kulturskatt i vår kommun. Trädgården är en oas att ströva i och njuta av. Nu erbjuds också möjligheten att få hyra en egen odlingslott i sommar. Tänk att få odla sina egna grönsaker, fräscha, dagsfärska. Tänk att få ta upp sin egen färskpotatis."

Vill du skapa din egen oas med närodlat? Är du intresserad? För mer information kontakta Sonja Bromark tfn.0295-42022 



Uppländsk Vallört ger en utmärkt flytande gödsel, rik på kalium som är bra för rotfrukter och fruktgivande grödor: tomater, gurka, aubergine och chili. Recept på hur man gör finns i min bok "Året i Köksträdgården", inlägg om detta kommer nu även snart här i KÖKSTRÄDGÅRDEN då jag gör mitt eget gödselvatten från bland annat vallörten.




Föreningen ORANGERITRÄDGÅRDEN  i Österbybruk

"Orangeriets adress är Herrgården Österbybruk. Från Uppsala, kör väg 290 genom Österbybruk, håll höger där vägen svänger mot Forsmark, sväng sedan till höger efter Vallonsmedjan mot Herrgården. Från Gimo på väg 292, sväng höger mot Österbybruk, fortsätt till Klockstapeln, sväng vänster mot Herrgården, Orangeriet ligger längst in på gårdsplanen bredvid Magasinslängorna" Läs mer om denna lilla pärla här Orangeri Trädgården Österbybruk







TYRA


Är du intresserad av att odla din mat så är nästa kurs i min köksträdgård den 16  juni!






Odla sallat på hög höjd


Idag har jag en ny krönika på ODLA.nu - Tips om hur du kan odla sallat på hög höjd.



Fördelar med att odla sallaten på hög höjd är många:


Det är snigelfritt

Ren och fräsch sallat

Bra arbetshöjd, som gör att vi spar våra ryggar

Mindre ogräs



Läs mer om hur jag odlar den mesta av min sallat. Till ODLA.nu Odla sallat på hög höjd 


NÄSTA TRÄDGÅRDSKURS här på Engarn, Vaxholm i min köksträdgård är den 16/6, mer info hittar du här "Odla din mat 16 juni" Anmälan görs till min mail, tilltyra@gmail.com. 










fredag

Nässelte - Brännässla från trädgården

This post "Nässelte - Brännässla från trädgården" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN


Nässlor = Superfood


Har du nässlor i trädgården eller nära dig så ut och plocka dem och njut av dem. De är ibland de mest näringsrika av örter som vi har i Sverige. Gör en grön god nässelsoppa med tillbehör, fyll en pasta eller paj (används som spenat) av de näringsrika bladen eller som jag gör här ett hälsobringande milt och gott te.





Recept

Nässelte, så här gör du:

Hacka brännässlor och tag ett par teskedar av nässelhacket och lägg i ett glas, häll på hett vatten och låt det sedan stå och dra fem minuter (ta gärna och lägg på ett lock på glaset/koppen medans det står och drar.


Hälsosiderna.se om nässlor

"Nässlor är mycket näringsrik och anses traditionellt vara en ypperlig medicinalväxt. 1 tsk nässelpulver täcker exempelvis dagsbehovet av C-vitamin, flera mineraler mm. Nässlor är inflammationshämmande, avgiftande, urindrivande och bra för blodet och vid förstoppning. Nässlor kan även vara bra vid reumatism och eksem, grå starr, bra för magen och tarmarna. Nässlor har visat sig bra vid förstorad prostata. Nässlor sänker även blodsockernivån"


Fler artiklar här i KÖKSTRÄDGÅRDEN om Brännässlan hittar du här NÄSSLOR




Lycka till/ TYRA

  PS. Glöm inte att ta på handskarna!!

torsdag

Tema täckodling - Kör över dem bara!

This post "Tema täckodling - Kör över dem bara!" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN  Label/ Mulch - Frugal Gardening


 TÄCKODLING - Trädgårdstips


Jag täckodlar i min köksträdgård för att det finns så många fördelar. Det här är ett snabbt, enkelt och billigt sätt att göra sitt eget täckodlingsmaterial.


  • Räfsa ihop diverse organiskt material från trädgården
  • Lägg ut det som en sträng på gräsmattan.
  • Kör sedan över den med gräsklipparen ett par gånger. 


Kufen i hatt på traktorn...tja det är trädgårdsmästaren som tyckte att det var kul att få vara med på bild i det här inlägget.


Just den här åkgräsklipparen är en med "bioklipp" så den fördelar löv och kvistar väldigt fint. Kvar blir ett luftigt och bra material att täcka odlingarna med. 






onsdag

Lilla snigel akta dig, akta dig


This post "Lilla snigel akta dig, akta dig" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN


Lilla snigel

Lilla snigel, akta dej,
akta dej, akta dej,
Lilla snigel, akta dej,
Annars tar jag dej.

Lilla snigel kom till mig,
Kom till mig, kom till mig!
Lilla snigel kom till mig,
Jag vill krama dig! …Yeah right, aldrig i livet - Det är krig!


Varje morgon och varje kväll går jag en runda för att plocka sniglar. Speciellt noga är jag nu i början på säsongen. Det gör jag eftersom att varje ”mördarsnigel” producerar hundratals nya små äckliga och glupska sniglar varje år. Jag tycker att de små åkersniglarna är rätt jobbiga de också, ibland undrar jag om de har vingar? Jag kan hitta dem i en kruka som står riktigt högt upp, men de kommer väl med jorden kan jag tänka.

I år har jag tänkt testa något nytt och det är snigelskydd i form av kopparringar som jag skall placera ut runt de allra för sniglar läckra grönsaker. Som dessa små nyplanterade grönkåls plantor som jag planterade ut idag. Kommer det att fungera? Spänningen är olidlig…kommer det att fungera? Små nyplanterade småplantor blir ju som en liten kvällssnack för glupska sniglar men hjälper nu dessa kopparringarna så kan plantan få etablera sig och växa till sig innan de anfaller. Vi håller tummarna.




Snigelskyddet av koppar hittade jag på nätet hos Snigelshopen.se Nu ser de väldigt iögonfallande ut, alldeles för blanka för min smak men de kommer att ärga rätt så snart och då syns de inte så mycket i landet.
Det är viktigt att man ser till att inte plantorna hänger över kanten för då kommer snigeln att gå på bladet och då är det kört.

 Så här säger Snigelshopen om sina snigelskydd:


För att säkerställa att mördarsniglarna inte når dina odlingar och planteringar erbjuder vi en rad fysiska hinder för mördarsniglarna. Koppartejp tejpar du kring dina krukor och pallkragar. Tejpen fungerar genom att det mellan snigelns slem och kopparn naturligt uppstår en elektrisk stöt som gör att mördarsniglarna ogärna tar sig över koppartejpen. Kopparringar fungerar på samma sätt, men dessa placerar du istället ut i ditt trädgårdsland runt unga plantor för att skydda dem från angrepp. Snigelbarriären MotSnigel är ett fuktabsorberande medel som du strör ut kring dina odlingar för att skapa en barriär mot mördarsniglarna. Att MotSnigel är fuktabsorberande gör att snigeln inte kan bilda sitt slem vilket den behöver för att förflytta sig förbi barriären.


Skriv gärna ett mail och berätta dina tips om hur du gör. Alla tips som är bra lägger jag ut här på bloggen./ TYRA





tisdag

Blodamarant Amaranthus cruentus - 'Hopi Red Dye'

This post "Blodamarant Amaranthus cruentus - 'Hopi Red Dye'" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN


Lättodlad bladgrönsak

Amaranthus cruentus - 'Hopi Red Dye'

Nu börjar mina amaranter sprida sin fägring i min köksträdgård, den här plantan står inne i växthuset mitt ibland mina tomater. Det är en Amarathus cruentus 'Hopi Red Dye'. Den har fått sitt namn av Hopi-indianerna, de använde amarantens röda färg där av det mycket beskrivande namnet - 'Hopi Red Dye'.





Odla amarant

Jag odlar amaranten (Blodamarant/bladamarant) som ettåring i min köksträdgård. Förkultiverar den inomhus och planterar ut när risken för nattfrost är över. Har även sått den direkt med lyckat resultat. Normalsådd - Fröet bör täckas med ett jordlager som motsvarar dubbla fröets tjocklek.   

Amarantens blad

De näringsrika Amarant bladen är en bra källa till vitamin A, vitamin C och folsyra, de är också en kompletterande källa till andra vitaminer som tiamin, niacin och riboflavin, plus några mineralämnen inklusive kalcium, järn, kalium, zink, koppar, och mangan. Jag tycker amaranten med sina mjälla och läckra blad bäst passar till kalla rätter.

Amarantens stjälkar

 Stjälkarna kan med fördel skäras ner och använda i varma rätter som exempelvis pajer och wokrätter. Jag brukar tänka på att behandla amaranten ungefär som späd spenat - don’t overcook!

Amarantens rötter

Även roten kan skördas och tillagas som grönsak. Jag har inte testat än men de äter den i bland annat Indien.

Amarantfrö/amarantkorn

Även fröerna hos amaranten kan skördas och ätas, dessa är glutenfria. Amaranten har små runda fröer en del är vita som Sallatsblodamaranten och en del är svarta som exempelvis ’Hopi Red Dye’. Kokta Amarant korn innehåller tiamin, niacin, riboflavin och folsyra, och en hel del fina mineralämnen inklusive kalcium, järn, magnesium, fosfor, zink, koppar och mangan  

   
I år odlar jag i min njutbara köksträdgård tre olika sorters bladamarant/blodamarant

  1. Röd Bladamarant Amarsanthus tricolor 'Calaloo' Runåbergs fröer
  2. Röd violett Bladamarant Amaranthus caudatus 'Red Garnet' Runåbergs fröer
  3. Burgunderfärgad Blodamarant Amaranthus cruentus 'Hopi Red Dye' Runåbergs fröer
  4. Sallatsblodamarant Amaranthus cruentus 'Red Army' Finns hos Rara växter

TYRA


Intresserad av en trädgårdskurs?

Nästa kurs "Odla din mat" 16 Juni!!!! 


 Nybörjare eller veteran, ung som gammal alla är hjärtligt välkomna att delta i kurserna.

Nytt i år är att man kan boka för en hel grupp. Företag, organisationer, skolor eller föreningar vänligen kontakta mig på min mail tilltyra@gmail.com. Detta gäller även för visning av köksträdgården.Välkommen till Tyras Trädgård som ligger på charmiga Engarn. Resarö Vaxholm.


Läs mer här - KURSSCHEMA 2013



Pilarbeten till trädgården

This post "Pilarbete till trädgården" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN



Det var på en strålande vacker majförmiddag som jag hälsade mina kursdeltagare välkomna. "Pilstaket"
hette kursen men vi hade även kul med att göra var sitt växtstöd av balsampoppel också. Det var inte helt lätt att få ihop det till något som liknade ett växtstöd för det är lite pyssligt men det gick faktiskt rätt bra till slut. Micka var den som lyckades bäst, hon fick på ett mycket skickligt och kreativt sätt ihop ett litet fint växtstöd av poppel. Det blev så fint att det skulle ta med sig och ge bort när hon senare på dagen skulle på middag.




Christina, Micka, Birgitta, Annie, Anna-Karin, Anne & Inger



I väntan på fikat/ Innan vi satte igång så  hade vi möte i växthuset, där var det 27 grader och vindstilla! 
Jag berättade lite om Pil-Salix om att den tillhör videsläktet och att det finns över 36 olika arter av den bara i Sverige...


Den här bilden på Anna-Karin tycker jag är lite kul - Jag tänker på Michael Jackson - The King of Pop,
vita bomullshandskar och mörka solglasögon. De vita handskarna var mina som "Michael" fick låna och de är faktiskt toppenbra att jobba med för man måste ha rätt tunna handskar för att kunna göra "finliret" när man Bygger upp/flätar staketet, de kan jag rekommendera.


Tack tjejer för en fin dag!


Jag söker någon som kan leverera pil, torkad eller färsk till vettigt pris. Söker även någon som har självplock av pil. Hör gärna av er till mig på min mail. tilltyra@gmail.com 




TYRA

torsdag

Kronärtskocka - Cynara cardunculus

This post "Kronärtskocka - Cynara cardunculus" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN


Älskade skockor

Solen dalar och ger växthuset det där sköna kvällsljuset som jag bara älskar. Här i växthuset står nu mina små plantor till köksträdgården på tillväxt, så även kronärtskockorna som jag sådde på verandan den 14 februari - de var med i Valentinsådden. Där får de nu stå ett bra tag till för än är det inte dags för utplantering. 


Växthuset i kvällssol

De här kronärtskockorna nedan är inte från min köksträdgård, de kommer från Frankrike och jag hittade dem på ICA:n. De var absolut de största jag någonsin sett så jag blev tvungen att köpa dem till kvällens middag. Var de lika goda som de traditionella, nja, lite klenare smak men det var otroligt mycket mat på dem.


Recept Kronärtskocka

Koka kockan i välsaltat vatten i cirka 45 minuter
Testa om de är klara genom att dra bort ett blad och smaka
Krydda gärna vattnet med örtsalt
Tips - Spara kronärtskocksvattnet till att koka en pasta i, det blir toppengott.

Dressing eller smör till serveringen?

Det är en smaksak, jag brukar ha båda på bordet så kan man välja och variera själv som man vill.

Dressing till kronärtskocka:

½ dl olivolja
½ dl citron
flingsalt
1 vitlöksklyfta

Kan varieras med att tillsätta någon favoritört.
Eller att tillsätta lite dragonvinäger.



Franska kronärtskockor


Serveras här med smaksatt olivolja och citron
Serveras här med smör och flingsalt



Odla Kronärtskockor Cynara cardunculus


Kronärtskockan vill ha ett solig, vindskyddad, öppet och varmt läge (så även trädgårdsmästaren)
Vattna kronärtskockan riktigt  rikligt för att få väl utvecklade skockor. I slutet av juli och augusti  börjar dina kronärtskockor att mogna.
Kronärtskockan vill ha näringsrik jord, mullrik jord och väldränerad jord. Gödsla med organisk gödsel, kogödsel eller stallgödsel före plantering. Tänk på att kronärtskockan kan bli riktigt stor och yvig så ge den plats. 'Herrgårds' och 'Grön Skånsk' är perenna och kan övervintra väl täckta och isolerade med löv eller gödsel med halm, men tänk på att de vill ha väldränerat. ’Green Globe’ och ’Violetto’ är exempel på sorter betraktas som ettåriga.

Frösådd - Visst kan du  fröså kronärtskocka själv men du får starta redan i februari/mars.









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...