Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

onsdag

Dagg - skön svalka och fukt till liten planta

This post "Dagg - skön svalka och fukt till liten planta"was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN



Dagg - vilket skönt ord...och kanske till och med ännu skönare på engelska "Dew"


Beauty is in the eye of the beholder. Man måste väl vara lite crazy när man går igång på lite dagg på ett kålblad? Tänk att jag tycker att det är så vackert! Och det ser så skönt ut för det skrynkliga lilla kålbladet att få så fina daggdroppar på sig, skön svalka innan dagens solstrålar bränner på bladets yta.


Samplanterad Nero di Toscana (Brassica) med Ringblomma (Calendula)


Samplantera gärna kåltillsammans med ringblomma, dill, lök och rosmarin. Rosmarin planteras vid kål för att avskräcka kålflugan. Samplantering med vitklöver kan också minska angeppen enligt SLU.

Tjuva tomater

This post "Tjuva tomater" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN


Tjuva tomater

När skall man börja tjuva tomaterna?
Vilka tomater skall tjuvas?
Hur vet man vad som skall bort?
Vad händer om man inte tjuvar sina tomater?

Frågorna är många och det är faktiskt inte så svårt...när man kan det.

Så här gör jag, följer du dessa enkla råd så brukar det bli bra.

  • Så fort tjuvskotten börjar komma tar du bort dem
  • Ta bort samtliga tjuvskott på alla högväxande tomatsorter.
  • Tjuvskotten är den lilla "minitomatplantan" som sitter i bladvecket invid stammen. se mittenbild på kollaget. på denövrebilden till höger är tjuvskottet borttaget.
  • Ampel och busktomater tjuvas INTE, du kan däremot trimma in dem om du tycker att de blir för stora
  • Om du inte tjuvar dina högväxande tomater, blir det i princip en högväxande buskig tomat ofta med mindre skörd som följd. Mer blad/mindre tomater
Odla tomater - ta bort samtliga tjuvskott på alla högväxande tomatsorterna



Läs mer om TOMATSORTER här.


Den 4 september (prel.datum) kommer jag tillsammans med Yvonne Ingridsdotier som brukar föreläsa om tomater ha en kväll med bland annat tomatprovning. Tomatprovning av gamla fina kulturarvssorter, s.k. Heirlooms. Mer om det kommer lite senare, men är du intresserad så kan du anmäla ditt intresse redan nu. tilltyra@gmail.com Skriv en rad bara så får du mer information om datum och plats senare!




måndag

Ätliga blommor och "Gröna blad"

This post "Ätliga blommor och gröna blad" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN



(2013) Nu är datumet satt till "Ärliga blommor och gröna blad", en inspirerande afton med mycket "flower power". Det blir onsdagen den 28 augusti, då skall vi prata om ätliga blommor "gröna" blad - smaka, dofta och så! Visst är det augusti men än är inte odlingssäsongen slut...långt ifrån, vi anlägger en sallatsbar på hög höjd. Låter detta intressant så läser du vidare om var, när och hur du anmäler dig till den här kvällen här nedan.




Ätliga blommor och "Gröna blad"  
Onsdagen den 28 augusti
Kurs nr 13-5



Bli inspirerad till att odla vacker och nyttig mat.
En kväll med "FLOWER POWER" Blommor är som ögongodis från köksträdgården, men vad kan man äta och vad skall man inte äta för blommor. Lättodlade ”gröna” blad med alla de former och strukturer.
Odlingsåret är långt ifrån slut! Sorttips och odlingsråd. Vi anlägger en ”salladsbar” på hög höjd. Låter det spännande? Anmäl dig då till kvällens kurs.


Anmälan: via e-post tilltyra@gmail.com Plats: Engarns byväg 2,  Vaxholm Tid: 18.30 Pris: 295:- Fröpåse till egen "salladsbar" ingår. Förtäring finns på plats till självkostnadspris Anmälan är bindande





mer om...




Kurser i köksträdgårdsodling
 Engarn, Vaxholm

Välkommen på köksträdgårdskurs till Tyras Trädgård som ligger på charmiga Engarn, Resarö Vaxholm. Jag som håller kurserna heter Tyra Hallsénius-Lindhe och jag kallar mig själv för inspiratör och kreatör. Mitt mål och ambition är att vara idégivare och sprida kunskap om förmånen att få odla sin mat och vilken glädje och tillfredställelse det kan föra med sig. 

Att ha sin egen täppa och odla grönsaker och blommor på ett hållbart, lättskött och givande sätt. Jag vill att min trädgård skall vara givande både för själen, magen och plånboken. Om trädgården sedan är en balkong, kolonilott eller stor köksträdgård spelar ingen roll principen är den samma. Odla på naturens villkor, bjud in ”nya vänner” från flora och fauna i din köksträdgård, resultatet blir en intressant och frisk trädgård, fri från kemikalier och gifter. Låter detta intressant? Anmäl dig då till en av mina kurser eller boka in en föreläsning och låt mig berätta mer.

På alla kurser* går vi igenom hela året i köksträdgården och kombinerar sedan med speciella teman. Lättare förtäring och fika ingår på samtliga kurser i Vaxholm.

 Nybörjare eller veteran, ung som gammal alla är hjärtligt välkomna att delta i kurserna.

Nytt för 2013 är att man kan boka för en hel grupp. Företag, organisationer, skolor eller föreningar, vänligen kontakta mig per e-post, tilltyra@gmail.com för mer information. Detta gäller även för visning av köksträdgården.




fredag

Tyras rosa örtsalt

This post "Tyras Rosa örtsalt" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN


Tyras rosa örtsalt


Jag lovade att lägga ut ett recept på mitt ”rosa” örtblomssalt från köksträdgården. Ingredienser från trädgården: kronblad från pelargon (ceriseröd), gräslök, ros (Rosa Rugosa ’Hansa’), mörklila penséer och sedan en kvist med mörkast röda basilikan du har. Från kryddhyllan:  röd torkad chili (cayenne), sumak och salt. Sumak är en krydda som finns i välsorterade mataffärer. Jag använder sumak för att den har en fantastisk vacker röd färg och har en citronliknande syrlig spännande smak. Den använd ofta i det persiska köket och är bland annat en av ingredienser i den kända kryddblandningen ”Zaatar” från mellanöstern. 


Tyras Rosa Örtsalt med doft och smak från köksträdgården
Ett doftande och härligt smakrikt rosa salt från köksträdgården.
Basilikan på bilden är en Ocimum basilicum ’Kairo Rubin’den är mörkt "rödbladig", nästan rent purpurröd i färgen. Mer om mina basilikor hittar du här. Basilika -The King of Herbs / Odla basilika 

RECEPT - Rosa örtblomssalt

Ingredienser:
400 gram salt
2 handfulla nävar med torkade blommor och örter
1 tsk torkad chili
1 tsk sumak


Gör så här:

Plocka blommorna efter det att daggen torkat upp och lägg dem på ett galler i ugnen och torka dem i 75 grader. Gärna i varmluftsugn, har du en bärtork fungerar ju den alldeles utmärkt även till det här. Mixa alla ingredienserna till önskad struktur i en matberedare (kniven monterad) Låt saltet efter torka ett dygn innan du försluter dem i burkar. Jag brukar ta en sil och sikta saltet så jag får ett ”finare” salt och ett grovt.



Tyra's Pink Garden Herbal Salt with a taste and fragrance from the kitchen garden
Ett grovt och ett finare salt, det finare har betydligt med "blommig" smak



Jag önskar dig en trevlig helg och lycka till i köket såväl som i köksträdgården. I sommar kommer jag ha en kväll som jag berättar om mina "Ätliga blommor och Gröna blad" i trädgården. Är du intresserad att komma ut till Resarö, Vaxholm och delta så skriv en rad tilltyra@gmail.com. Du kan läsa mer under ODLINGSKURSER också. / TYRA








torsdag

Magnolia x wieseneri - En skönhet på blixtvisit





Magnolia 

I min köksträdgård har jag några tjusiga "non edible features" och Magnolia x wieseneri är en av dem. Den här damen står och ger en behaglig skugga i kanten av min köksträdgård och så här i mitten av juni slår hon ut sina vackra blommor.



In floribus i köksträdgården just nu.
Magnolia x wiseneri på blixtvisit, för ack den här skönheten blommar bara ett par dagar.



Magnolians ursprung:

Släktet är uppkallat efter  en fransk botaniker, Pierre Magnol

 "In 1703 Charles Plumier (1646–1704) described a flowering tree from the island of Martinique in his Genera. He gave the species, known locally as "talauma", the genus name Magnolia, after Pierre Magnol. The English botanist William Sherard, who studied botany in Paris under Joseph Pitton de Tournefort, a pupil of Magnol, was most probably the first after Plumier to adopt the genus name Magnolia. He was at least responsible for the taxonomic part of Johann Jacob Dillenius's Hortus Elthamensis and of Mark Catesby's Natural History of Carolina, Florida and the Bahama Islands. These were the first works after Plumier's Genera that used the name Magnolia, this time for some species of flowering trees from temperate North America. Carolus Linnaeus, who was familiar with Plumier's Genera, adopted the genus name Magnolia in 1735 in his first edition of Systema naturae, without a description but with a reference to Plumier's work. In 1753, he took up Plumier's Magnoliain the first edition of Species plantarum. Since Linnaeus never saw an herbarium specimen (if there ever was one) of Plumier's Magnolia and had only his description and a rather poor picture at hand, he must have taken it for the same plant which was described by Catesby in his 1730 Natural History of Carolina. He placed it in the synonymy of Magnolia virginiana var. fœtida, the taxon now known as Magnolia grandiflora." Wikipedia Magnolia



tisdag

Örtsalt - Recept

This post "Örtsalt - recept" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN


Det sprider sig en förföriskt god doft i mitt kök i skrivandets stund. Det är örter och vitlök snabbtorkas i min varmluftsugn. 



RECEPT - ÖRTSALT ett vardagssalt till matlagning, smakrikt salt med en touch av citron.

Ingredienser:

Persilja - krusbladig och/eller slätbladig
Gräslök - både blommor och blader
Bladselleri 
Vitlök - av årets primörer
Citronmeliss
&
Salt



허브 소금
Från köksträdgården hämtar jag örter till dagens örtsalt.


Den här gången använder jag grovsalt för att detta är ett bassalt som jag använder till mycket i matlagningen och grovsalt är det billigaste, dessutom tycker jag inte riktigt om det finkorniga saltet. Skall jag göra ett finare salt som jag har vid bordet väljer jag ett bättre salt.

Så här gör du:

Tag en generös bukett av vardera persiljan och bladsellerin, 2 vitlökar inklusive dess blad, 5 kvistar med citronmeliss och en liten bukett med gräslök. Klipp bort de grova stjälkarna  på bladsellerin, citronmelissen och persiljan. Skiva vitlökarna tunt. Bred ut allt på en plåt eller ännu bättre ett "fint" galler alltså ett som inte är så glest.

Torka i varmluftsugn på 75 grader tills det att allt är torrt.

Kör örterna och saltet i en matberedare med kniven monterad. 600 gr - 1kg beroende på hur kraftigt du vill ha saltet. Kör till önskad grovlek det bestämmer du själv hur du vill ha ditt örtsalt.

Låt eftertorka så att ditt örtsalt är helt torrt innan du försluter dem i burkar.


Örtsaltet på bilden är gjort med 600 gram salt och blir således ett örtsalt med kraftig örtsmak.




Lycka till!


Nu när jag har gjort det här inlägget och redigerat ett par bilder färdigt så är det nog dags att ta reda på mina torkade örter i ugnen./ Tyra









Odla din mat - Börja med Köksträdgårdsodling

This post "Odla din mat - Börja med i Köksträdgårdsodling" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN.




Välkommen ut till min trädgård  den 16 Juni. Ett unikt tillfälle att få uppleva min potager och växthus så här i tiden mellan hägg och syren. 



Söndagen den 16 juni håller jag en kurs i att "Börja odla din". En inspirationdag där vi pratar jord, växtval, gödning och mycket annat. Jag tar upp och ger tips om odling i pallkrageodling/containergardening men även frilandsodling och om att odla i växthus

Mitt växthus börjar nu bli riktigt fullt med alla min kulturarvstomater och chilies...men jag tror att vi får plats där inne så att vi kan ta en riktigt god fika i växthuset, det är alltid trevligt. Det är lätt att ta sig hit, med buss 670 är du här på 35 minuter från Tekniska högskolan.

Kursen kostar 480:- inkl. fika med hembakat bröd.
Anmälan gör per e-post: tilltyra@gmail.com
Plats: Engarnsbyväg 2, Vaxholm
Tid: 10,00-13,30


Vill ni komma en hel grupp en annan dag för visning och kurs, så tar jag emot grupper mellan 5-12 personer. Skriv en förfrågan till: tilltyra@gmail.com  




Välkomna!



torsdag

Blad med färg - Blodamarant

 This post was originally uploaded by Tyra via Iphone to the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN


Dagens snapshot från köksträdgården



Amaranten i eftermiddagssolen, en favorit i motljus. Blodamarat Hopi Red Dye.

tisdag

Dagens ogräs - rena rama delikatessen!

This post "Dagens ogräs  - rena rama delikatessen!" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN #weed,  #ogräs, #healthy, #raw food 


Stellária Média

Våtarv 


Ett delikat och nyttigt ogräs. Ogräs är väl något som växer på fel plats och kommer dit utan att man bett om det. Så är det verkligen med våtarven, nate bruka jag kalla den för det gjorde min mormor som är från Gotland. Våtarv är nog det mer vedertagna namnet. 

Stellária média Våtarv i köket - Recept 

Nate används som spenat, färsk eller tillagad. Jag tycker personligen att den är godast färsk på smörgåsen.  Jag "odlar" min Nate på platser med halvskugga, då blir den kraftig och frodig. Nate som växer på torra lägen är inte mycket att spara på så de rensar jag bort.

Hälsosamt ogräs

Stellaria media innehåller mineralämnen och C-vitamin. 
Den är milt laxerande, sårläkande och urindrivande.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...