Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

torsdag

Jordärtkockor med örter

This post "Jordärtkockor med örter" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog 
Från trädgård till tallrik - OKTOBERSKÖRD





RECEPT Jordärtskockor

Sauterade Jordärtskockor med örter

½ kilo jordärtskockor
olivolja
1 vitlöksklyfta
5-7 lagerblad
½ dl rödvinsvinäger
färska örter  efter tycke och smak: salvia, dragon (gärna mexikansk som är mild) timjan, mejram
salt och peppar


Ta ½ kilo jordärtskockor, tvätta, skala och dela dem till munsbitsstora bitar. Hetta upp en stekpanna och stek dem i lite olivolja tills det att de har fått en gyllne färg. Tillsätt en grovkrossad vitlöksklyfta och ett gäng med lagerblad till rödvinsvinäger en ½ dl. ungefär, salt och peppar. Låt puttra på svag värme under lock i drygt en kvart, tills det att de har blivit lite mjuka. Ta bort lagerbladen och fortsätt att koka dem några minuter nu utan lock så att de torkar upp lite.

Strö på färska örter ”of your choice” och servera dem direkt som side-dish.  

eller

Gör Tyra’s specialdressing och häll på. Servera jordärtskockorna ljumma som antipasto/tapas. Passar fint både till kallskuret, sallad och kött. Till fisk? nja, skaldjur nä…ingen bra kombo tycker jag.

RECEPTHJÄLPEN - Sautera - "Steka något i fett på hög värme. Ordet härstammar från franskans sauté, som betyder "kasta". (I restaurangkök brukar man inte ha tid att vända på maten med stekspade, utan istället kastar upp den och vänder den i luften.) 

Pannan bör vara riktigt het innan livsmedlet läggs i, och det som ska stekas bör vara rumstempererat för att inte kyla ner pannan. Stek heller inte för mycket åt gången, det kan bidra till att pannan kyls ner. Blir den för kall börjar istället livsmedlet koka och man får inte den fina stekytan. Behöver livsmedlet efterstekas, dra ner värmen direkt efter att den fått sin stekyta. Ytan som steks först får i regel finast färt, det är den man sedan vill visa uppåt på tallriken.

Använder du smör, lägg inte i det förrän precis innan du ska steka, annars blir det lätt bränt innan det är dags. Häll gärna även i lite olja även om du vill smörsteka, eftersom olja är betydligt mer värmetåligt än smör."  Läs mer om Jordärtskockan i köket här





onsdag

Örtsalt från köksträdgården - Recept örtsalt

This post "Örtsalt från köksträdgården - Recept örtsalt" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog 







Visst har det varit en fantastisk höst. Otroligt många soliga höstdagar och fantastiskt milt och skönt. I köksträdgården finns det faktiskt en hel del kvar att skörda och peppar, peppar ta i trä så står grönkålen kvar i landet och hararna har inte hittat dem än. Det beror säkert på att det varit så milt och även för harar och rådjur bra väder. Det finns helt enkelt annat ätbart att hitta i vår herres hage. 


Jag har fyllt frysen med örter men jag har också gjort en laddning till med örtsalt. Årets sista och det gör jag i slutet av oktober...

Grovt örtsalt lämpligt till pastavattnet


Som vanligt gör jag ett lite grövre örtsalt som är ett utmärkt salt att ha till exempelvis pastavattnet och ett betydligt finare att ha till lite allt möjligt som behöver lite god smak av mina utvalda örter. Det finare saltet har mycket örter och lite salt och det grövre precis tvärt om. Just det här saltet består av bladpersilja, bladselleri, timjan, röd basilika, oregano, salvia och vitlök  i fallande mängd efter listordning det vill säga mest av bladpersilja och minst av det sistnämnda, vitlök. 


Recept Örtsalt

Grovsalt

Torkade örter: 

Bladpersilja
bladselleri
timjan
rödbasilika (blomställningen)
oregano
salvia

Vitlök

Skala och skär vitlöken tunt och torka den tillsammans med örterna i en tork eller varmluftsugn (60 grader.) Kör den torkade örtblandningen tillsammans med grovsalt i en matberedare med kniven monterad. Mixa till önskad struktur. Sila örtsaltet genom en sil (inte för fin sil) så att det blir ett örtsalt med finare struktur och ett med grövre struktur. Voilà! Färdigt











Fler av mina artiklar om örtsalt hittar du här ÖRTSALT - recept, tips och idéer



måndag

Efter tomaterna skördar jag nu sallat!

This post "Efter tomaterna skördar jag nu sallat!" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN -The Kitchen Garden - Le Jardin Potager.

Sallatsskörd i oktober


Ett litet tips bara...

Jag odlar ju väldigt mycket i stora krukor, speciellt tomater. De har jag i 20 liters hinkar och när jag klippt ner hela tomatplantan så tycker jag det är lite synd att tomma ut jorden direkt. Speciellt när jag ofta har samplanterat tomaterna med olika tagetes, petunior och persilja och de fortfarande är fina. Så, när tomaterna är "gone" så passar jag på att luckra jorden och så sallat. Plocksallat brukar det mest bli men det händer att det blir asiatiska blad och lite mangold också ibland. Efter några veckor så finns det sedan fina små blad att skörda, tja en del är inte så små heller...som dessa på bilden till exempel, inte alls dumt. 




tisdag

Senhöst i köksträdgården

This post "Senhöst i köksträdgården" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN -The Kitchen Garden - Le Jardin Potager


Idag kliver jag lite utanför köksträdgården...

Drömmer och smider planer vad jag vill göra med min trädgård nästa år. Jag vill inte odla upp mer mark men jag vill plantera mer buskar och träd som skall ge mig fin höstfärg och ätliga bär. Aronia, bärmispel och rönn hade jag tänkt mig. Berberis, amerikanska blåbär och prynadsapel skulle nog fungera också. Jag älskar ju hösten så jag vill lägga lite mer energi, tid och pengar just på den. Platsen där jag bor har en sådan fantastisk Feng shui så det gäller att man arbetar försiktigt med den. Det gäller att inte förstöra det lugna och harmoniska i trädgården. När det gäller också materialvalen rent generellt så måste man även här vara försiktig, tänka på att det helst skall vara rena naturmaterial man använder sig av, natursten och pil exempelvis. 

Bilderna till kollaget är mina egna samt en hel del lånade från nätet.

Bildkollage över mina drömmer om en mer färgrik och fruktbärande trädgård. Med frukt tänkte jag mig då främst bär. Bär till oss människor men också till mina små hjälpredor i trädgården - fåglarna!



Happy Gardening!/ Tyra

fredag

Höstmys - Surdegsbröd

This post "Höstmys -surdegsbaguetter" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog 



Sigh...God-damn it's beautiful now, I just love the fall, with all the amazing autumn colors!


Recept på surdegsbaguetter


Ja, då börjar det verkligen att se ut som hösten har gjort sitt intåg ordentligt. Visst är det underbart vacker och så mysigt det är på kvällarna när man för börja att tända lite candles och göra lite cosy. Det  är också nu som jag sätter fart och bakar som en toking. Igår hade jag en god vän ute och hälsade på och då bjud jag på Minestrone med ingredienser från köksträdgården och till det serverade jag surdegsbaguetter.


Lusthuset och trädgården i morgonens mjuka oktoberljus



Surdegsbaguetter och grekisk oregano i kruka

Jag har ett par surdegar stående i kylen hela tiden en är flera år gammal och de andra satte jag i somras. Så här bakar jag mina surdegsbaguetter.

Recept på Surdegsbagetter

Steg 1

3 msk av surdeg 
1 nypa färsk jäst
2 dl rågmjöl
2 dl vetemjöl med hög proteinhalt
vatten

Tag en i storlek generös tilltagen bakbunke och tillsätt ingredienserna enligt ovan, vattenmängden? Ja tillsätt så mycket vatten så att det blir en mycket lös deg, typ sockerkakssmet. Rör om ordentligt! Täck med plastfilm eller liknande. Ställ denna fördegen varmt ett par timmar.Så att den börjar bli större och bilda bubblor.

Steg 2

4 dl vatten
Vetemjöl av god kvalitet
10 gram salt
en skvätt olivolja

Ta fram fördegen och tillsätt vattnet. Arbeta degen nu med degkrokarna monterade på elvispen/assistenten. Tillsätt vetemjöl tills att det blir en fin degkonsistens, gör den inte för stampig. Arbeta degen cirka 10 min tills att degen blir seg och elastisk. Sist tillsätter du 10 gram salt som arbetas in. 
Snygga till degen i bunken och häll på ett par msk oliv olja. Täck med plastfilm igen eller liknande. Nu skall degen jäsa - jag kalljäser praktiskt taget alltid mina surdegsbröd, i kylen eller som nu i oktober utomhus (12 grader hade jag igår) 8 timmar ungefär, det är inte så "pinn-noga"

Steg 3

Sätt på ugnen på 250 grader, jag använder mig av varmluftsugn och baksten. Det tycker jag ger fina bröd. Har du vedspis så använd den. Baka ut/dela bröden i den form du önskar. Mycket mjöl på bakbordet och du behöver INTE arbeta degen en gång till.  Låt vila 15 minuter. Pudra baguetterna med mjöl och snitta dem med ett rakblad precis innan du skall grädda dem. En sådan här sats ger 4 baguetter av ordinär storlek.
In med bröden och  grädda i cirka 12-15 min, de skall ha få en riktigt fin färg. 

Det går även fint att använda sig av en baguette-plåt om du har en sådan. Jag föredrag dock att grädda dem direkt på bakstenen.

Gör jord av ditt matavfall - Jordfabriken flyttar in!

This post "Gör jord av ditt matavfall - Jordfabriken flyttar in!" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe int eh blog


Jordfabriken flyttar in.


Oktober månad, ja nu är det verkligen höst och då flyttar jag in min kompost och gör jord av mitt matavfall även under vintern. Jag har ett litet hushåll och en varmkompost kan jag inte hålla igång så att den fungerar som den skall. För mig så är kompostering med Bokashi den optimala lösningen. Jag har en Bokashihink på gång hela tiden och när de blir fulla lagrar jag dem i garaget tills det är dags att återföra materialet till jorden och då mina vänner är den fullproppad med nyttiga mikroorganismer - EM efficient microorganism/effective microorganism. Läs mer inne på Bokashi.se egna sida. Där finns utförlig beskrivning hur du gör. Om Bokashi kökskompostering




Den här Bokashi-hinken har en tappkran för lakvattnet. Ta vara på det och använd det som gödning till dina växter. Späd ut vätskan mycket 1:100 ungefär och vattna ut det, det luktar lite just vid utvattnandet med det försvinner snabbt.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...