Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

onsdag

Skörd och torkning squashfrön

This post "Skörd och torkning squash frön" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blogUnder hösten och vintern fram till idag, p.g.a. det milda vädret har jag kunnat ha ett helt bord ute på min farstukvist full med vintersquash. Bara som dekoration förstås för det är annars verkligen inte den optimala platsen att lagra sin vintersquash på, det är alldeles för kallt.
Men eftersom min skörd blev så gynnsam så kunde jag lyxa till det med att ta en hel del till dekoration.
Idag tog jag bort allting och tog min vintersquash i en skottkärra och en gigantisk kniv från köket, typ machete och gick ner till min komposteringsstation. Där slaktade jag den skadade vintersquashen och mjölkade dem på fröer.  Resten av squashen hackade jag upp i mindre bitar så att de fortare skall brytas ner i komposten.


 SORTTIPS!

Sorttips på några vintersquash sorter som jag tycker är odlingsvärda.
Samtliga är gamla kulturarvssorter 'Blue Hubbard', 'Kroshka' (Ryssland) och 'Chersonskaya' (Ukraina).


TORKNING AV SQUASHFRÖ

Fröerna tvättade jag noga, torkade dem med en frottéhandduk och har nu spridit ut dem på ett torkgaller. Här får de ligga och eftertorka ordentligt innan de sedan åker ner i fröpåsarna. Små lappar med sorten noterad på ligger på fröerna så att jag förhoppningsvis har rätt namn och beskrivning på dem. Jag måste ju erkänna att jag rör alltid till det…

Happy Gardening Folks!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...